Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spokojenost s prací?

Od: delnik odpovědí: 12 změna:

Zajímalo by mne, kolik lidí je spokojeno s tím, jakou práci dělá? Mluví se o tom, že většina není, ale kdyby jste se sami někoho zeptali, možná by to ani nechtěl přiznat. Je jasné, že většina lidí pracuje, protože prostě musí a já vím ze svého života, že vás některé situace donutí, že budete rádi za práci, kterou by mnozí třeba i opovrhovali. Proč se tolik lidí dívá přes prsty na mnohé manuální profese? Myslí si snad, že to zvládne každý, nebo jen někdo, kdo nemůže dělat něco jiného? Na řemesla se asi nikdo přes prsty dívat nebude, jak na ta praktická, tak na ta "umělecká", protože ten kdo řemeslo opravdu ovládne se stává mistrem a tím se nedá stát za krátkou dobu. Ale potom jsou tady mnohé dělnické profese, více, nebo méně kvalifikované a na ty se už mnozí lidé přes prsty dívat mohou, proč tomu tak je? Proč o tom píšu a proč se na to ptám? Protože jsem se sám "dělnickou" prací živil a živit se zase budu.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nepamatuji situaci, kdyby mě zaměstnání nebavilo. Ať jsem dělal kdekolik a cokoliv. Samozřejmě byly dny, kdy se nedařilo, nechtělo, ale celkově mne práce bavila.

hodnocení

2x

Jedna lidová moudrost praví, že není důležité dělat to co nás baví, ale najít zábavu v tom co děláme...

pleps

To je klasická moudrost pro plébs,

Podobně jako výrok: práce šlechtí člověka ;)

Anebo když na to nemáš, mít osud ve svých rukou, tak si to alespoň nějak zjednodušit mentálně

hodnocení

1x

Mám, respektive měl jsem to stejně jako p.Milan, jen s tím rozdílem, že (nevím , myslím si) jsem za svůj profesní život vystřídal jen dvě odlišné profese.

cech
hodnocení

1x

Kolik lidí je spokojeno? Hodně lidí je spokojeno.

Doufám, že i vy jste spokojen s mou odpovědí.

Tak přidám ještě bonus, uvádí se, že je cca 30-30% dělá svou práci s nadšením a rádo :)

Podle vaší poslední věty se zdá, že aktuálně nepracujete, takže čerpáte podporu v nezaměstnanosti, nebo nemocenskou?

A můžete odpovědět vy, proč by se někdo díval skrz prsty na nějaké (a jaké) profese? Napadá mě jediná situace: když bude nějaký nekvalifikovaný dělník s přebujelým egem usilovat o moji hloupoučkou dceru? Pak možná, se budu dívat "skrz prsty"... Ale to bude jen z toho důvodu, že budu na 99,99% vědět, že takový vztah nemá žádnou perspektivu (Ovšem to je na úplně jinou diskusi jak funguje vztahová dynamika) a ne že bych snad po hrdel někým, kdo dělá dobře svou práci.

mimochodem

"... cca 30-30% dělá svou práci s nadšením a rádo".

Třicet mínus třicet je nula.

Jednou jsem slyšel, že u dnešních mladých lidí je nesprostější slovo "montérky" (dělnický pracovní oděv). Ta nula by tomu odpovídala, pokud se jedná o manuální práci.

hodnocení

1x

Znám člověka, pro kterého je jeho práce vším. Je to můj vnuk. Od dětství miluje vláčky. Není to u něj koníček, ale doslova KŮŇ. A tak po absolvování železniční průmky pracuje jako výpravčí. Do práce se velice těší, má tam plno kamarádů, o vlacích moc hezky vypráví. Ochotně vezme službu za nemocného kolegu, jen aby byl u těch "svých" vlaků.

Na hypotéku si pořídil malý vechtr u trati, aby měl vláčky blízko i ve svém volnu. *srdce*

Často si říkám, že kdyby podobnou lásku ke svému povolání mělo jenom 50% pracujících, vypadalo by to u nás úplně jinak. Jaga.

kdosi
hodnocení

0x

Já byl spokojený s každou prací, kterou jsem si sám vybral.

(Ty, které mi byly vnuceny jako povinné školní brigády nepočítám.)

Na manuální práce skrz prsty nedívám, ale mnohé bych dělal jen velmi nerad. A na většinu by mě "byla škoda" - sice bych to zvládal, ale mnohem lépe zvládám jiné věci, které většina lidí nezvládá, navíc mě baví a jsou lápe placené. Takže si samozřejmě volím z těch pro mě lepších.

Na lidi koukám podle toho co znají, jak se chovají a tak. Čím si vydělávají pro mě většinou moc podstatné není. (Neměl bych problém, kdyby si kamarád vydělával jako jako popelář, prodavačka v super-hyper, dělal na pásu, kopal příkopy, jezdil s hovnocucem ... měl bych problém, kdyby si vydělával jako ruský špión, provokatér, pracoval pro mafii, nebo podobně).

Ale je pravda, že se spoustou lidí, kteří pracují manuálně, nemám moc společných zájmů, o kterých bychom se mohli bavit.

mnd®
hodnocení

0x

mimochodem: 30 - 30% = 21. Asi máš jinou kalkulačku.Ale omlouvá Tě,že v první třídě ZŠ se matematika ještě tolik nebere.Ale 30 - 30 jsi trefil.

dreamjob
hodnocení

0x

Důkaz, práce snu, popelář v akci, jak může být spokojený?

https://youtube.com/shorts/DhG8RaSv_os?

mekanik
12.05.24 20:28

https://youtube.com/shorts/gLdphNeA1qY?

... Je to jenom o hlavě

spokojena
hodnocení

0x

Já jsem vždycky pracovala ve svém vystudovaném oboru a momentálně jsem spokojená s prací, kterou dělám, ale v minulosti tomu tak mnohdy nebylo. Někdy byl problém příliš mnoho stresu a zodpovědnosti, někdy špatný šéf nebo kolektiv a někdy jsem měla pocit, že to není práce, která odpovídá mému vzdělání, ačkoli právě to konkrétní vzdělání vyžadovali.

Jinak aktuálně jsem na tom tak, že kdybych pracovat nechtěla, tak nemusím, takže k práci přistupuji asi trošku jinak než ti, kteří pracovat musí.

Proč se někteří dívají přes prsty na nekvalifikované manuální práce, netuším, ale myslím si, že aktuálně je "in" mít práci, která člověka nějakým způsobem naplňuje a rozvíjí, i když je třeba hůř placená. No a když někdo celý den a každý den dělá stereotypní manuální práci na lince, nejspíš je to bráno tak, že se mentálně nerozvíjí, neposouvá se dál, nenalézá hlubší smysl té práce atd. Mnohdy lidi nenaplňují ani ty kancelářské práce nebo rádoby kvalifikované, ale tam to není na první pohled tak patrné - často jsou tyto pozice nazvané jako manažer něčeho, aby to vypadalo na oko dobře, ale ve skutečnosti je to pak třeba práce, kterou může dělat i cvičená opice.

Čím osobně pohrdám já, jsou různí "kecálkové" pracující na živnost, kteří si udělali max. nějaký rekvalifikační kurz, a už se považují za odborníky v dané oblasti (tj. koučové, poradci atd.) a radí za peníze ostatním - prostě naleštěná bída. Když někdo dělá manuální nekvalifikovanou práci, tak si na rozdíl od těchto posledně zmíněných alespoň na nic nehraje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]