Nejste přihlášen/a.
dobrý den
nepoužívá z Vás někdo program MuseScore pro zápis not a tvorbu hudby? chtěl bych se na něco zeptat,...
děkuji
Lze napsat jednoduchou melodii na klavir (1.hlas) a pak udělat něco, aby se k te melodii samy přiřadily akordy? (Ddur, Adur, Cdur,...)
Diky
nééé, přece
Když si něco vymyslím, pobrukuju a tak podobně, tak normálně nevím ani tóninu, ani absolutní hodnoty not, jenom že tady to jde jako takhle nahoru, pak dolu, paka se to chvilku jako takhle střídá a pak zase znovu ... stejně jako když ti normální člověk z hlavy popisuje cestu někam, tak z něj nepadají GPS souřadnice, ale něco jako "dojedeš k obchoďáku, zahneš doprava, další ulicí doleva dokud nedojedeš k parku a tam zase doprava ..."
Když se pak dostanu k piánu, klávesám, klávesnici, flétně a podobně, tak to chvilku zkouším různě vybrnkávat, až se to tak nějak trochu podobá té představě a pak k tomu může někdo znalejší přihodit nějaké akordy a případně vyvěštit tóninu a jiné muzikáně-odborné termity ...
Ale transponovat melodii o pár tónů sem a tam není problém, když člověk nemá absolutní sluch, tak je mu celkem jedno, jestli je to celé o něco výš, nebo níž.
Člověk hudebně vzdělaný pak vezme ten zápis výsledné podoby, spočítá si, kolik jakých je tam tónů, jak jdou po sobě a jaký je tlak nad Azovskými ostrovy a něco mu z toho vyjde, pokud jsem to nezmršil moc, tak i něco rozumného, nebo se naopak začne podiovovat, že takhle to určitě nebylo, že tady a támhle jsem s tím celým někam ujel.
No v něčem máš pravdu, ale určitě ne ve všem... Když už musím skládat... měl bych vědět aspoň zákonitosti.
Každá skladba - písnička se dá přece postavit v různých akordech a tóninách. Když se zpívá- někdo si řekne o A dur..
,jiný E dur , další ... Pokud budou hrát s dechama jiné nástroje, zvolí se tónina, aby vyhovovala spíše těm dechům B dur,Es ... apod a třeba na kytaře si vylámeš prsty apod...
@hujer - pokud skládat musíš, je dobré znát základy řemesla.
Ale pokud skládat chci, tak to znát nemusím (i když to nepochybně pomáhá).
Mě prostě napadla melodie, chvíli jsem si s ní hrál, pak přidal slova a nějak to skloubil dohromady a vznikla mi docela dobrá písnička. Do not jsem ji nikdy nezapsal a tóninu taky neznám a stejně se mi líbí.
Ostatně myslím, že první písničky vznikly dávno před vynálezem not a tónin. (A ano, chápu, že to jejich autoři nepřežili a jsou dávno mrtví )
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.