Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starožitnosti#identifikace značky#příbory

Od: wiki odpovědí: 15 změna:
IDENTIFIKACE VÝROBCE - Nepozná někdo?
- Neznámá značka a logo na příborové sadě-viz dva různé pohledy na značení jednoho kusu příboru. Děkuji.
E-mail: w.wiktorie@icloud.com

Starožitnosti#identifikace značky#příbory
Starožitnosti#identifikace značky#příbory #2

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, jen taková maličkost - mám dojem, že nápis není v latince, ale možná v azbuce. Zdravím!

Zcela určitě je tam azbukou NĚRŽ, tedy nerez, tedy žádná velká starožitnost.

lmgify

Smekám před tím rozluštěním něrž. *palec*

wiki
hodnocení

Děkuji moc! Wiki

lmgify
hodnocení

2x

Po dlouhém gůglení:

Электросталь

Forum, obrázek z příspěvku, Wikipedie, stránka sovětských příborů závodu Elektrostal

To logo jsou písmena Э a С ( Электросталь ) v sobě a uprostřed je elektrický blesk symbolizující elektrickou výrobu oceli (rusky сталь, zřejmě z německého Stahl - ocel).

To ЧЕРНI je asi nějaká špatná ražba. Jiné snímky ukazují НЕРЖ (nerez, wiki), ale je mi divné, že by ta špatná ražba byla tolik rozšířená.*nevi*

Starožitnosti#identifikace značky#příbory #3
Starožitnosti#identifikace značky#příbory #4
liska5

To Č tam je zřetelně. A což Severstal Čerepovec. Obrovská zelezářská a metalurgická společnost, která vznikla na sever od Moskvy někdy kolem 1940? Rusové si libují ve slepeninách zkratek.

lmgify

Ta stránka sovětských příborů to explicitně uvádí jako jedno z log Elektrostal.

S ČERNI jste mě dost zmátli. Ano, dá se tak asi číst. Nad NERŽ (čti něrž) jsem příliš nepřemýšlela, protože nějaké kousky nerezových ruských příborů s vyraženými písmeny NERŽ jsme doma měli. Hledat se mi to nechce.

ben®
bimbam - také tam vidím "černi", ale ono to je jedno, protože to bude černá (uhlíkatá) a tudíž nerezová ocel. A směrem na Východ ukazuje i kýčovité, neevropské zdobení příborů.
liska5

Ano, to může být Elektrostal, ale mě šlo mi o to ČER., že to může být od Čerepovec. Název se za těch 80 let mohl měnit, nebo šlo spíš o jeden ze závodů...Spíš budou uvádět fabriku, než složení oceli. Sranda, že se mi nejdřív vybavil název hokejového týmu.

lmgify

Jestli je to ruský Čerepovec, tak co potom to koncové -HI, když ruština nemá (ukrajinské, běloruské) "I"?

Nebo koncové -HI je Ж, protože levá nožička H vypadá jako ) i když svislé tahy v jiných písmenkách jsou rovné? Jenže proč je pravá polovina Ж užší než levá?

liska5

No, je to záhada. Na konci může být 1. Prostě máme téma :-D

liska5

Nebo že by Černigov? To je hotel v Hradci Králové. Že by se to sem dostalo v rámci družby? To už jsou fantazie...

wiki
hodnocení

Děkuji moc všem! Wiki
ben®
wiki - omlouvám se, za to slovo kýčovité, ale já tak vnímám všechno orientální (východní), zbytečně moc přezdobené zboží.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]