Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se bráchovi přihodilo

Od: ringo® odpovědí: 22 změna:

Manželka bráchy si nakoupila zboží v e-shopu za cca 2000+poštovné 98 kč. Protože u nich to funguje tak, že manžel se stará o bankovnictví, jen mu přeposlala jako vždy email s údaji k platbě. V podstatě ho ani nezkontrolovala. Ten to zaplatil a zboží za pár dní přišlo. Po čase /cca 3 týdnech/ ale přišli na to, že e-shop poslal v údajích k platbě pouze cenu 98 kč za poštu. Takže vlasně zaplatili za poštu a zboží mají zdarma. Mají jim psát? Nebo je to problém obchodu jaké pošle údaje k platbě? Co byste udělali vy?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jezevecpodvodn
hodnocení

0x

Zaplatil bych to, co mi naúčtovali. Tedy 98,-Kč.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, asi je podstatné kolik bylo odesláno z účtu Vašeho bratra. Pokud zaplatil plnou cenu, tak je chyba v papírech, ale zboží je zaplaceno. Zdravím!

hodnocení

Zaplatili 98 kč a reklamace není potřeba. Bylo to v podstatě spotřební zboží /luxusní potraviny aj./

radil*
hodnocení

0x

Jestli je to už zaplacené, tak bych se ohradil. V případě reklamace by nemuseli vrátit plnou cenu.

xixi*
hodnocení

0x

Zkontroloval bych, kolik bylo zaplaceno, kolik je na fakturách atd. Pokud by byla jakákoliv chyba, kontaktoval bych eshop, jak situaci řešit. Chyba by se stávat neměla, ale stát se může. Asi bych se necítíl dobře, kdybych věděl, že to za mě musel zacálovat nějaký zaměstnanec a já měl zboží jen za poštovný.

hodnocení

0x

Asi bych se tomu obchodu ozval i za cenu toho, že to doplatím. Papírování nechte na nich - sami si řeknou, jak to doplatit.

hodnocení

No je to ošemetný. Člověk není povinne po někom kontrolovat cenu. A pokud to nevadí jim. Modelová situace by byla i v restauraci. Dám si oběd s rodinou a pití a číšník bude chtít 50 kč. Mám se hádat že to musí být víc?

buss
hodnocení

0x

K mailu byla snad přiložena faktura a nepíšete, jak to bylo v ní a pak faktura byla jistě i v zásilce. Je teď na šopu, jak se zachová, ale manželka bráchy byla zvýhodněna, šop udělal chybu v počtech. Věděla, co to stojí a přijala zboží ve vyšší hodnotě, má majetkový prospěch (vizte zákon o cenách, OZ). Pokud na to přijdou, bude hradit kdo to zvrzl. Na konto vám přistane milion, co uděláte?

hodnocení

Tak znovu: Ona objednala a dala zaplatit bráchovi. On nevěděl co platí. Prostě zaplatil požadovanou částku z faktury, tj. 98 kč, jenže po čase zjistili že to bylo jen poštovné. U objednaného zboží bylo vždy na faktuře 0!

buss

Brácha .. Ona objednala, ona dostala fakturu.

hodnocení

0x

no, udělala bych to, co běžně dělám ve stejných případech v supermarketech (jinde se mi to tedy nestává) - upozornila bych na to, že se někde asi stala chyba a cena za některé ze zboží se nenačetlo *nevi* nevím, jak je to podle práva, beru podle svého svědomí a vychování.

honzav88*
hodnocení

0x

Já bych se asi ozval a doptal se protože bych jinak neměl klidné spaní. Pokud jste objednali zboží v celkové hodnotě 2000 a existuje na to objednávka (i elektronická) je evidentní, že se jedná o chybu a zaplatit musíte vše. Fakturu jste měli před zaplacení spárovat s objednávkou a případně reklamovat ikdyž ve váš neprospěch. Nejsem právník, ale myslím, že na peníze mají tak jako tak nárok. Otázka jestli se jim vyplatí po Vás vymáhat 2 tisíce a vám resp. bratrovi jestli se chce jít do rizika nějakého případného sporu.

hodnocení

0x

No teda tady je jen jeden slušně vychovaný!

hodnocení

No přišli na to úplně náhodou. Brácha se u nedělního oběda ptal kde vzali tak dobré jídlo a švagrová mu řekla: Přes net, však jsi mi to platil. A on prý : Tak to kup ještě, za 98 to se sakra vyplatí. No nasmáli se a už to doplatili. E-shop jim poděkoval a omluvil se.

ukulele*
hodnocení

0x

Jak je ten přesně právnicky ten termín? neoprávněné obohacování? Pokud to je morálně citlivý člověk, nezkažený dobou a společností, tak jim napíše, že udělali chybu a doplatí to. Pokud ho nebude hryzat svědomí, tak to nechá být.

Já jsem jednou až za pokladnou zjistil, že jsem měl za basou piva zapadlé dva vakuované plátkové salámy, tak jsem se vrátil a chtěl jsem, aby je paní pokladní namarkovala, a ona z toho málem omdlela, ptala se mě, jestli jsem kněz, nebo tak něco a já jsem jí řekl, moje oblíbené heslo TGM : Nebát se a nekrást.

hodnocení

To je pravda, ale oni to 3 týdny fakt netušili. Kdyby na ně někdo naběhl, že je okradli o 2000 tak by nechápali.

zabu

Až na to, že když na tohle přijde nadřízený té pokladní, je to minimálně na vytýkací dopis. Nezkontrolovala košík. Takže v zájmu svého dobrého svědomí, té pokladní můžete připravit horké chvilky. Tak si příště rozmyslete, co je lepší.

Zabu zajímalo mne co bys dělal kdyby jsi byl majitelem velkoskladu a takto pracovali Tví podřízení?

zabu

Buď je to náhodný úlet, nebo pravdlo. V tom druhém případě se na to dříve nebo později příjde i beze mně, a dopadne to tak jak má. V tom prvním případě bych určitě nechtěl být tím, kdo rozhodne o jejím vyhazovu.

hodnocení

0x
Patrně bych, za sebe, se s e-shopem spojil. Už pro čisté svědomí. Jinak pravděpodobně je to jejich chyba a jejich škoda. Jen bych připomenul, že mlčení zde (skoro jistě) není trestný čin (v tomto případě ostatnš by to kvůli výšce diskutované částky mohl být maximálně přečin, ale ani to si nemyslím, že nastalo), ale existuje právní pojem "bezdůvodné obohacení". ( pravnik.cz/...

hodnocení

0x

Záleží na tom, jak se každý z nás popasuje se svým svědomím.

Myslím, že bratr udělal dobře. My obědvali s vnukem v jednom městečku, byla tam velice příjemná servírka a když jsme platili, vrátila nám o stovku víc. Tak jsem jí to hned řekla. Moc se divila, jak prý jsme slušní.

No ale stane se. Kdybych udělala chybu já, také by mě mrzelo za někoho to platit. A myslím si, že by se na to časem přišlo, přece nemohou nikomu poslat nulu za 98 korun. A ten chudák, který to tak vyfakturoval, by měl na Vánoce "vyděláno".

Takže za mě má brácha palec nahoru! *palec* Jaga.

pt®
hodnocení

0x

"ringo", je to věc svědomí, a seběhlo se to tak, že se vše vysvětlilo a doplatilo. Se špatným svědomím by se asi nežilo dobře. Takže *palec* - pt

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]