Nejste přihlášen/a.
Pětikorun s ročníkem 2020 je snad víc než dost. Také tam nevidím nic divného. Ale numismatici na to mají katalogy.
Pokud něco stojí za pozornost, jsou to ročníky - některé jsou méně časté, třeba u padesátikorun 1994 a 1995 těch bylo pro oběh vyrobeno dost málo, ale občas se velmi vzácně objeví. Pak mezi roky 96 a 2007 nebylo nic, jen pro ročníkové sady (v oběhu byly papírové), takže to je enormě vácné. Podobně byly nějaké mezery u dvacek a desetikorun a dalších. Ale ceny těchto kousků nejsou nijak závratné, právě protože se nachází v ročníkových sadách. Taky dost závisí na opotřebení. Mince by ideálně neměla nést žádné stopy používání, to už by muselo být něco extra vzácného, aby to mělo nějakou hodnotu i opotřebené.
Našel jsem v peněžence tři pětikoruny, všechny lesklé s rokem 2022, zajímavá náhoda, a nepřipadá mi, že by se nějak lišily od Vašich fotek, kromě toho, že já mám ty fotky ostřejší. Ty vaše obrázky mi připomínají spíš takové ty pokoutné reklamy, co bývaly i tady na poradně.
Docela pozornost stojí za to věnovat eurům. Většinou člověk (kromě země, kde se nachází) dostane německo, francii, španělsko a itálii, méně často jiné země (litvu, finsko, maltu, belgii...). Zažil jsem už, že jsem za tři dny pobytu a utrácení v tatrách nedostal jediné slovensko, a nejen já, když jsem si nad tím povzdechnul cestou v električce, dalších 5 lidí z naší výpravy vysypalo peněženky a byli na tom stejně. Ale jinak existují pamětní dvoueurovky, které se docela běžně vyskytují v oběhu (ono už jich je na stovky druhů, každý stát může vydat ročně dvě plus jsou nějaké společné a ta tradice už trvá 10 let). Ale dá se dostat i něco jedinečného, dostal jsem před několika lety normálně v supermarketu Vatikánský padesátník. Taky už dost dávno jsem dostal něco ze San Marína, myslím dvacetník. Mince Vatikánu nejsou zase tak vzácné, pokud jde o sbírky (Vatikánskou sadu koupíte za 40-80€ celkem normálně), ale v oběhu to je něco nevídaného. Prostě v eurozóně je dobré na mince koukat. Ono už jenom shromáždit mince všech "normálních" zemí je pěkná výzva (čímž nemyslím vlézt do numismatického krámu a koupit si sady, myslím poctivě shromáždit z oběhu).
Dva kámoši našli bankovku, kde byla 5 a 3 nuly. Jeden říká druhému "Koukni, máme padesátku na čůčo" a ten druhý na to "Padesátka má jen jednu nulu. To je nějaký padělek, vyhoď to.". Tak to ten první roztrhal a vyhodil.
Honzeku nevyhazuj to. Za 100 let k tomu nějaká symbolická nula přibude. Možná to potom děti prodají za 50 nebo dokonce 500.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.