Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je tu v poradně někdo, kdo má voperované čočky? Často mi slzí oči a doktor mi řekl, ať si kapu kapky na zvlhčování rohovky, ale že je těch kapek asi 130 druhů a musím si vyzkoušet, které mi budou vyhovovat. Nemá někdo z vás nějaké vyzkoušené, které by doporučil?
Taky mám po šedém zákalu voperovanou čočku do jednoho oka a samozřejmě nosím brýle, protože ta voperovaná čočka je zaostřená jen na jednu vzdálenost (já si nechal nastavit pro monitor, protože u počítače strávím nejvíc času, kdy koukám).
Na cokoli blíž, nebo dál už vidím hůř (přesně jak mi to říkali) a tak mám brýle na dálku a brýle na blízko a lupy na blízko a mrňavé věcičky. (Protože si dost hraju s elektronikou a některé součástky jsou rozměrama pod milimetr celkově, jiné jen mají nočičky takhle blízko u sebe a potřebuju vidět, na co to vlastně koukám).
Jinak v pohodě, čočku si nemůžu vynachválit, pár týdnů po operaci jsem poctivě podle návodu kapal, co mi bylo předepsáno, když úvodní doba skončila, kapat jsem přestal, neboť doporučení znělo "podle potřeby" a potřeba nebyla, normální mrkání mi stačí. Ale kdybych měl problém, zajdu do nejbližší oční optiky, nebo větší lékárny, aby mi nějaké kapky nabídli. Ona je to stejně jen extra vyčištěná, nepatrně ochucená a správně osolnená voda (umělé slzy).
Člověk si zaplatí za zaručeně dezinfekční výrobu, balení a skladování + následný prodej mnohem víc, než za samotný materiál, ale patlat si to po domácku a zanést si něco do oka znamená mnohem větší problém, než pár kaček za pohodlí. (A s těmi nároky na zácházení a soušasnou cenou odborné práce by i zcela prázdný obal s návodem a atestecí na pár desítek kaček vyšel.)
Pár sekund na googlu "umělé slzy" nabídlo řadu lékáren, každá má nějaké do stovky, většinou Arufil nebo tak něco.
Pozor! Obsahuje chemii, fyziku, gravitaci, ty kapky jsou kulaté (i když pro plochozemce je každá voda vodorovná) a je to vyrobeno v korporaci (pro legální dlužníky) nějakou bigfarma firmou (pro ezopošuky) a 5G vlny ani grafen to také neodráží aktivně... Takže pošuci mají smůlu a nezbydou jim ani ty slzy, až si oči vypláchnou SAVEM, octem, tekoucí lávou nebo jinou naprosto nevhodnou věcí. Pohov.
Pokud jste kolenovrt, kterému na zdraví záleží míň než na pěnězích, tak si můžete každý den převařit pitnou vodu s trochou soli a vyplachovat si s ní - skladujte v chladnu a suchu a druhý den vylejte.
"Když už mám čočky voperované, tak už asi těžko budu nosit brýle..."
Možná, že právě tento váš postoj je jádrem celého problému. Sám mám voperované oční čočky (kvůli šedému zákalu), stejně i manželka a dost hodně přátel a všichni musíme noslt brýle. Voperované čočky nejsou to samé jako původní a jsou pevně nastavené na určitou vzdálenost - většinou na dálku. Když chcete vidět na blízko, třeba na čtení, tak potřebujete brýle, protože oči se tomu nejsou schopné přizpůsobit.
Pokud brýle nechcete nosit, tak oči přetěžujete a přemáháte, z toho vznikají vámi popisované problémy. Je totiž dost zvláštní, že vám oči slzí a při tom potřebujete kapky na jejich zvlhčování - když slzí, tak je máte vlhké až moc.
Sice jsou i multifokální voperované čočky, jejichž cena se pohybuje kolem 40 až 50 tisíc za jedno oko - u těch brýle není třeba používat, ale myslím, že se ve vašem případě o takové čočky nejedná.
Mám čočky sice pouze na dálku a před operací mě upozorňovali, že určitě budu nosit brýle na blízko, ale nějakým záhadným způsobem se mi to v palici nějak porovnalo a při poslední návštěve očního mě pochválil, že mám 100% vidění na dálku i na blízko.
To, že mi na slzící oči doporučil "umělé slzy" mě taky zarazilo, ale zdůvodnil to tím, že mám po operaci narušenou vrstvičku na oku a tím pádem mi reaguje na kdejakej sajrajt. No nevím, zatím jsem vyzkoušela čtvery kapky, jedny jsem hned vyhodila, protože mě po nich oči pálili. Myslela jsem svým dotazem pouze to, že by bylo fajn, kdyby mi někdo kapky doporučil, že je s nimi spokojený a já je zkusím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.