Nejste přihlášen/a.
Mám starý už 40let , je to součást jističů nad dveřma ,nevím , jak se to seřizuje , zvoní mi to málo a takový už se nikde nedá sehnat.
Děkuji za rady.
To byl asi bzučák, a ten se nedal seřizovat. Bacha jen na to, že "jiskřící zvonky" (s přerušovači, které se daly seřizovat)
jsou v domech, kde je zaveden plyn zakázány normou ! čsn 332130!
I bzučáky a zvonky na střídavý proud měly seřizovací šroubek. Možná potřebnější, než u těch stejnosměrných, protože musí zajistit, aby kotva byla ve správné vzdálenosti od cívky (aby se nepřilepila (pak by nezvonil/nebzučel), ale zase nebyla moc daleko (pak by byl málo hlasitý)). U zvonku navíc muselo být zajištěno, aby palička klepala do kloboučku, jinak by z něj byl bzučák. Možná pozdějc to už zvládli ve výrobě tak aby seřízení nebylo potřeba, ale před 40 a ještě před 30 lety (a myslím, že brzučáky a zvonky toho bakelitového provedení jsem v elektroprodejnách vídal ještě před 10 lety) seřizovací šroub měly.
Je málo pravděpodobné, že by potřeboval seřízení, ale pokud ano, tak je tam šroubek, někde mezi elektromagnetem a paličkou, kterým se ten zvonek nebo bzučák ladí tak, aby zněl nejlíp. Nejlepší je mít u dveří pomocníka, který zvoní a vy kroutíte šroubkem (jinak se slušně naběháte). Přičemž se zvonku nesmíte dotýkat, protože jinak ho tím ovlivníte. Po seřízení zajistíte kontramatkou, pokud tam je, pokud ne, tak kapkou laku na nehty. A protože je to mezi jističi, kde jsou zcela jistě nekryté sběrnice (to neni jako dnešní rozvaděče, kde se skoro nedá šáhnout ani zkoušečkou, natož prstem), tak je potřeba zachovat maximální opatrnost, nejlíp si vypnout elektriku.
Jinak domovní zvonek stejného stylu v novějším provedení má třeba kv kvelektro.cz/... ale jistě to bude mít každá elektroprodejna, je to naprostý standard.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.