Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Potravinová osvěta

Od: malvinka* odpovědí: 10 změna:

Jestli si chcete kazit náladu, tak si to prostudujte, jinak zahodit!
Nechci Vám brát iluze, ale ...
Na úvod chci sdělit, že nejsem přítelem "starých pořádků"či člověkem, který by si přál návrat režimu, který tu byl před dvaceti léty.
Pokud se však podívám na kvalitu potravin, někdy si říkám, že bych chtěl dát ochutnat svým dětem to, co se tu před těmi dvaceti léty jedlo. Nabídka potravin, které jsou teď v obchodech, je skutečně rozmanitá. Na straně druhé se za touto "rozmanitostí"skrývají jen různé barevné obaly a krabičky, které obsahují prakticky totéž. Mnoho potravin, které bychom si dovedli sami vyrobit, se vozí přes půl Evropy a zátěž exhalacemi a znečisťováním životního prostředí je větší, než jejich samotná užitná hodnota a vliv na zdraví. Do roku 1994 platily v Československu ještě z dob minulého režimu zákonné normy, které nedovolovaly, aby klobásy obsahovaly mouku, aby jogurty obsahovaly škrob atd. atd.
Tyto normy byly zrušeny a v Česku začala doslova džungle.
zdrava-vyziva.abecedazdra/...
ekonomika.idnes.cz/...
61522_test_kam
Potraviny jsou dnes samá náhražka. Kravský tuk je nahrazován tukem rostlinným (sójovým).
ceskatelevize.cz/...
Mléko, které je nápadně podobné emulzi na chlazení obráběcích nožů, se nesrazí, nejde z něj udělat domácí jogurt. Ale stojí 8,90 Kč. Nekupte to!
hobby.idnes.cz/...
-p2r-/hobby-domov.asp?c=A090918_071133_hobby-domov_bma
Jogurty nejsou jogurty, je to jogurtová hatlapatla, do které je narván škrob nebo želatina, aby toho bylo víc.
coop.cz/...
Jsou v tom usmrceny mikroorganismy. Ale stojí to 4,90 Kč. Nekupte to!
ceskatelevize.cz/...
Sýry nejsou sýry, ale náhražky, v nichž je mléčná bílkovina nahrazena bílkovinou rostlinnou (sója) anebo škroby.
zena-in.cz/...
Zmrzliny či šlehačka, ty se též nepotkaly s mlékem, dělá se to všechno z umělých náhražek. I v dražších zmrzlinách, které jsou deklarovány, jako mléčné či dokonce smetanové, je pouze odstředěné mléko a zmrzlina je "zkvalitněna"tukem rostlinným.
vitalia.cz/...
ceskatelevize.cz/...
html
Ani kvalita některých másel není nic oslnivého, je to nastavováno vodou!
Většina čokolád, prodávaných v našich obchodech, nejsou čokolády, ale čokoládové imitace plné levných náhražek. Mezi tyto náhražky patří karabový prášek, který se vyrábí ze svatojánského chleba, jímž se ve Středozemí krmí ovce a velbloudi.
perspektivyjakosti.cz/...
-mezi-adky.html?action=print
ordinace.cz/...
České párky jsou dnes z většiny plněny sójou, moukou nebo separátem.
Co je to drůbeží separát?
Z kuřete se vyjmou prsa a stehna, která se prodávají zvlášť. Zbytek - tedy kůže, kostra, hlavy i se zobáky, krky, pařáty a vnitřnostmi se rozmixují, přecedí, obarví na červeno a přidávají se do párků a klobás, v případě párků do 40,- Kč za kilo tvoří spolu se sójou, chemikáliemi, céčky atd. jejich hlavní složku. Kdo kupujete dražší párky a nemáte je přímo z nějaké malé porážky, nejásejte. Tyto molitanové masokostní moučky se dnes přidávají i do dražších párků. Jak jsme však byli ubezpečeni Informačním centrem bezpečnosti potravin, z tvrdého strojního oddělování při výrobě separátu (SOM - strojově oddělené maso) se získá velmi jemná masová pasta složená z částic menších než 1 mm, takže nehrozí žádná újma na zdraví. Akorát, že to žereme!
vyzivaspol.cz/... http://w
ww.bezpecnostpotravin.cz/Index.aspx?ch=552< vyzivaspol.cz/...
Časopis/mytus-rozemletych-kosti.htmlhttp:/www.bezpecnostpotravin.cz/Index.aspx?ch=552>
vyzivaspol.cz/...
w.bezpecnostpotravin.cz/Index.aspx?ch=552&typ=1&val=92144&ids=3496&typ=1&val
=92144&ids=3496
(Pro zajímavost - separáty se vyráběly i dříve, sušily se a používaly se jako krmivo pro dobytek. Toto se vyrábí i dnes zemcheba.cz/... ). Aby tento světle bledý šurvajs získal pěknou červenou barvu, narve se tam chemie.
o-zdravi.cz/...
Pro potlačení nežádoucích pachů ze separátu samozřejmě existují různé chemické sajrajty.
raps.cz/...
Náhražkové prefabrikáty dnes pronikají i do takových výrobků, které vypadají navenek jako salámy či šunka.
ceskatelevize.cz/...
html
Různé bůčky a slanina je dnes vyráběna zejména z přerostlých polských prasat, která mají jinou strukturu masa, než prasata česká, která jsou více masitá a jejich bůčky obsahují více masa. Na polských bůčcích, které se k nám jako přebytky dováží je samé sádlo, ale nekupte to. Je to bílý a bílé maso je přece dietní!
finweb.ihned.cz/...
hrazka
Hovězí maso, které obchodníci kupují od jatek jako maso z krav za pár korun, je prodáváno jako kvalitní maso z mladých býčků.
bezpecnostpotravin.cz/...
bezpecnostpotravin.cz/...>
&typ=1&val=92140&ids=3496< bezpecnostpotravin.cz/...
&typ=1&val=92140&ids=3496>&typ=1&val=92140&ids=3496>
Ani milovníci ryb nemusí být ušetřeni podvodu. Máte rádi kraba? Může se vám stát, že to maso deklarované jako krabí, je z tresek.
ekonomika.idnes.cz/...
est.asp?c=A080425_961521_test_kam
Do chleba se dnes přidávají pomleté zbytky starého chleba a pečiva, které se předtím neprodalo. Stroje tyto zbytky, (které se dříve dávaly prasatům nebo se prodávaly za nižší cenu jako krmný chleba pro domácí užitkové zvířectvo), semelou a směs je dále upravována. Přidají se speciální směsi s enzymy, pak se míchá těsto atd. atd. a na druhém konci vyjede
upečený chleba. Nevadí, že obsahuje sezam nebo mák a nebo lněné semínko. Takové krásné
ohnisko civilizačních chorob a alergií.
emulgatory.cz/...
Navíc se neustále snižuje podíl žitné mouky z dřívějších 45% na 20%. U rohlíků se neustále snižuje hmotnost, ale i obsah tuku, (který zajišťoval křupavost), až na polovinu. Z rohlíků se stává gumová hmota, která druhý den ztvrdne a chleba je bez chuti.
ekonomika.idnes.cz/...
Kečupy a hořčice nejsou hořčice, je to voda s moukou nebo se škrobem, ve které je s bídou 10% skutečného kečupu nebo skutečné hořčice. Dnes už se na některých "kečupech"vyskytuje na druhé straně malý název "kečupová "či "rajčatová omáčka."Tyto blivajzy se v regálech tváří jako kečupy, ale viděly rajčata leda tak z rychlíku.
Maso, zejména dovezené, je "nastavováno"vodou, která je do něho injekčně vpravována. Do některých masných výrobků je pro změnu zase injekčně vpravována levná sójová bílkovina. Konzervy obsahují blíže nespecifikovanou hmotu, která nemá s kousky dobrého masa, které jsme nacházeli v socialistických konzervách, nic společného. Landšmít, který se dřív vyráběl z masa a dal se nakrájený opéct nad ohněm, je dnes nedefinovatelný prejt z kůží a šlach slepený obarveným škrobem, který se vám buď po napíchnutí na klacek rozpadne nebo nad ohněm rozteče.
blisty.cz/...
Lečo s klobásou již dávno není ta dobrá zelenina s klobásou, ale to lečo vypadá, jako by už jednou prošlo žaludkem a ta "klobása"je sójová.
" Hovězí"a "vepřové"maso ve vlastní šťávě nezřídka obsahuje i polovinu rozmixovaných kuřecích kostí a kůží, které se dříve mlely v kafilérkách na masokostní moučky pro zvířata. Ty "kvalitnější"konzervy obsahují kůže, takže když tato pochoutka na talíři zchladne, lze ji úspěšně použít jako lepidlo. Paštiky a pomazánky jsou nastavovány škrobem, moukou a drůbežími separáty. Tradiční hospodská pochoutka Utopenci se dnes změnila prakticky na sójové buřty v láku a nedá se to většinou jíst.
Prošlé maso ze supermarketů je očišťováno octovou vodou, nakládáno do marinád a podáváno jako specialita k letnímu grilování.
spotrebitele.info/...
Různé saláty jsou zakonzervovány tak, aby vydržely, ale skutečnou majonézu viděly leda tak z rychlíku. Dorty a dezerty jsou vyráběny z náhražek, stejně jako různé oplatky a tyčinky. Sirupy nejsou vyráběny z ovoce, ale jedná se o vodu z cukrem, ve které je ovocná příchuť. Z českého piva se povětšinou staly europatoky univerzální chuti vyrobené v systému CKT/HGB, který "přeskakuje"klasické zrání a dokvašování v ležáckém sudu.
Univerzální bývají i následky požití těchto chemikálií - rektální zvracení čili sračka.
Skalní pivaři dnes přecházejí na jedenáctistupňové pivo, které má aspoň trochu úroveň dřívější desítky. Některá šumivá vína se nedělají tradičním zráním, ale vyrábí se jako sifón. Víno, které má úroveň vín krabicových, se nasytí CO2 a prodává se v regále jako "šampáňo."Vzadu na vinětě se lidé s dobrým zrakem mohou dočíst, že se jedná o "perlivé víno."A dalo by se pokračovat.
Pokud si někdo myslí, že když si koupí dražší výrobek, či dokonce výrobek značkový, že je zaručena vyšší kvalita, je na omylu. I značkové výrobky, prodávané v rámci celé Evropy, jsou v Česku vyráběné z náhražkových surovin.
Např. zmrzlina Magnum, která stojí stejně v Česku i Španělsku, se v EU vyrábí z mléka, v Česku z levnějších rostlinných tuků.
instinkt.tyden.cz/...
Takových a různých dalších šmejdů žereme stále více a více, ale nezoufejme, bude hůř. Podíl výrobků se stále vyšším obsahem náhražek bude růst. Takové chuťovky, jako např. "dietní"drůbeží hamburgry, které se skládají z poloviny z drůbežího separátu a z druhé poloviny z vepřových kůží, jsou jen začátkem dalších inovací. Složení výrobků, které se uvádí na jejich obalech, bude psáno stále menšími a menšími písmeny, aby si ho už nemohli přečíst ani ti, co mají zrak v pořádku. Čekají nás doby, kdy budeme doslova "žrát"takové potraviny, jaké známe z francouzského filmu Křidýlko nebo stehýnko, přičemž autoři se budou inspirovat českou cestou z filmu Návštěvníci, kteří jedli amarouny. Zatím jíme potraviny, které vypadají jako tradiční, ovšem jejich náplň je "božská"(jen Bůh ví, co v tom je!).
Samozřejmě, že se dají koupit i dobré potraviny.
Párky, které obsahují maso, jogurty bez želatin a škrobů, křupavé rohlíky, co vydrží do příštího dne, kečupy z rajčat apod. Je to však luxus! Ano, to co bylo za socialismu standardem a normou je dnes luxusem.
Stát bohužel dělá v dnešní době na lidech určitou formu podvodu, týkající se jejich spotřebního koše, potažmo životní úrovně. U potravin se sice vychází z jejich hmotnosti, nikoliv však kvality. Takový párek, který byl kdysi z hovězího a vepřového masa a sádla a stál xx korun, se porovnává se současným "párkem,"který se dělá ze sóji, či jehož polovinu obsahu tvoří mouka a drůbeží separát.
Já mám někdy z důchodců srandu, že si kupují v supermarketech právě tyto nekvalitní a levné věci, které bych osobně nedal do huby, ale na druhou stranu si uvědomuji, že jim nic jiného nezbývá. Oni jsou zkrátka obětí podvodu spotřebního koše, ze kterého se počítají jejich důchody, pro ně (a nejen pro ně) je kvalitní potravina nadstandardem.
V Německu si takový bordel výrobci dělat nedovolí. I levné výrobky tam mají svoji úroveň, např. nejlevnější špekáček za 1,45 euro obsahuje 70% masa, v Česku za stejnou cenu koupíte "špekáček,"který obsahuje pouze 27% masa.
Česko se v posledních letech stalo popelnicí či odpadkovým košem Evropy.
instinkt.tyden.cz/...
JUDr. Jaroslav Janeček
advokát, rozhodce při Hospodářské a Agrární komoře ČR správce konkurzní podstaty u Obchodního oddělení Městského soudu v Praze člen Syndikátu novinářů
Advokát zapsaný v ČAK pod č.: 4198
Telefon/Fax: 420 272 705 280 Mobil: 420 602 313 007

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

miljan*
hodnocení

1x

Jde o snížení stavu lidí na světě. Jsme přelidněni. Války jsou nemoderní, moc nápadné a neekonomické. Proto ty různé prasečí chřipky, drahé léky, co mají víc vedlejších škodlivých účinků. A samozřejmě potraviny. Lidí je jak sr...

pt®

Dobře si vzpomínám na JZD SLUŠOVICE, kde se pěstovaly a vyráběly potraviny, jen pro vládní činitele a normální pracující člověk si ani nepřičichnul. Myslím, že dnes je to na pováženou, vše se kupuje v obchodě, málokdo má své zvířectvo a své ovoce se zeleninou. Myslím, že nejsou ani zdravé mikrovlnky, ale mám jí také. Pravdu se nikdo nedoví. Toť můj názor. PT /stařenka/

 

pepane*
hodnocení

0x

*nevi*Tak nevím, jestli to mám číst a oběd na mně kouká na stole.

 

log
hodnocení

0x

Proč to našim politikům nevadí?Jsou podplaceni,koupeni?Asi na tom vydělávají svůj díl zisku,že lidi jsou tak hloupí a všechno sežerou.Je to tím,že vlastní nebo jsou zainteresováni na některé obchodní sítě apod.?Hlavně že je to levné.Ale že je to samé Ečko a syntetika,to nevidí.Stačí,když člověk vidí,co lidi kupují za potraviny.Samé minerálky s příchutí,kokakoly,kde je vše syntetické-a nenapadne je blby,že je to samá syntetika,hlavně,že je to dobré.To samé je tmavé pečivo.90 procent tmavého pečiva je jen obarvená mouka a podvodní pekaři to vydávají za tmavé pečivo.Nanukové dorty jsou jen samá syntetická příchut,stačí si to přečíst na štítku.A mizerní majitelé si mnou ruce ruce,jaký mají kšefty z hloupých lidí,co to sežerou.Bylo by zajímavé vidět,jestli ti jí samy.Troufnu si říci,že oni,členové a předsedové dozorčích rad,akciových společností,kteří nás krmí těmito svinstvy,tohle nejí.Jí něco lepšího.

lm®

Neblázněte,proč by to mělo politkům vadit?!Politik český nenakupuje v supermarketu,ale má své obchůdky,kam mu vozí výše zmíněné kavlitnější potraviny např.z Německa,kde jak píše malvinka si to nedovolí...

On to člověk asi nemá vědět.či nechce.Co dělat,nebudeme-li jíst,zemřeme.Pojedeme-li si koupit potraviny do "slušnější"-(rozuměj k zákazníkovi) země,budeme jíst pár dní a pak nám dojdou finance...tak co zbývá,povězte,co.*nevi*

chudacideti

Nejhorší ale je,že takovým mizerným jídlem krmí i děti ve škole a jejich rodiče to neví,protože to nikdy nejedli.Byl jsem sám strávníkem v jedné škole.Děs a hrůza.Troufám si tvrdit,že hospodské jídlo bylo zdravější.*zed*Je to úplně něco jiného než před 20 lety za komunistů,kdy na to alespon měl povinnost dohlížet doktor,jak vaří dětem.Ve školních jídelnách vaří v drtivé většině blbky,i když někde jsou snaživé ženské,ale kolik jich je?které mají už zkaženou chuť,které nemají anung o tom,co je zdravá výživa.Neskutečně přesolené,uvařili např.dětem kaši a k tomu osmažený nakrájený špek,který koupili v uzeninách.Proto pozor,co jí děti v jídelně.Mě jednou bylo špatně i po omáčcče ze školní jídelny,která byla určitě z prášku.Je vašim dětem někdy po obědě ve škole špatně?Tak to je jasné.

malvinka*
hodnocení

 

miljan*
hodnocení

0x
malvinka*
hodnocení

včera promítali na ulici tyto upoutávky :

Poté co kuřatům ucvakávali zobáky jsem opustila prostor...

goveg.cz/...

marenka*

Teda Malvi, no to jsem zase na něco klikla *zed**zed*Ale nemyslím si, že se svět změní a všichni začnou být vegetariáni, neřkuli vegani. Tady by se musela změnit příčina, ne důsledek. Podívej se do obchodů, všude jsou tuny masa. Všechny druhy, jakékoliv množství. Co nevoní, naloží se na grilování, co se neprodá ani poté, jde třeba do párků, nebo do granulí pro psy. Já si myslím, že by tomu všemu prospěla změna a to v kontrolách chovů. Ano, chovej prasata, ale přesně jako na farmách. Výběhy ven, kotce-čisté a prostorné na spaní. To samé u kuřat, u skotu, u čehokoli. Jenže bychom se museli změnit my všichni. Podívám-li se kolem sebe, mezi mladé, tak co si vzpomínám, mezi dětmi bylo pár obézních a děti se jim smáli. (viz. knížka Metráček). Dnes? Tlustá je drtivá většina a kdo je hubený, je podezřelý. Lidi jsou rozežraní a proto ty velkochovy, aby měli co do... Já to vidím i kolem sebe, když jsem pozvána na grilování, dám si já i manža jeden plátek masa, nebo jednu klobásu a stačí nám to. Div nejsme zlynčovaní. Vy vůbec nejíte, to je hrozný. *bzum* Na vlastní oči jsem viděla osmiletou dívenku, která snědla 4 buřty *sok* Mimochodem její tričko oblíknu. *zed* Když vidím, jak někdo sní tu ohromnou bagetu najednou, kterou já bych jedla asi tak natřikrát, valím oči. Vždyť ta bageta je dlouhá jak předloktí jedlíka. Vidím to v práci, ke svačině pět rohlíků a 30dkg salámu. Když vidím ty porce v restauracích, nechápu. Oni zas nechápou můj požadavek na dětskou porci, s kterou mám ve finále taky problém.

To jsem se zas dostala úplně jinam. *nevi*

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]