Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tetanus

Od: te1 odpovědí: 6 změna:
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat. Na tetanus se ockuje předpokládám v 10 letech. Nyní mi je 29 a zapomněla jsem se nechat naockovat.
Dneska jsem měla špinavou ruku od prachu kde se dělá z železem a z prkna jsem si pichla třísku malou. Je možné že se nakazim tetanusen?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Onemocnění vyvolávají toxiny produkované mikrobem Clostridium tetani. Žije především ve střevě dom.zvířat a tak se dostává do půdy. Takže spíš bych se bála při práci zemědělství. Vydesinfikujte a zavolejte si svému praktic. lékaři a nechte se přeočkovat.

Znám případ, kdy se pracovnice ve sklárně řízla o střep a dostala tetanus.

liska5

Možné to je. To lítá v prachu...

hodnocení

1x

Dříve se tvrdilo, že přeočkování by opravdu mělo následovat po 10 letech. Není to ale pravda. Protilátky vydrží v těle déle, než těch 10 let a tak se klidně může očkovat třeba po 12-13 letech.

Při vážném úrazu se naopak očkuje dřív, nečeká se, až uplyne 10 let. Bouchl mi papiňák, veliké opařeniny na rukou a prsou. Hned mě očkovali a bylo to teprve 6 let po poslední aplikaci. Takže je to různé.

Ránu si dobře vyčistěte a na tu injekci si zajděte. Myslím, že Vám z třísky nic vážného nehrozí, ale jistota je jistota. Jaga.

hodnocení

0x
Nedělá (nedělalo) se přeočkování při porodu?
Bo moje žena, při druhém byla přeočkována.
Pokud jste rodila, tak je možné že vás taky přeoč.

honzinek
hodnocení

0x

naposledy jsem byl očkován asi 25 let nazpět. Před rokem jsem při preventivce měl stále dost vysoké protilátky. Takže není třeba se plašit. Ale je fakt, že se ve hlíně hrabu od jara do zimy a třeba se si tím ty prolátky nějak posilujou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]