Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Take vám chutná kupovaný mazanec více než domácí?

Od: djsjf odpovědí: 16 změna:
Dobrý den,
mám tu takový průzkumy dotaz. Peču ráda, a mazanec jsem pekla už aspoň podle 50 receptů od amatérů až po orborniky. Ale nikdy jsem nedosáhla tě obří nadychanosti, jako když si ho koupím z Tesca. Až se skoro cítím blbě, protože vím, že doma mám přehled o ingrediencích a v supermarketu do toho dávají mnoho ingrediencí navíc. Přesto ale te jejich nadychanosti, vlacnosti mekouckosti nikdy nedosáhnu.
Máte to tady tak? Nebo jste objevili nějaký zázračný recept?
Díky a hezký den!

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

7x
Ani náhodou. Kupovaný mazanec i vánočka jsou suché a dusivé. Dělávám z másla - 100g másla, 500g pol.mouky, 120g cukru, 250ml mléka. Droždí, vanilkový cukr, hrozinky naložené v rumu, mandle. Nechávám kynout přes noc. Sní se hned, do druhého dne nevydrží.
hujer

Na to se tě ale nikdo neptal!

liska5

Hujere, to já bych tuhle radu od pb ocenila! Je dobrá a zadarmo*alene*

@hujer, Doporučuji vám si dotaz od tazatele a odpověď od @pb přečíst ještě jednou a pomalu. Snad vám to dojde.;)

hujer

No a vo tom to je. Proto jsem se neptal já! Od pb mi taky nechutná.

No jo Hujer :-D

liska5
hodnocení

2x

Do té doby, než si přečtu složení.

hujer
hodnocení

2x

Máš pravdu.Nejen mazanec, ale i vánočka. Chtěl jsem se zde již několikrát optat, ale bál jsem se, abych nebyl za blbce.

Už to vidím jako ve snu ty odpovědi typu...Upeč si dle svého receptu a přidej to a to éčko, zahušťovadlo apod. Jsem zvědav, zda se tedy dozvíme něco jiného.

liska5

Co jste čekal? Místo másla tam je často olej. A pak je to různé: fosforečnan vápenatý, hydrouhličitan sodný, sorban vápenatý, mléčnan sodný...Všechny Vám to načechrají, lehce zvlhčí..Ještě něčím slabě nažlutit, možná stačí etylvanilin, lze i mandlové syntetické aroma. *smich*

P.S. Siřičitany na rozinkách jsou i v té domácí.

id
hodnocení

2x
Vyměnit máslo či heru za olej.
I recept mohu poskytnout.

hodnocení

0x

Domácí je domácí. Párkrát jsem mazanec koupila, ale bylo to vždycky velice suché a dusivé, pár pidikousků nadrobno pokrájených rozinek, muselo se to zapíjet čajem, abych to vůbec polkla.

Je tam plno věcí nevhodných pro organismus - aby to dlouho vydrželo, aby to hned netvrdlo, aby to mělo žluťoučkou barvu /i bez mnoha vajec:-D/, aby to vypadalo...Cena vysoká, výsledek nic moc. Něco, jako byste si pocukrovali chleba. Místo másla oleje, dával se i ten nešťastný palmový. Jestli ještě dneska, nevím. Možná se to už nesmí.

Dělám domácí a zeť se pokaždé hlásí, že by rád taky dostal. Dávám máslo, žloutky, vanilku, špetku muškátového květu, citronovou kůru, dost rozinek, pro zetě navrch napíchám kousky mandlí - "ježka." S tím kupovaným to má stejný opravdu jen název.

Pravda je, že v nemocnici jsem kupovaný snědla, nic jiného mi nedali. Ale je to vážně nebetyčný rozdíl. Jaga.

hodnocení

0x

Otázka zní, jestli mi chutná. Vánočka i mazanec jsou v podstatě ze stejného těsta, že? Já moc, s kynutým těstem, kamarád nejsem. Nebyla jsem, ani když nás byla plná chalupa. Jo, upekla jsem, ale že bych se tím mohla někde chlubit, to zase až tak ne. Ale vím, kde toto pečivo koupit a kde se mu vyhnout. 3 pekařství vedle sebe, ale u jedné z nich, tam je to skělé! Přes rok jedno nebo druhé koupím a už se těším na žemlovku, kterou udělám z toho, co nesním s kávou. *mir*Také dostávám od snachy kus vánočky nebo mazance o svátcích. Jsou báječné, miluji je, ale připomínají mi štólu víc než nadýchaný obláček. Chutná mi a vím dopředu, jaká bude.

hodnocení

0x

Mazanec jsem nikdy nekoupila a nekoupím. V nemocnici ho samozřejmě občas z hladu sním. Doma peču mazance a vánočky podle receptu podobného, jaký napsala kolegyně pb. Jen rum doma nemívám, hrozinky nenamáčím. Navíc dávám tři žloutky, hrst ovesných vloček a všelijaká zdravá semínka, o kterých mnozí ani nemusí vědět. Peču mazance a vánočky pro sebe, ale hlavně pro děti a vnuky, když mají přijet. Poznám, že jim to chutná.

Jinak (pro babi z OV :)), kynutá těsta jsou má nejoblíbenější. Drožďárny by ze mě měly radost. Každý týden něco. Chleba, bramborové rozpíčky, ovocné koláče, buchty, vánočky...

Prosím prosím, co jsou bramborové rozpíčky? Děkuji *slunce*

Denny, těsto jako na buchty, ale bez cukru, bez citronové kůry. Asi třetinu mouky nahrazuji strouhanými vařenými brambory. Zkoušela jsem to všelijak vylepšovat. Přidáním škavarků, jindy osmahlé cibulky, koření... Bylo to jedlé, ale v tomto už nepokračuji.

Maminka na to vzpomínala jako na pochoutku z dětství. Když přijela teta ze západních Čech, naučila ji to. Já to za nic světoborného nepovažuji, ale hodí se mít pár těchto vdolků v mrazničce, když dojde chleba. Nejlepší jsou ještě trochu teplé nebo prohřáté v mikrovlnce a namazané nějakou pomazánkou.

Když zbyde vařený brambor, nastrouhám i do vánočky, do koláčů...

hodnocení

0x

Ono bude aj váš taký pekný ,,nadýchaný,, ak cesto s ostatnými prísadami z kila muky bude rukou miesiť hodinu a ingrediecie budú mať všetky izbovú teplotu pre miesením.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]