Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mě normálně porazí. Moje máma má doma vkladní knížku a já teď zjistila, že ty peníze co si myslí že tam má a zřejmě je to 400 000kč tak dávno propadly bance. Moje matka je stará škola, důchodkyně a myslela si, že tohle se nemůže stát a nikdy se nezajímala o informace. Prostě nenapadlo jí, že by knížka mohla propadnout. No já to taky nevěděla. Až teď po tom co mi řekla, že má vkladní knížku a řekla mi heslo jsem se o to začala zajímat. Tak to je průser. Celou dobu si myslí, že tam má peníze. Víte co nechápu? Jak je možné, že vymysleli zákon a dávali informace o tomto na internet a všude, ale konkrétní banka neinformovala držitele vkladních knížek korespondenčně, že by jim dala vědět? Co je to za sprostotu. Je jasné, že staří lidi co nemají internet tak nesledují informace a nikdy by je nenapadlo, že jim banka jen tak může peníze vzít na základě nového zákona. Tak doufám, že máma nedostane infarkt až jí to řeknu. Celou dobu spořila peníze a tvrdě pracovala a teď nemá nic. Je mi na zvracení. Takže je to opravdu tak, že když tam má zapsané heslo tak už ta vkladní knížka nemůže být na jméno ani být výherní nebo zkrátka nějaká co ještě v téhle době existuje? Prostě jakmile je tam heslo, tak je to ta co je určitě už dávno zrušená? No když jí to neřeknu já, tak v bance určitě, chtěla tam jít se mnou, kdyby se s ní něco stalo, tak abych mohla vybrat peníze já.
Vkladní knížka "NA HESLO" byla na doručitele, který se prokázal heslem, tedy v podstatě anonymní. Proto někomu něco psát nejde. Jestli byla na doručitele, tak na ní peníze stále má. Rušení těch anonymních nebylo ze dne na den, nejdříve se na ně nemohlo již ukládat, zrušily se úroky, další léta se na jejich rušení všude upozorňovalo v tisku, v televizi, rozhlase, všude. Pokud Vaše máma měla na knížce 400 tisíc a minimálně 20 let nebyla v bance, inflací o většinu hodnoty těch peněz stejně přišla dřív, než ty knížky zrušily.
Dojděte s ní do banky a zjistěte jak to s tou knížkou je, třeba anonymní nebyla.
Tak je to v pořádku. Matka mi vkladní knížku ukazovala, v bance jí vkladní knížku přepsali a má výherní vkladní knížku, kde má napsané jméno, příjmení a dokonce snad i rodné číslo. Poslední vklad je z roku 2016. Ale stejně jsme se o tom už bavili a nejlepší bude tuto zkostnatělou věc zrušit. Ale ona to chce udělat tak, že půjdeme do banky osobně a prý aby mě připsali jako dalšího člověka do vkladní knížky, který může rozhodovat co s penězi. No to musím zjistit, jestli se mé jméno, příjmení, rodné číslo dá zapsat jako druhé do vkladní knížky.
Jde to. Moje tchyně se s lety duševně zhoršovala. Měla vkladní knížku, kde měla našetřeno asi 20 tisíc "na pohřeb", jak to staří lidé dělali.
Protože jsme u ní začali pozorovat výkyvy nálad, tvrzení, která se nezakládala na pravdě a podobné projevy, zašla jsem s ní do spořitelny. Uvedli mě jako spoludisponenta s její VK. Takže jsem mohla i já s jejím vkladem nakládat. Trvalo to několik let. Když už na tom babička byla zdravotně velmi špatně, peníze jsem vybrala, uložila doma. A za pár měsíců je použila k tomu, k čemu byly určeny. Jaga.
Tak jestli poslední operace je v roce 16, máte zase čas do roku 36.
Vkadní knížka už je jenom taková symbolická věc, ale těch 20 let platí pro všechny vklady. Pokud to není nijak extra nákladné, tak bych to nerušil. Je to takový pěkný fetiš, pohled na vkladní knížku vám (nebo vaší mamince) těžko nahradíte pohledem na výpis z účtu (které se v papírové podobě tvrdě platí, protože banky by nejradši všechny nahnaly do internetového bankovnictví) nebo na obrazovku.
K účtu (a možná i vkladní knížce) můžete být jako spolumajitel nebo jako disponent, jsou nějaké odlišnosti, které je dobré zvážit, intuitivně bych si myslel, že být spolumajitelem bude v tomhle případě lepší.
Ta promlčecí lhůta 20 let platí v československu už tak dávno, že se nemůže stát, že by o tom někdo nevěděl (třeba někdo bude vědět odkdy, ale mám pocit, že jsem to viděl i v hodně starých tabulkách, takže spíš než na právníka je to otázka na historika). To je jedna věc. Kupodivu nechali doběhnout tu dvacetiletou lhůtu (ta skončila někdy snad 2008) ještě ji snad i prodlužovali opět za značné mediální podpory. Takže to neni žádná krádež, bance peníze propadly v souladu s platnými pravidly tehdy i dnes. (Schválně se začtěte do podmínek své banky a taky tam tohle najdete, po 20 letech bez jakéhokoliv pohybu na účtu se tento účet ruší a pak máte nějaku lhůtu na to se o peníze přihlásit. Ale taky jsem znal člověka, který nadával jak špaček, že mu banka zrušila účet, protože prý s ním nemanipuluje (on tak přišel o výhodné podmínky sjednané v roce 90), zřejmě právě tento případ.) Není to nic nového, co by si někdo vymyslel v posledních letech. Proto právě nechápu, jak mohou ve švýcarsku dřímat nacistická konta (už dlouho o tom nikde nepsali, ale občas se tyhle zprávy objevují), dyť by musela být dávno promlčená a tamní banky o tyhle peníze bohatší (asi tam mají jiná pravidla).
Druhá věc jsou staré vkladní knížky, pokud nebyla na jméno (což znamenalo ne jen jméno,ale plnou identifikaci), tak kolem toho byla dost masivní kampaň. V televizi, v novinách, byly rozvěšené plakáty na veřejných plochách, prostě všude, ne jen na internetu. Vaše máma zřejmě žila dosud někde mimo realitu, jinak si to nedovedu vysvětlit. Ale úplně stejně propadly i knížky na jméno, pokud se o ně nikdo nepřihlásil.
I knížka na jméno může mít vinkulaci (tedy být na heslo nebo mít nějak jinak podmíněnou výplatu). Ono spíš je problém, že tehdy na jméno dřív znamenalo napsat tam Jan Novák (dneska se vyžaduje jednoznačná identifikace, takže minimálně rodné číslo nebo datum a místo narození). Každopádně pokud na ní nikdo víc jak 20 let nešáhnul (podívejte se na datum poslední operace), tak prostě skončila a zřejmě už peníze nedostanete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.