Domácí palírna - návod

Od: Datum: 09.08.13 18:31 odpovědí: 26 změna: 03.01.16 18:37

Zdravim, podle předmětu už asi tušíte co mám v plánu *smich*
S dědou jsme se rohodli postavit svojí palírnu na domácí alkohol jelikož se nám nechce moc platit ty nekřeštanské peníze za "vlastní alkohol" *frajer*
S pálením máme zkušenosti (spíše děda tedy), ale nevíme jak přesně vyrobit část palírny (viz obrázek) ...
Protože jsem četl že musí mít nějaký sklon kvuli metylu a vůbec nevím jak to vypadá uvnitř *hi*
Prosím nepište že se to nesmí nebo něco takového



Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: paw®
Datum: 09.08.13 19:03
Sklon nema s metylem nic spolecneho. Bud mas dobry kvas nebo spatny s metylem. Metyl.a ethyl od sebe neoddelis. Teda aspon ne destilaci.
Konstrukce pekne. Pokud v te konve je snek na chlaze, tak je to v poradku. Kdyz si ale spoctu pracnost a ze vetsinu slivovice doma prodam, tak delani domaci palirny na 50l kvasu chce hodne dlouhych zimnich veceru.
doplněno 09.08.13 19:05: Jo a konstrukce trpi samozrejme nedostatky jako je elektricky nahon michani. Rukou te to.prestane bavit brzo a micha se hlavne proti pripaleni.
Jinak material doporucuju bud potravinarskou med nebo nerez.
Od: blackous*
Datum: 09.08.13 19:10

Právě jsem četl na netu něco o tom že to má něco společného s tím sklonem :/
Děda říká že to je blbost, ale přeci jenom nechci aby nás to stálo nezdraví nebo to pak celé předělávat ;)
Proto scháním někoho kdo +- bude vědět jak to vypadá uvnitř
Obrázek je ilustrační, ale budu podle něj stavět ... Originál stojí kolem 50 000Kč *smich*
El. míchání určitě bude
Díky za radu :)

Datum: 09.08.13 21:52
avatar
Moje zkušenosti ( a zkušenosti mnoha generací přede mnou) říkají něco jiného.
Metyl a etyl se od sebe dají oddělit právě při destilací. Stačí sledovat teploměr.
Metylalkohol se začíná odpařovat při 64,7°C a páry ochlazením kondenzují v kapalinu. Etylalkohol se začíná odpařovat při 78,3°C a ochlazením kondenzuje v kapalinu.
Při pálení máme před chladičem ještě jednu malou nádobku na odlučování metylu, a určité množství kondenzátu na začátku pálení odebereme. Okolo těch 70 stupňů se odpařuje metyl, kondenzuje také při nižší teplotě, když přestává kapat, zvýšíme teplotu na těch 80 a odpařuje se etyl, teda etanol či alkohol. Pouštíme ho ještě přes katalyzátory z různých kovů, a potom do chladiče.
Při druhém pálení se odstraní podobně zbytek metylu, přečistíme ještě přes aktivní uhlí, naředíme a ...
Děda celý život pálil, celý život viděl...
Od: aaaaaa*
Datum: 16.09.13 12:14

tak nějak to bude, otec taky míval teploměr, nevím zda to znal tak přesně, první cca decku vylejval, říkal, to je měťák. Viděl také celý život dobře, já toho vypil tak panáka za ty roky, mě tohle nejede a vidím také. Přes uhlí to také nějak nechával překapávat.

Od: blackous*
Datum: 09.08.13 19:26

Jak to myslim..
Jestli to má být jako na nákresu "1" nebo "2" *frajer*

Od: paw®
Datum: 09.08.13 19:53
U nas v palenici to.maji podle 2.
Datum: 09.08.13 19:49
avatar

První krok k výrobě zařízení je kvas.Aby byl destilát vhodný ke konzumaci,nesmí kvašení trvat moc dlouho.Obvykle 6 týdnů.Musí se zabránit přístupu vzduchu,pak nevznikne moc metanolu.Běžný obsah je v destilátu 0,2 - 0,5%.Destilační zařízení sestává s varné nádoby,odvaděče par,deflegmátoru a chladiče.Míchání nutné není,osobně jsem přesvědčen,že stačí kvas vylisovat lisem na ovoce přes plachetku a pálit jen tekutinu.Destilační nádobu je výhodné ohřívat přes vodní lázeň,pak nehrozí vytváření přiboudlin.

JABRAKA

Od: blackous*
Datum: 09.08.13 20:16

Jojo, to je mi jasné. Každý alkohol obsahuje určitě procento metanolu pokud se nepletu ...
Míchání nejspíš bude, ale jestli neni nutné... *frajer*
Deflegmátor je kde přesně na obrázku? Moc se v tom nevyznám *smich*
Moc díky JABRAKA, jak jsem tady něco četl tak se docela vyznáš :)
Díky i ostatním za odpovědi

Datum: 10.08.13 10:18
avatar
Přesně takovou jsme měli doma. Kotel na sto litrů po drazku , nesmí být úplně plný ale těch 120 v pohodě zvládl. Úhel trubky ti neřeknu, ale horní hrana chladiče byla ve výšce cca 170cm, chladic byl zhruba 100-110 cm na vysokém stole. Ruční míchání je lepší, sice otrava, ale když se dostane pecka mezi michadlo a dno kotle, motorové míchání ti spolehlivě měděné dno vybrousí . Rukou začneš točit na druhou stranu a zase se uvolní. Míchat se nemusí pořad. Ale my jsme měli dvojité dno - měděný kulatý plech s otvory, který se vložil do kotle, tim pádem se kvas držel nad plechem a pod topenistem bylo jen řídké, takže se nic nepripalovalo a míchání jsme zrušili. O metyl nemusíš mít strach, jak tady někteří nadhazuji . Vzorky nam testoval známý a kvalita byla vyšší než z palenice. Jinak si vše můžeš koupit v Uherském Brodě, nevedou žádný seznam či co by te mohlo identifikovat. Návratnost je rychlá, velmi rychlá
doplněno 10.08.13 10:27: Takto vypadá to síto na dno
http://www.kovodel.cz/prislus…vi-k-destilaci/sita-do-kotle/
doplněno 10.08.13 10:34: A ceník
http://www.kovodel.cz/destila…zarizeni/jednoplastove-kotle/
dole máš i návody ke stažení.
Datum: 09.08.13 19:55
avatar

Bylo by dobré si něco přečíst o destilačních přístrojích obecně. V podstatě na nich nic složitého není. Vy se zajímáte o tu levou nádobu, ale složitější je ta druhá. Její vnitřnosti Vás nezajímají?

*bum*...a stejně se to nesmí!*bum*

doplněno 09.08.13 20:34:

Deflegmátor je to, co máte na obrázku označené jako "odvaděč par" (čouhá z toho klika). Tedy pokud u tohodle zařízení je. Tady si o tom něco přečtěte.

Datum: 09.08.13 20:36
avatar

Toto mi připomělo xD.. kdysi v novinách (inzertních) stál inzertát : Prodávám zařízení na výrobu destilované vody...

Datum: 09.08.13 20:45
avatar

Nejjednoduší pálenice je plechový (nejlépe pozinkovaný) lavór, položený dnem vzhůru na plechovém kýblu, v němž se nad ohněm vaří kvas. Z okraje chladnějšího lavóru skapává zkondenzovaný destlát, lidově zvaný "lavórovice". Musíte ho pít rychle, dokud na to vidíte *smich*.

Datum: 09.08.13 22:11
avatar

Nebylo by jednodužší toto:

doplněno 09.08.13 22:12:

Je to tuším z Ghany

Od: ritchie
Datum: 15.09.13 23:17

Máš pravdu,já viděl i lepší kusy.V Rumunsku to frajeři pálej na ulici a nechaj kapat do plasťáku.No rakije jak má být.

Datum: 09.08.13 23:48

Až vás někdo napráská, přijdete o palírnu, alkohol a zaplatíte pokutu a doplatek spotřební daně.

Datum: 10.08.13 01:55
avatar

V tomdle případě pokud člověk nezná technologi, postupy, teploty... aj.

Tak asi ani pokutu platit nebude muset... pokud tedy vypálí, a ochutná... xDDD

Datum: 10.08.13 06:43
avatar

ale jo, slepci se taky naučí rozeznávat bankovky *smich*.


doplněno 16.09.13 11:54:

Jirbar - Ale no tak, co se hned čertíte *cert*? Trocha humoru pro odlehčení přece nikomu neublíží. Nebo jó *sok*?

Od: kanar
Datum: 03.01.16 18:37

Nikdo z domácího pálení nikdy neoslepl a to proto, protože ta jedovatá část alkoholu odchází z kotle jako první a každý palič dává prvního půl litru ze druhého pálení pryč. Pak to leje například do ostřikovačů na zimu a báby si s tím mazaly kolena. Ta trocha, která tam i potom zbude nemá žádný vliv na nic, jelikož je smíchaná s již nezávaným alkoholem a každý ví, že se při otravě má postiženému podávat kvalitní alkohol, který na sebe ten jedovatý naváže a eliminuje jeho účinky. Na Horňácku se pálí v každém baráku, kromě kostela a radnice. Nepamatuju, že by někdo měl nějaké problémy a nepamatoval to ani můj otec a děda.

 

Od: brnenskekanec
Datum: 22.09.13 03:42

Nádherně popsáno, s rozměr i materiálem. A hlavně ověřeno - funkční.

http://moonshine-still.com/

tady download

http://moonshine-still.com/table-of-contents/

a pokud je angl, u vás slabší pomůže překladač google...

Pálení zdar.

Od: zdenda*
Datum: 01.10.13 00:46

kecy v kleci. destilační kotel můžeš mít a všichni ti můžou tak leda ... pokud v něm budeš destilovat JEN svůj kvas a to co vypálíš nebudeš prodávat třetí osobě, pořád se ničeho nedopouštíš. Kup si knížku "Jak vypálit lepší slivovici" od Jaroslava Balaštíka. Moc krásně vysvětlena destilace a hlavně příprava kvasu. (mám to místo bible ) Pokud bydlíš poblíž Uherského Brodu zajed s dědou do firmy Kovoděl Janča a omrknete jejich výrobky. Nebo mrkni na jejich stránky. zjistíš že to neni sranda něco takového vyrobit v běžné domácí dílně jestli teda nechceš riskovat nějakou explozi. Když budeš chtít a domluvíš se, udělají ti jen tu měděnou nádobu na kvas a třeba klobouk, zbytek můžeš SAMODOMO. Určitě je dnes lepší dvouplášťový kotel s vodní lázní.Nehrozí připalování kvasu. Ale pro ideální prohřátí kvasu je i u tohohle tipu dobré aspoň ruční míchání. Dnes jsem si tam objednal kotel 130l termín dodání březen. mají toho kluci šikovní celkem hodně PÁLENÍ ZDAR. Zdeněk

Od: jirbar*
Datum: 05.10.13 23:50

Zajímavé stránky deslik.blogspot.cz

Od: mimoa
Datum: 12.12.13 17:00

Kvas nemusí být uzavřen, aby tam nevznikal methanol, ale aby se nezkazil a nevznikalo nadměrné množství kyselinky.

Díky Zdendovi - sháním právě někoho, kdo dělá ty kotliny měděný, mám hotovej vršek s chladičem a chybí mi hrnec. Celý to bude v mědi aji s nožkama a podstavcem. Doufám funkční malá dekorace.

Od: romsonek
Datum: 26.01.14 21:15

Tady najdeš vše co budeš potrebovat jak o kvasu tak o kolonách http://deslik.blogspot.cz/2008/03/o-projektu-deslik.html

at se dari Roman

Od: fakyr
Datum: 05.06.14 23:34

Koštni ,,Domácí výroba lihovin"Bettina malleová a Helge Schmickl.

Sou to sice Němky, ale přečteš, dáš nahoru teploměr,nebudeš plítvat,a budeš v klidu.

Od: udrzbar1*
Datum: 13.08.14 19:02

S palenim a pripravou kvasu neni zadna legrace.Aby se kvas opravdu povedl,zalezi i na pocasi,na vyzralosti ovoce,samozrejme

na doslazeni rmutu cukrem/vinari to delaji take a samozrejme se s tim nechlubi/.Aby vubec mohlo dojit k nastartovani kvasneho procesu,je treba nechat pracovat prirodu.To znamena,pripravit si rmut,jako to delaji vinari.Ovoce se musi poradne rozmackat,a nechat nekolik dni v prirozenem prostredi nakvaset. Po urcite dobe,je ruzna,pridavam cukr.Na vyrobu vina,nebo v nasem pripade kvasu,je minimalni cukernatost 17procent.Bohuzel tato cukernatost u bezneho ovoce se pohybuje nejvyse kolem 12procent,u vine revy 14procent.Vychazim s prostredi pomezi ceskomoravske vysociny,kde tech svet. dnu moc neni.Nejdulezitesi predpoklad pro spravne kvaseni neni ovsem jenom ta teplota a cukr.Pridava se k tomu i kyselost daneho ovoce.Vse je treba zmerit jak kyselost tak cukernatost , prislusne upravit/kyselost naredit,srazit.Teplota pri kvaseni by nemala byt moc vysoka,tak kolem +20stupnu,ne moc nizka pod 10stupnu se zastavuje kvasny proces a velice obtizne se znovu privadi k zivotu.Je treba mit na pameti ze prirozeny konzervant ovoce /je prave ten cukr a z nej se tvorici lih/Methanol,jak jsem si procital odkazy a jak vim i ja,se da castecne omezit vyberem ovoce-vyzralosti hlavne a na tohle nikdo neupozornuje,obsahem pektinu v nem.Nejvice pektinu maji :rybiz a jablka/slubky/.Dale je mit treba ovoce radne rozmackane.U stav,je veliky problem,kdyz se nepridaji kvasinky,nebo nenechaji slupky, v kterych se prave ty kvasinky tvori,nezacne probihat stadium rozkvaseni-tvorba vinych kvasinek.Dal uz jenom informativne.Kvasny proces muze trvat 6nedel ale i 3mesice-treba hrusky.Neni pravda,ze pri vypaleni z obemu vypaleneho ovoce je pod 1procento Metanol.Nevim kdo na to prisel,v odbornych publikacich je uvadene mnozstvi metanolu nemensi asi 1,5procenta a to u merunek.U svestek je to asi 2-3.U jablek 3-4procenta.Toto mnozstvi metanolu vubec nic neznamena.Je treba si uvedomit ze palenim se neda zcela odstranit metanol.Vazba metanolu a etanolu je tak tesna,ze slozky navzajem prechazeji do sebe.V neposledni rade teplotu paleni ,vzlaste pri tom prvnim silne ovlivnuje pritomnost vody a pocatecni obsah lihu v kvasu.A dal uz jenom, cele je to alchimie.Rychle prumyslove paleni,predem naprogramovane,zcela nici dobrou palenku.Durazne varuji,palit sam,kdo nema zkusenosti.Osobne jsem palil,az po nekolika letech spoluprace s kamaradem,a muzu rici,ze ani dnes se obcas nevyvaruji chybam.

udrzbar1

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.