Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Český dětský ciferník z Moskvy

Od: kvantum odpovědí: 14 změna:

Vím, že Česká má složitý časový systém. Počítání se provádí přičítáním a odečítáním min ke "čtvrtinám" a "polovinám/hodinám".

Dětem to způsobuje potíže, proto jsem nakreslil přehledný ciferník.

Český dětský ciferník z Moskvy
Český dětský ciferník z Moskvy #2

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

5x
Dobrý den, jaký je dotaz k tomuto nepřehlednému výtvoru? Víte, že zde je poradna? Jakou radu si žádáte? Zdravím!

hodnocení

4x

Já teda nevím, ale ten Váš system mi zrovna moc přehledný nepřipadá. Přiznám se, že mi nějakou chvíli trvalo, než jsem pochopil, co tím chcete říci *zmateny*. A to už rozhodně pár desítek let nejsem předškolní dítě.

doplněno 21.12.23 20:19:

Jo a taky by mě docela zajímalo, s čím vlastně potřebujete poradit. *zmateny*

hodnocení

1x

Na první pohled to není názorné. Myslím, že pro předškolní děti by mělo stačit barevné odlišení poloviny a čtvrtiny. Po pochopení dvouciferných čísel pak doplnění čtyřiadvacetihodinového cyklu.

hodnocení

1x

Malo co, co pochazi z Moskvy je uzitecne.

Tyhle hodiny jsou toho zarny priklad.

hodnocení

0x

Nevím co s tím má společnýho Moskva, ale přijde mi to zbytečně překombinovaný. Není jednodušší časový údaj ve formátu 18:20? Dneska má mobil snad každý dítě, tak tu určitě musí znát

kvantum
hodnocení

Ale neříkáte "18:20". Řeknete "čtvrt na sedm a 5 minut" nebo "za 10 minut je půl sedmé".

Děti nechápou, že jde o totéž. Na takovém ciferníku je to vše dobře vidět.

Naučil jsem se rozumět času ve věku 7 let, ale náš systém je jednoduchý.Odpočítávání začne za 30 minut: bez 25, bez 20, bez 15, bez 10, bez 5.

Český dětský ciferník z Moskvy #3
Nevidím důvod, proč v dnešní době neříct 18:20.
Je to přesné a rychlé vyjádření času.
A teda už vůbec netuším, co s tím má společného Moskva.
ben®
mikihans - zřejmě byl inspirací k tomuto výtvoru moskevský sčot .

No tak já třeba zrovna tento způsob používám běžně, je to jednoznačné určení času. Rozhodně jsem nikoho neslyšel použít ,,za 25 minut celá ´´ jak máte na tom posledním obrázku. Když už, tak ,, půl a pět ´´

lmgify

Těch "za 25 celá" je jeho ukázka, jak to funguje v (některých) jiných jazycích (jeho, angličtině, ...).

Dnes ale stejně lidi (i střední generace) přestávají pojmům "za 20 šest" rozumět, protože jsou z mobilů spíše zvyklejší na "pět čtyřicet".

Za dalších 20 let už nikdo "za 25 sedm" ani neřekne, protože by je to ani nenapadlo.

jenik
hodnocení

0x

Jestli to děti neumí, tak bych s tím počkal až budou ve škole probírat víceciferné odečítání/sčítání čísel a trkne je to samo. Nevidím pět minut po čtvrt. :)

hodnocení

0x
V dnešní době, kdy ani české dítě nepozná čas na ručičkových hodinách. Chcete toto učit děti z cizích států?
A koukám že Polák ;)

Přesný. Desetiletá vnučka čumí na hodiny na zdi a nechápe, kolik je hodin, musí hodně přemýšlet, než to zpracuje. A když jsem ji postavil před hodiny, které jdou do protisměru, bylo po ní úplně...

maty
hodnocení

0x

Česko má stejný časový systém jako všude jinde ve světě. Ano je několik možností jak vyjádřit konkrétní čas (např. 6:20, za 10 půl sedmé, čtvrt na sedm a pět minut, 18:20..) ale ten základ je všude stejný a případné další způsoby vyjádření jsou jen otázkou jednoduchých počtů základní školy. A čtvrt je prostě 15, půl 30, a třičtvrtě 45 minut. Ano menší děti s tím mohou mít problém (ale to mají celkově s konceptem času když na něj narazí poprvé), ale postupně se setkají i s těmi různými způsoby a naučí se i to. Pokud u vás používáte jen jeden způsob chápu že je to jednodušší, ale i tak by se dal ještě zjednodušit: proč počítáte minuty jen do 25 minut a pak odečítáte, logické by bylo prostě pokračovat 30, 35...55.

Třeba v USA zase počítají hodiny jen do 12, a rozlišují AM a PM, dokonce i v digitální podobě, takže s tím 18:20 jsem často narazil, většinou sice pochopí ale je to pro ně nezvyk a říkají tomu "military time".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]