Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Používáte ještě tlačítkový mobil na volání a sms

Od: smidova odpovědí: 17 změna:
Ráda mám svůj tlačítkový mobil protože mne to vyhovuje.Všude v supermarketu se mluví o aplikacích a já platím v hotovosti tak mne to nechybí takové technické vymoženosti.Jaký máte na to názor?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Mám chytrý i tlačítkový.

A názor na to nemám žádný, prostě si plaťte jak chcete, čím chcete a nikomu do toho nic není.

Prostě vaše věc.

Jen přemýšlím proč tento dotaz a ještě z Německa?

Nemusí být z Německa. Dneska spousta lidí používá VPNku a pak se v IP v dotazu zobrazují nesmysly. Prostě se tomu nedá věřit a považuji to IP v dotazu za zbytečné.

Chápu, slečna/paní, která nepouživá (nepotřebuje k životu ) chytré věcičky, tak najednou má potřebu skrývat svou IP. adresu a používá VPN *smich*

kdosi

@juraja: A co je s tím za problém?

Já používám některé chytré věcičky, na počítači mám Linux, běžně si překládám programy na míru, i v kernelu jsem měl nějaké změny, stavím si vlastní elektroniku, i počítače a přídavné desky z integráčů dle vlastního návrhu (a fungujou), používám jak klasické CADy, tak občas na něco i umělou inteligenci (teda tu beru spíš jako inspiraci, protože věřit se jí nedá, ale používat jde), takže asi nejsem tak zcela technikou nepolíben.

Telefon mám starý, tlačítkový, na volání i SMS, smartfoun nemám, obchodní appky taky ne a problém v tom nevidím.

Nakupovat přez internet dovedu, ale až tak moc to nepoužívám. S kamarády se na internetu scházíme pravidelně, občas i fyzicky, nejen virtuálně. Na facebooku nejsem a nebyl jsem.

VPN sice nepoužívám, ale běžně se šifrovaně přihlašuju na vzdálené počítače a dělám tam, no cokoliv, co chci. Když jsem jednou potřeboval udělat něco z více IP, tak jsem to rozhodil mezi pár stovek počítačů s různými adresami, po celé republice a okolí. Už jsem měl v obýváku sesíťovaných i pár desítek počítačů naráz.

Prostě nemusí nutně používat každý úplně všechno jen proto, že to je. A že nepotřebuju k životu smartfoun ještě neznamená, že bych neměl být schopen ovládat moderní techniku a běžně používat technologie příliš složité na 90% lidí.

cvbw

A vy když jdete do obchodu, tak nepoužijete tu aplikaci a platíte třeba dvojnásobek kvůli tomu, že tu aplikaci nepoužijete?
Třeba v Lidlu to mají často, že když mě aktivujete kupón, tak platíte o 30% více, v Tescu si ty kupóny můžete sice vytisknout na papír, ale... Takže někdo že by používal tlačítkový telefon, tím myslím někdo mladší pod 60 let, se mi moc nezdá, zvláště někdo, kdo využívá technologie a ještě je tzv. v obraze (Rozuměj není na důchodovém systému).

Ps: Taky můžete mít asistentku, a používat nákupy přes wolt bolt rohlík fooforu Tesco žejo...

Ps2: A proč Šmídová používá VPNku? No třeba je v Německu. Anebo administrátor zablokoval její ajpí adresu, pak to hlásí, že máte čekat několik hodin na schválení vašeho dotazu, jenže často se takový dotaz vůbec neobjeví, jednu pan administrátor tady má už asi velmi nabobtnalý blokovací seznam ...

kdosi

Já když jdu do obchodu a nakoupím, tak s jejich aplikacema bych to rozhodně neměl levnější o 50%, ani o 30% ne.

Samozřejmě pokud si někdo vybírá zboží jen podle toho, jaká je na něm sleva, tak se dostane na výrazně větší slevy než ten, kdo si vybírá podle ceny, natož ten, kdo si vybírá podle toho co chce.

A jak píšete, obchody ty akce pořádají pro to, aby nalákaly co nejvíc lidí a co nejvíc na nich vydělaly, nikoli proto, aby ti lidi na tom ušetřili co nejvíc.

Já nemám důvod brečet, když dostanu co chci v rozumné kvalitě.

Co se (vám) zdá to je sen, až se vzbudíš bude den.

Já používám tlačítkový telefon na volání a SMS, na počítání mám počítače, na focení foťák, na internet taky počítače. Někdo chce mít všechno v jednom, aspoň nějak, jiný chce mít kvalitu a dává přednost více věcem, každé optimalizované pro daný účel. Pro mě je rozdíl mezi pidiobrazovkou smartfounu a 27" monitorem jasný na první pohled, na ten monitor se toho vejde výrazně víc. (I když 80x50 znaků taky postačí, pokud je třeba a dá případně i míň. Ale pokud si můžu vybrat ...). Kdybych po smartfounu toužil, tak jich mám kolik se mi zachce, ale zatím mi nenabídnul nic, co by mě zaujalo a mít to jen jako statutový symbol není pro mě přínosem.

hodnocení

2x

Pracuju v technickém oboru, počítače mi nejsou cizí a používám jen tlačítkový telefon - od telefonu potřebuju volat a psát SMS, ne ho z dlouhé chvíle hladit.Tlačítkový telefon je malý, krátkou SMS na něm zvládnu napsat prakticky poslepu, odeslat předem uložený koncept SMS např. s číslem účtu nebo adresou naučeným sledem tlačítek i za jízdy bez odvrácení zraku. Psát SMS na chytrém telefonu je utrpení, žádná aplikace neuměla psát rozumně bez čárek a háčků, snadno administrovat předem uložené kocepty, které bych pak snadno odesílal, ale hlavně tlačítkový telefon v kapse nepřekáží tolik jako dotykový. Zejména když často nosíte velké a těžké věci. A strach, že kliknutím v telefonu na nějkaý odkaz se mi nabourají do internetového bankovnictví díky tomu také nemám - potvrzující SMS z mé staré NOKIE nikdo nevytáhne.

Nepopírám, že chytrý telefon má své výhody, např při cestování - když jsem byl v Japonsku, tam jsem ho mít musel, tlačítkový tam už nefunguje. Ale když jsem přijel zpět, rád jsem se zase vrátil k mému tlačítkovému.

Také jsem si všiml, jak ty chytré telefony proměnily celý svět. Když jsem byl v letech 2010-2013 v Indii, neskutečně mne "nabíjelo" jak se tam všichni na sebe usmívali a radi se dávali jen tak do hovoru, např. ve vlaku. Když jsem tam byl v roce 2019 všichni si hladili ty své "čertovy tabulky" komunikace s cestujícími jen minimální. A když jsem občas koukal přes rameno na jaké hlouposti se koukají, bylo mi z toho dost smutno.

Od svého telefonu tedy očekávám jen jedno - aby uměl telefonovat psát SMS a připojil se přes Bluetooth k handsfree v autě a měl v sobě kalkulačku. Nic víc, nic míň.

hodnocení

1x

Náš názor není vůbec důležitý, vám to vyhovuje a to je hlavní. Někomu jinému vyhovuje něco jiného, používejte to, co vyhovuje vám a jste s tím spokojená, tak s tím nemusíte mít problém.

hodnocení

1x

Každému jak a co vyhovuje! Dva tlačítkové používám-jako budík a druhý pak jako mp3. SMS a volání pak chytrý, na platbu ne (hotovost nebo karta) a obchodní apky občasně.

mll
hodnocení

1x

Teď tolik nenakupuju, ale když jsem ještě nakupoval, tak na otázky typu máte billa kartu jsem odpovídal že platím hotově.

Na aplikaci bych asi odpověděl, že si to aplikuju sám.

Telefon mám na telefonování případně SMS. (Umí toho trochu víc, třeba mp3 přehrávač nebo foťák, ale to už je takový doplněk. Na starém telefonu byla dobrá svítilna, ale na novém je k ní takový přístup, že je tam prakticky na nic.)

U nás je to ještě v pohodě, četl jsem nedávno článek od nějakého čechoslovákorakušana, že u nich v rakousku bez aplikace a QR kódu ani nevyvezou bordel na sběrný dvůr.

Dneska aby měl člověk na všechno (včetně veřejných záchodků a pohřební služby) extra aplikaci, taky mi to přijde zbytečné. Ale když to někoho baví, ať si s tím hraje.

Jestli platit hotově nebo jinak je každého věc. Osobně taky nemusím mít bankovní výpis zaneřáděný korunovými položkami, ale jsou lidi, kteří si v tom libují. Zase platit tisícové částky (myslím třeba 5000 a podobně) hotově je zbytečné, to dělám jen když se mi nahromadí větší hotovost.

hodnocení

0x
S aplikacemi obchodů zkušenost mám, ale aktuálně je nepoužívám, ani je nemám stažené. Nesouhlasím s tím z důvodu soukromí.
cvbw

Z důvodu soukromí? No tak je to logický, když nakupujete citlivé věci, jako třeba inkontinenční plínky, léky na rakovinu, kondomy, chlast, tak je rozumné chtít, aby si to někdo nespojil dohromady.

V případě běžných nákupu, vše běžně připravit o 30 až 50% ceny jen proto, že neumím s aplikací nebo nechci, no vaše volba.

Ano, někdy mi vyjede cena k zaplacení i 50% toho, co cena kdyby člověk nepoužil aplikaci, např. v Tescu. V Lidlu vám zase spolu spoustu akčního zboží, třeba když máte narozeniny tak vám dají výrobek zdarma apod. Nebo naposledy 10% třeba tento víkend dávají (nakup za 500 a slevíme 50 bylo ve středu a teď je za 100 nakup sleva 100) anebo 10% na zeleninu častěji.

Pak tam jsou různé losovačky a takové, mající za úkol donutit zákazníka, aby nakupoval a kumuloval útraty jen a jen u nich. Kdo se to naučí používat, případně ještě rovnou nakupuje výrobky v akci, real ně může ušetřit i víc jak 60% nákladů na běžný rodinný potřeby... samozřejmě to něco stojí, trošku toho duševního sádla, pozornosti, nutností umět dobře s telefonem.

Pohodlnější pro někoho je Chodit do bankomatu pro hotovost a platit hotovosti a brečet, jak je všechno drahý?

Hotovost používat, když nakupuješ v sex shopu nebo něco co fakt nechceš se spojit se sebou, což mě zrovna něco takového nenapadá, jistěže hotovost je důležitá právě pro soukromí, ale né když nakupuju máslo v Lidlu a vepřové v Kauflandu. Visa, MasterCard, moje banka, ani stát, zatím nevidí na obsah nákupu. A navíc můžu kdykoliv dohledat v bankovním výpise ten nákup a na základě něho uplatnit reklamaci a ne hledat nějaké pokladní lístečky po 3 letech, dost to využívám třeba v Lidlu. 2 dny před uplynutím 3 let jdu reklamovat na základě bankovního pohybu. Tedy 100% vyzkoušeno.

sorry za delší text

nox®
cvbw: Řekl bych, že o platby nebo nákupní položky vůbec nejde. Tyto věrnostní programy a aplikace často nebo většinou požadují váš souhlas s poskytnutím údajů cenných pro daný obchodní řetězec, často ale i pro další marketingové účely. Mnoho lidí tyto podmínky vůbec nečte, rovnou vše odklepnout a vyplnit, aby měli pokoj a pak se diví, že mají zahlcené schránky spamem. Mě třeba poslední cesta do Londýna a tamní nákup vstupenek vysvětlil, že si pro takové účely už musím pořídit druhou sim a případně můj příští telefon musí mít e-sim, jelikož mi od té doby přišlo několik nabídek zaměstnání z JAR a několik telefonátů z různých evropských čísel, že jsem zpronevěřil peníze. Klidně pět spam telefonátů za den. A dost podobné to je i u takových věrnostních karet a programů. Nechci slevu zadarmo. Vy dostanete pár kaček k dobru, společnost údaje z vašeho telefonu, o vašem chování při nakupování a další příjem z marketingových účelů.
petrm

@cvbw Vy jste asi kandidátem na to uvěřit, jak zbohatnete, když vám někdo nabídne zadarmo nějakou výhodu a pak vás oškube. Takových příběhů je plný internet. Ježíšek neexistuje. Ať žijí šmatlafouny !

ltz
hodnocení

0x
Je to jedno jaký má kdo telefon. Hlavní je, že vůbec nějaký má, třeba i tlačítkovy, pokud mu vyhovuje a postačuje.
cvbw

Jak to myslíte že je to hlavní? Jakože může být sledována jeho poloha, obvyklý pohyb, Jaké je v tom telefonu přehazuje sim karty? Ano, tyto analytická data jsou velice užitečná :)

Podobně každý zapnutý telefon Z Bluetooth může být zaznamenán kdekoliv ve městě, sledován průchod osob aut v podstatě kdekoliv, Nejen na mýtných branách (Kde se údajně s ním kuji všechny auta i osoby v autech, tvrdil Chlibek)

A každý operátor vidí s sériového čísla mobilního zařízení, což je IMEI, výrobce a model Koncového telefonního zařízení. Takže občas operátoři vydávají nějaké statistiky, kolik kterých telefonu je jeho síti připojeno třeba za posledních 6 měsíců...

Podobně lze z .Mac adresy BT modulu + jméno, docela Odhadovat na koncové mobilní zařízení.

Vůbec bych se nedivil, kdyby velké řetězce monitorovali tímto způsobem pohyb osob po prodejně, následně si ty informace párovali s účtenkama a kreditní má kartama, To už je vyšší level, globální největší výrobce telefonu v podstatě to použil jako vyhledávací síť, když každý jeho on-line telefon funguje fakticky jako snímač jakéhokoliv jiného (A už nejen jeho, myslím toho výrobce) zařízení :) V podstatě to může najít cokoliv... hustý viz když už 2 roky Zpět umožnily nacházet i gadgety z Alika, V podstatě to může naskenovat cokoliv, nebudu si dělat iluze, že to někdo nepoužívá

mnd®

cvbw - píšeš hlouposti a nepravdy.O pleny a kondomy si řeknu své doktorce a mám to zdarma na průkaz.Zaplatí to daňováci.Sledování telefonu *smich* jsi spadnul někde někam na hlavičku?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]