Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mccarthismus - nekončící dilema

Od: capitalist odpovědí: 2 změna:

Zdravím,

už nějakou tu dobu přemýšlím nad tím, zda mccarthismus ve Spojených státech amerických byla legitimní či nelegitimní praxe, která měla za cíl zažehnout plán komunistů rozvrátit demokratický systém v zemi a tudíž zabránit ústavnímu puči, který by z principu vedl k nesvobodě. Nebudu zde zastírat, že jsem tvrdý antikomunista, protože už z principu považuji komunismus za amorální pokrytectví, nositele toho nejshnilějšího, co v člověku jenom přebývá (závist, nenávist, pokřivený charakter...) jež nemá se svobodou nic společného a vede k tyranii. Tím chci říct, že já mám k této praxi určitý smířlivý postoj, ale rozhodně ne nekritický, a to je to dilema.

Jak už to tak bývá, lidé mají tendenci určité postoje dovést až do extrému, takže z původně dobré nebo logické myšlenky vznikne režim, nad kterým samotní autoři nemají kontrolu, neb ji rychle ztrácejí. Když v USA viděli, co komunisté páchají za škody, jakým způsobem si z Ústavy a Listin základních práv a svobod dělají trhací kalendáře, šikanují schopné a šikovné lidi apod., přirozeně se báli, aby tito radikálové nezískali vliv a moc v u nich doma za ocenánem. Postavit Komunistickou stranu mimo zákon se mi zdá žádoucí, stejně jako u nacistických či fašistických stran. Co ovšem mi dělá dilema, do jaké míry to odnesli i nevinní lidé, kteří buď měli nepřímé kontakty s lidmi, kteří sympatizovali s prvky komunismu, nebo to vycházelo pouze na základě domněnek a dotyčný byl považován za vyvrhela, aniž by se do detailu zjistilo, zda má vůbec nějaké sympatie či vazby na tuto zrůdnou ideologii.

Všímám si, že američtí liberálové mají vůči mccarthismu silný odpor, kdežto američtí konzervativci, prostě pravičáci, to považují za nezbytný krok, který zachránil Ameriku před komunistickou totalitou, díky čemuž s kapitalismem v zádech dokázali vybudovat silnou ekonomickou supervelmoc. Nemusíte se mnou souhlasit ve všem, každý máme jiný postoj, jen si nechci hrát na objektivního naivu. Já bych si rád přečetl, jak vy vnímáte období maccarthismu. Děkuji a příjemný večer.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Rim - 2. polovina 1. st.

Salem - konec 17. st.

Velke Losiny - konec 17. st.

Celosvetove JaTake - prelom 10. a 20. let 21. stoleti

Vrchnost miluje hony na carodejnice. Vinik je nalezen a potrestan, (nad)vlada je utuzena, plebs je spokojen a nerepta.

-

Cim se to lisi napr. od politickych procesu 50. let u nas?

-

Neni to zadny hlavolam. Ne nadarmo je to oznacovano jako temne obdobi americkych dejin. Ne vse, co pochazi z demokratickych rezimu je spravne a historie nam ukazuje, ze i dobre myslenky mohou skoncit neslavne.Je zkratka prilis snadne a lakave sklouznout k totalitnim praktikam. Demokracie snadna neni. A tohle navic ani dobra myslenka nebyla jiz z pocatku.

mc
hodnocení

0x

Záleží na definici nevinnosti.

Lidé vždy byli a budou oběťmi ideologií. Ne každý se dokáže (nebo chce) rychle překabátit.

McCarthyismus byla obdoba stalinistického pronásledování buržoustů ve východním bloku.

Celé to chápu tak, že sockomunismus byl vytvořen jako nepřítel kapitalismu. Metoda rozděl a panuj funguje dlouhodobě, spolehlivě a hlavně výnosně. A o to jde vždy až v první řadě.

Mccarthismus - nekončící dilema
Mccarthismus - nekončící dilema #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]