Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Také vám přijde, že dnes jsou konzervativci tolerantější než liberálové?

Od: capitalist odpovědí: 10 změna:

Dnešní liberál často toleruje pouze to, co rezonuje s jeho viděním světa. U konzervativce vidím větší snahu o pochopení a respekt, možná i více smířlivosti a nadhledu. Ač dlouhá léta jsem byl volič a podporovatel liberálních stran, akce, které ovšem dnešní liberálové pořádají, jejich politika a systém, jakým protlačují své vidění světa, mě donutilo přehodnotit, zda praktický liberalismus nedosáhl už přílišné radikalizace a přilišné mocenské dominance. Za mě ano. Jak to vidíte vy? Už kolem sebe i vidím, že obecně konzervativní pravičáci jsou často otevřenější, byť často k planné, diskuzi, kdežto liberálové jsou čím dál více uzvaření ve svých názorech.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, já to moc neřeším - vlastně ani nevím, jestli jsem liberální konzervativec nebo konzervativní liberál, ale něco takového budu. Zdravím!
capitalist
hodnocení

Pobavil jste mě. *smich2*

j4op
hodnocení

2x

Moravané jsou teda poslední dobou radikální, úplně na druhé straně je Moravské zemské hnutí. Jako dvě zcela opačné strany mince přitom mají společnou hlavní myšlenku. To se pak lehce vybírá, aspoň strany nejsou na jedno brdo.

cns
hodnocení

0x

Netolerantní myšlení, které popisujete, nesouvisí nutně s politickým postojem lib. - konz., ale s osobním charakterem. Jako hlavní faktor jeho vzniku vidím výchovu k egoismu, kdy jedinec odmalička všechno může a nic nemusí a je veden k sebeprosazení se na úkor všeho a všech. Pokud takoví jedinci začnou převládat, tento postoj bude přijat za defaultní "jediný správný názor"a stádové myšlení většiny se mu přizpůsobí.

Liberalismus je protest proti stávajícímu společenskému řádu, který se v politickém měřítku zřejmě poprvé projevil americkou a francouzskou revolucí. Tento řád reprezentovaly náboženství (na Západě hlavně křesťanství) a monarchie. Šlo tedy o snahu za oproštění se od "dogmat"a společenské nerovnosti, které představovaly. Tato snaha bohužel vedla k takovým koncům jako maoismus, polpotismus nebo kimismus (Severní Korea), neboli pravému opaku slibovaných "světlých zítřků", utopického ideálního spravedlivého řádu. Ukázalo se totiž, že a) ta domnělá dogmata (jako Desatero) udržují jakousi civilizovanost brání chaosu, a b) nerovnost je přirozená, neboť neexistují dva stejní jedinci - fyzicky, mentálně, intelektuálně, ani duchovně. Snaha nacpat lidi pomocí rovnostářských ideologií do šablon ve stylu Prokrustova lože z nich udělá jen prefabrikované napodobeniny lidí.

Tento esej dobře popisuje onen proces změny společenského řádu a ukazuje příčiny problémů moderní současnosti na osobním příkladu jejího předního průkopníka Rousseaua:
theimaginativeconservativ/...

capitalist
Velmi, velmi zajímavá úvaha, děkuji za ni.

jajo
hodnocení

0x
Ano, zda sa mi to. Ze sú ,,liberali" - agresivnejsi, viac ponizuju, su az posadnutí, zaslepení. U nás voliči PS hlavne.
ben®
jajo - ty voliče liberálů, resp. jejich (dle Vás zde zmíněné) většinové chování posoudit nedovedu, ale věřím, že jste za stranu PS rád. Je zřejmě v současné době na Slovensku jediná rozumná politická strana, která vytahuje Slovensko z řiti pana Putina a chce ho udržet v demokratické Evropě. A gratuluji normálním občanům Slovenska, jak "vyběhli" se svou "mírovou" vládou a přispívají houfně do sbírky na střelivo pro Ukrajinu. Fantastické a hodno obdivu.
jendad
To je snad normální. Kdo chce válčit ať platí. Kdo ne ten nikoliv. Je to demokratický výběr.
ben®
jendad - to není o chuti válčit, ale jde o to, aby každý "třídenní speciální vojenský operativec"/okupant, který vlezl na cizí území z agresivní země, kde jen ničí a zabíjí, mohl dostat svou vlastní kulku do těla.

hodnocení

0x
Neda se to takto pausalizovat. Bohuzel jsou i takove pripady, kdy se prohlasuji za ty spravne liberaly a pritom se chovaji jako komousi. Na to asi narazite. Ja uz tu prislusnost nejak prestavam vnimat a spis jde o to, jestli nemaji v hlave slamu a stoji nohama aspon trochu na zemi dle meho subjektivniho pocitu. Ale je to tezkee.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]