Nejste přihlášen/a.
Máš pravdu.Nejen mazanec, ale i vánočka. Chtěl jsem se zde již několikrát optat, ale bál jsem se, abych nebyl za blbce.
Už to vidím jako ve snu ty odpovědi typu...Upeč si dle svého receptu a přidej to a to éčko, zahušťovadlo apod. Jsem zvědav, zda se tedy dozvíme něco jiného.
Co jste čekal? Místo másla tam je často olej. A pak je to různé: fosforečnan vápenatý, hydrouhličitan sodný, sorban vápenatý, mléčnan sodný...Všechny Vám to načechrají, lehce zvlhčí..Ještě něčím slabě nažlutit, možná stačí etylvanilin, lze i mandlové syntetické aroma.
P.S. Siřičitany na rozinkách jsou i v té domácí.
Domácí je domácí. Párkrát jsem mazanec koupila, ale bylo to vždycky velice suché a dusivé, pár pidikousků nadrobno pokrájených rozinek, muselo se to zapíjet čajem, abych to vůbec polkla.
Je tam plno věcí nevhodných pro organismus - aby to dlouho vydrželo, aby to hned netvrdlo, aby to mělo žluťoučkou barvu /i bez mnoha vajec/, aby to vypadalo...Cena vysoká, výsledek nic moc. Něco, jako byste si pocukrovali chleba. Místo másla oleje, dával se i ten nešťastný palmový. Jestli ještě dneska, nevím. Možná se to už nesmí.
Dělám domácí a zeť se pokaždé hlásí, že by rád taky dostal. Dávám máslo, žloutky, vanilku, špetku muškátového květu, citronovou kůru, dost rozinek, pro zetě navrch napíchám kousky mandlí - "ježka." S tím kupovaným to má stejný opravdu jen název.
Pravda je, že v nemocnici jsem kupovaný snědla, nic jiného mi nedali. Ale je to vážně nebetyčný rozdíl. Jaga.
Otázka zní, jestli mi chutná. Vánočka i mazanec jsou v podstatě ze stejného těsta, že? Já moc, s kynutým těstem, kamarád nejsem. Nebyla jsem, ani když nás byla plná chalupa. Jo, upekla jsem, ale že bych se tím mohla někde chlubit, to zase až tak ne. Ale vím, kde toto pečivo koupit a kde se mu vyhnout. 3 pekařství vedle sebe, ale u jedné z nich, tam je to skělé! Přes rok jedno nebo druhé koupím a už se těším na žemlovku, kterou udělám z toho, co nesním s kávou. Také dostávám od snachy kus vánočky nebo mazance o svátcích. Jsou báječné, miluji je, ale připomínají mi štólu víc než nadýchaný obláček. Chutná mi a vím dopředu, jaká bude.
Mazanec jsem nikdy nekoupila a nekoupím. V nemocnici ho samozřejmě občas z hladu sním. Doma peču mazance a vánočky podle receptu podobného, jaký napsala kolegyně pb. Jen rum doma nemívám, hrozinky nenamáčím. Navíc dávám tři žloutky, hrst ovesných vloček a všelijaká zdravá semínka, o kterých mnozí ani nemusí vědět. Peču mazance a vánočky pro sebe, ale hlavně pro děti a vnuky, když mají přijet. Poznám, že jim to chutná.
Jinak (pro babi z OV ), kynutá těsta jsou má nejoblíbenější. Drožďárny by ze mě měly radost. Každý týden něco. Chleba, bramborové rozpíčky, ovocné koláče, buchty, vánočky...
Denny, těsto jako na buchty, ale bez cukru, bez citronové kůry. Asi třetinu mouky nahrazuji strouhanými vařenými brambory. Zkoušela jsem to všelijak vylepšovat. Přidáním škavarků, jindy osmahlé cibulky, koření... Bylo to jedlé, ale v tomto už nepokračuji.
Maminka na to vzpomínala jako na pochoutku z dětství. Když přijela teta ze západních Čech, naučila ji to. Já to za nic světoborného nepovažuji, ale hodí se mít pár těchto vdolků v mrazničce, když dojde chleba. Nejlepší jsou ještě trochu teplé nebo prohřáté v mikrovlnce a namazané nějakou pomazánkou.
Když zbyde vařený brambor, nastrouhám i do vánočky, do koláčů...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.