Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Samomluva

Od: tomas8 odpovědí: 16 změna:
Chtěl bych tu zjistit, zda si myslíte, že je normální samomluva, zda ji třeba taky praktikujete.
Myslím tím, že například ráno vstanete a nahlas nebo šeptem si říkáte plány na daný den, nebo třeba nahlas přemýšlíte nad tím, jak si rozložíte práci na týden, kdy co uděláte.
I když třeba mám v daný den dost sociálního kontaktu, že se hodně bavím s lidmi, tak stejně pořád, když jsem o samotě, si něco šeptám, občas se mi už stalo, že jsem potom zjistil, že třeba nejsem v bytě sám a hrozně jsem se styděl. Myslíte, že je to normální, že to dělá většina lidí?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nov
hodnocení

7x

Já si o samotě jen zanadávám, nahlas.

karin
hodnocení

7x
To dělám úplně běžně. Například když se o něčem rozhoduju, tak to potřebuji říct nahlas, abych slyšela jestli to dává smysl. Nadávám na sebe nebo se pochválim nahlas. Vypravím si co se mi povedlo, jaký jsem měla den, no a pak z toho mám ještě větší radost. Podle mě je to úplně v pořádku. Člověk si musí pokecat s někým normálním :D

Tohle je na psychiatra. Schizofrenie, deprese, autismus. Normalni to není. Myšlenky (místo mluvení) srovnávají lidské emoce, ale samomluva je v podstatě signal problému. Pokud samomluvím jednou za čas, tak je to v pohodě (například pokud se kopnu do malíčku a řeknu "ku*va"", tak je to OK)

karin
Mám hrozně ráda, když někdo uděluje diagnózy po internetu. Taky bych ráda řekla, že pro slovo “normální” má každý jiné měřítko. A já vás ujišťuji, že žádnou psychiatrickou diagnózou netrpím.

hodnocení

4x

Odborníci dokládají, že lidé, kteří se nebojí nahlas mluvit sami se sebou, vykazují vyšší inteligenci. Jako příklad uvádějí Alberta Einsteina. Bylo zjištěno, že samomluva je o to efektivnější, pokud při ní člověk používá druhou osobu. (To se ti, holka, povedlo. x To se mi povedlo.) Hlasitou samomluvu lze pozorovat u profesionálních sportovců, například tenistů. Pomáhá jim udržovat stoprocentní pozornost, posiluje také jejich motivaci.

Taky člověk má určitě větší slovní zásobu, umí se lépe vyjadřovat, je pohotovější . Mladí dnes hlavně píší a neznají významy slov, nevědí,kdy které slovo použít. Mají svůj jazyk,kterému zase já nerozumím. Tak si mluvím kolikrát sama se sebou, opravdu mi nedělá vyjadřování problém. Nikomu tím neubližuji, nikoho nepohoršuji.

hodnocení

3x

Nedelam to, nevim, jestli je to normalni, neprijde mi to jako neco, za co se stydet.

tak
hodnocení

1x

Myslím, že aspoň v malé míře to dělá každý. Legrační mi přišlo, když jeden rozlícený pán lítal po Kauflandu, kde byly opět předělané regály a on nemohl najít vařečky. Prošel kolem mě a polohlasem prý: se z toho fakt už pos...u. *smich* Až mu tam někdo poradil.

hodnocení

1x

Já měla psa a tomu jsem všechno vypravovala,kam půjdem, že svítí měsíc,ať se podívá, že tamhle je krásná kytka,myslím, že tím mi hodně rozuměl a hodně chápal - chodil bez vodítka i do lesa . Teď už ho nemám, tak aspoň když vystoupím z auta, tak si řeknu, že jsem ho zamkla, doma jsem všechno vypnula,jak to čkověk dělá automaticky, tak si potom nejsem jistá. Tak ano,mluvím nahlas sama se sebou, ale je pravda že třeba v obchodě ne. Tam jsou prodavačky a známé, tak nemám potřebu.

To jste ale měla problém, jinak není možné, abyste komunikovala s někým, kdo vám v podstatě nerozumí. Za jakých okolnosti to bylo? Smrt partnera? Dlouhá osamělost? Šikana?

kdosi

Tak ono se mluvení na nerozumějící používá celkem běžně Rubber_duck_debug/... a přináší to dobré výsledky *smich*

(Ale tady stejně hádám na samotu)

pro infantilni® : A jak mi vysvětlíte, že když jsem psovi řekla,že má popojít o 2 kroky ,že popošel. Jak mi vysvětlíte, že když jsem mu na křižovatvće řekla,ať si vybere, kam půjdeme,že se rozhlédl,udělal krok jedním směrem,podíval se na mě a s mým souhlasem jednu trasu vybral. Jak mi vysvětlíte, že když jsem mu řekla, že si mě musí hlídat a bude chodit bez vodítka - do té doby tu volnost neměl a neznal-, že mě pořád hlídal atd. A to je pes. ,Jak byste se napíl z lahve,kde je málo pití,s lahví nemůžete hnout a ptáci to zvládnou? Jestli si myslíte, že zvířata nerozumí, tak si myslím,že jste na velkém omylu. Člověk si myslí,že je pán tvorstva,ale není.

fram
hodnocení

1x

Ve frontě na oběd stává pán a ten si vždycky něco povídá "pod vousy", zřejmě tedy samomluvec. Nevadil by mi, ale předbíhá. Zrovna dneska*cert*. Osobně si raději pozpěvuji.

okolik
hodnocení

1x

Můj kamarád je milý vtipný a pragmatický a šikovný. Občas se mu také zadaří. Něco třeba opravuje a původní strategije se nepovede. A si nahlas zalichotí,,přesně takhle jsem to chtěl*smich* a dále pokračuje v monologu- přesně takhle jsem to potřeboval.*smich*

okolik

Někdy také jo jo to je přesně ono , takhle jsem to potřeboval.*smich*

hodnocení

0x

No, já si někdy zanadávám - často i na sebe samého - jestli se to teda počítá do samomluvy. Ale mám jednoho zákazníka, při zaškolování si dělal vzorně poznámky. Ale pak když jsem mu řekl, ať si to zkusí celý od začátku, tak začal polohlasem : Tak Ríšo, jdeme na to, otočíme hlavním vypínačem, taaaak, otevřeme ventil vzduchu, taaak, projdeme fotobuňkama, spustíme aplikaci...

Přičemž pro vysvětlení - Richard je on sám :-D No jo, jenže zkuste se u toho tvářit normálně a neřehtat se ... *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]