Nejste přihlášen/a.
Zdravím, předem chci říct, že na dotaz jsem se ptal v bance a mám na to svůj názor, jen se chci zeptat na vaše názory/zkušenosti. Budu se snažit to napsat co nejsrozumitelněji .
V České spořitelně mám založený majetkový účet a stavební spoření. Vím, že je např. spořící účet s vyšším úrokem, ale potřebuji účet odkud nemůžu jen tak posílát peníze tam a zpět a zárověň by se mi tam tvořil úrok.
můj dotaz tedy zní : je výhodnější mít stavební spoření, kdy měsíční investice, činí 500,- kč a státní podpora je zatím. 267,- kč, spoření mám do 25.11.2028 a roční cena za vedení je 325,- kč
nebo
mít majetkový účet, kdy měsíční investice, činí 500,- kč, a za např. rok 2023 byla výkonnost 1,93% a za rok 2024, je ZATÍM 0.80%? ( momentální výše celkového vkladu je : 4 469,01 ,- kč neboli 4500 mínus poplatky za provedení.
Snad jsem na nic nezapomněl a poprosil bych pouze seriózní odpovědi. Děkuji.
Oba produkty jsou z dlouhodobého hlediska naprostý finanční provar. Vhodné to je akorát pro velmi finančně negramotná a nedisciplinované lidi, kteří nejsou ochotni věnovat 20:30 hodin studiu a nejsou schopni disciplinovaně odkládat desítky let. Takové se stát snaží motivovat různými pobídkami. Ale výhodné to rozhodně pro ty zoufalce není. Stavební spoření nepokryje ani inflaci, investiční spořící produkty zabíjí vysoký, i když opticky malý poplatek tomu fondu, pro srovnání 2% bance a nebo (TER) od 0,03% velkému správci, tak si to porovnej až tam budeš mít třeba 10 000 000 a budeš ten poplatek platit 10 let
A právě proto že lidé jsou líní věnovat 10, 20, maximálně 30 hod. samostudiu, no tak máte banky, a tam jim za tu zprávu zaplatíte. Pokud hodláte odkládat 500 Kč měsíčně, tak je to vážně jedno, nula z nuly je stále nula. Za ty peníze kupte dětem čokoládu nebo labutím rohlíky. To nemůžete asi myslet vážně, nás tady trolíte? 500 Kč To jste na invalidním důchodu nebo máte příjem ze sociálních dávek?
Ani jednu z těch možností. Nebo ti dala maminka na výběr a když si nevybereš, tak nedostaneš kapitál? Dávat do toho z vlastních peněz je nebetyčná hloupost.
Promiň, ale dávat bokem pětistovku, kolik ti je let? To budeš mít v těch tvých investicích asi tak 200 000 za 30 let, což budou zhruba 3 průměrné tehdejší mzdy - GRATULUJI
Dávej si bokem 30% tvého příjmu, dávaj to do indexu s nákladovostí 0,07% max. a budes jiste za 30 let zajisten lepe nez statnim duchodem, dostanes cca 4 nasobek toho co bys dostal statnim duchodem!
A pokud se pletu, tak mě ještě někdo chytřejší opraví, ale to se nestane, já už jsem od 18 let finančně nezávislý a hádej proč. Protože jsem se v 15 letech zajímalo věci, které ty nechápeš dodnes? Asi.
Obávám se, že u śpořitelny nebude pro klienta výdělečné nic. Kdysi mi nabízeli spořicí účet, jakože bych si platil 169 korun měsíčně a prvních 50 tisíc by se úročilo vyšším úrokem (tehdy 3%) další peníze pak už normálně jako na sporožeru (to byly nějaké desetiny procenta). Poměrně pohotově jsem řekl, no 3% z 50 tisíc jsou 1500 korun a platil bych za to 1690 plus dvakrát 169 to ani nebudu počítat, dyť se to nevyplatí. Pani to přepočítala na kalkulačce a uznala to. Ve stejném duchu se nesly všechny jejich nabídky. Měly společené to, že potenciální výnos by byl menší než zaplacené poplatky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.