Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Strach z volně pobíhajících psů

Od: tomasl odpovědí: 12 změna:
Dobrý den,
od mala mám strach z větších psů.
Dnes při běhání jsem potkal vlčáka, marně jsem vyhlížel páníčka, nejspíš se zatoulal. V tu chvíli by se u mě krve nedořezal.
Zastavil jsem a nedíval jsem se na něho ale měl jsem obrovský strach. Očuchal mě a šel dál, jenže já šel pomalu opačným směrem a on se otočil a za mnou zase přišel. Nemohl jsem se ho zbavit. Naštěstí něco začal očuchávat a já zrychlil krok a po 300m jsem utíkal jako by mi šlo o život a jsem rád, že jsem doběhl domů vcelku.
Měl jsem opravdu obrovský strach.
Jaký máte na to názor?
Já teď mám opravdu strach vůbec někam chodit aby se zase nestala podobná situace.
Ale ta může nastat i kdekoliv jinde a jindy.
Je pravda že běhám rád v přírodě mimo cesty ale podobnou situaci bych už zažít opravdu nechtěl.
Co mám dělat?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

No v první řadě bych navštívil psychologa, třeba na tom strachu půjde zapracovat. Nicméně z volně pobíhajícího velkého psa nikdo nemá dobrý pocit, nejhorší je dát se na útěk, to by vás pes mohl začít honit. Zachoval jste se správně, zastavil se a pes vás očuchal, nic jiného se dělat nedá. Pokud jen tak pobíhá, tak nebývá nebezpečný, pes který chce zaútočit tak udělá neprodleně (doporučuje se držet směrem k psovi bundu, batoh..., pes se většinou zakousne do toho). Pořiďte si pepřák pro lepší pocit (paralyzer byste asi ve strachu neuměl použít).

A pepřák mu vletí do xichtu protivětrem.

hodnocení

5x
Předevčírem jsem jedno takové dvacetikilove štěňátko odchytil. Chtěl se hrát s mým jorkšírem. Chtěl jsem ho vzít domů,ale jedna paní říkala, že v lese běhá pán a hledá psa, takže ho šla zavolat a byl rád. Pejsek hravý, dostal pamlsky a už byl jak můj. Tak příště do kapsy aspoň piškoty a budete mít kamaráda na běh.

Jo, pak se ho už nezbaví celou cestu *smich*

hodnocení

3x

Takovou situaci jsem zažila několikrát, navíc, s malým uřvaným gaučákem. Jestli vám mohu poradit, co mám vyzkoušené mnohokrát, je potřeba svěsit ramena, mírně se usmát, kouknot mu rychle do očí a pak už se do očí nedívat. Pomalé pohyby a laskavý zpěvný hlas: Ahoooj, kam jdeš? Počural jsi všechno? Nazatoul ty ses? Kdpak máš pána? Pán! Mazej domů /kapku ostřeji!" A dívejte se mu na ocas a uši. Jak povolí nastražené uši a zamává nejistě ocasem, je vyhráno. Nic se dít nebude. Když ne, tak se mu zase vlichoti: Co jsi měl na oběd? Není ti smutno? Je lhostejné co říkáte, důležitý je tón a pak mírný pokyn: Běž domů. A uvolněný odchod od něho.

doplněno 27.12.23 05:51:

Ten gaučák byl můj a napůl se bál a napůl měl snahu halamu zastrašit.

hodnocení

2x

Pro začátek si přečtětě třeba tohle Expoziční terapie/... - ale dá se toho najít víc.

smode2
hodnocení

2x

Takový páníček by zasloužil po tlamě. Kdybyste toho psa zastřelil, pán by si alespoň řádně zapamatoval, že se o něj má příště starat a nenechávat ho bez dozoru. Ovšem chudák pes. Nicméně být vámi si pořídím pistoli, alespoň plynovou, a v nebezpečí ji neváhám použít. Na psy bez dozoru by měla existovat okamžitá pokuta alespoň 50 000,-. To by si majitelé magoři dobře rozmysleli jak se budou chovat..

Asi by teď nebylo moc fajn střílet z plynovky na psa v Klánovickém lese... A ty plynovky by se už měly zarazit. K ničemu dobré nejsou a především jsou nebezpečné pro svého majitele.

hodnocení

0x
K tomu bych dodala, že některé matky už malým dětem vštepují hrůzu ze psa. Mám malého hodného pejska, který má rád děti. Často potkám děcko, které se ptá, mohu si pejska pohladit, nezkouše ten pejsek, ale taky děti, které dostávají doslova hystericky záchvat, když jdeme okolo. A co vůbec nejhorší, několikrát jsem potkala dítě které na něj nápřáhne klacek, mému to sice nevadím je to dobrák, ale taková matka se nemůže divit,že dítě nějaký pes kousne. A jednou jsem dokonce potkala dítě,které Maxika nakoplo a myslíte, že ho matka napomenula?

Vštěpovat hrůzu ze psa je úlet, nicméně rada, aby nehladili cizího psa, není od věci. Já jsem tedy za celý svůj život neviděl případ, že by dítě vzalo klacek na psa, ani že by psa nakoplo, ale samozřejmě stát se to může, pokud jsou rodiče blbci, tak nelze čekat od dítěte, že bude lepší.

smode2
Druhý extrém. A opět za to může člověk. Ano, pak se nelze divit že takový pes někoho kousne.

kdosi
hodnocení

0x

Můj názor je, že ať si ten pes páníčka klidně hledá, to můj problém není.

Já si jdu kam chci (nebo potřebuju) a to zase není problém toho psa.

Žádný zákon po mě nevyžaduje, abych si pro pohyb na veřejném prostranství získal svolení nějakého pobíhajícího psa, veverky nebo žížaly, naopak jim neumožňuje mi v tom pohybu bránit, takže na nějaké jeho názory na můj pohyb prostě kašlu.

Zatím všichni psi to respektovali a neomezovali mě v pohybu (a nějaké ňafací smetáky na řemínku, bezpečně schované za paničkou mě v pohybu neomezují, maximálně obtěžují hlukem). Pokud by mě nějaký chtěl napadnout, samozřejmě bych se bránil a zraněný, nebo mrtvý pes je menší škoda, než zraněný člověk (čili jsou splněna jak omezení pro nutnou obranu, tak pro krajní nouzi). Jenže to je psům jasné taky, takže mě nechávají na pokoji.

(Co jsem pochopil z povídání různých pejskařů, tak psi mají něco jako zařazení ve smečce, nadřízený si dělá co chce a prosazuje svoji vůli, nebo podřízeného ignoruje, podřízený couvá, dává najevo strach a doufá, že mu nadřízený neublíží. Já mám v otázkách nadřízenosti a podřízenosti mezi lidmi a psy naprosto jasno a psi to cítí a zaujmou příslušnou roli. Ale mám pocit, že tazatel má nějaké divné představy, psi to cítí a tak se postaví do tomu odpovídající role.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]