Nejste přihlášen/a.
Chápu, že není jednoduché neustále vymýšlet nové a nové pohádky, tak se "upravují" ty stávající. Ale všechno by mělo mít nějaké meze. Viděl jsem kus jakéhosi pohádkového "hybridu", ve kterém na Štědrý den šmoulové pomáhali očarovanému Mikuláši (zanedbaná vousatá postava staršího muže, ničím Mikuláše nepřipomínající), v rozvozu dárků pomocí sobího spřežení Santa Klauze.
...a tak se ptám - neměli by se autoři takových "pohádek" trestně stíhat?
Zil byl krasny snedy transgender princ s kuzi jako eben jmenem Snehurka. Bydlel na zamku se svym rodicem cislo 1, kralem Alžbětkem a rodicem cislo 2, zlou kralovnou Karlem...
...princezna bloudila lesem, az dosla k chranene dilne, kde zilo 7 osob se zdravotnim znevyhodnenim...
...byle privilegovane misoginni prase vyuzilo Snehurciny indispozice a bez jejiho pisemneho souhlasu ji polibilo, cimz se dopustilo Me Too sexualniho nasili...
Přes čáru je slučování několika zcela neslučitelných pohádek (o jejich úrovni radši pomlčím) a tradic různých národů do jednoho totálního nesmyslu. Pohádky by měly být pro děti pochopitelné a přiměřeně poučné, ne matoucí.
Nikdy by mě nenapadlo, že sloučením dvou pohádek může vzniknout jedna velice hezká. Myslím pohádku NEJKRÁSNĚJŠÍ HÁDANKA. Je spojená ze dvou pohádek Jana Drdy: O Matějíčkovi a Majdalence, ta druhá je Jak princezna hádala až prohádala. Dohromady je to moc krásná pohádka, dobře obsazená a nejvíc se pokaždé těším na dvorní dámu "tetu" Medveckou. Někdy se prostě povede. Jaga.
Paní kolegyně, jsem neobjektivní, páč 90% pohádek se mi líbí, často nevím, na kterou se koukat. Vččera trošku i na švédskočeskou Tři oříšky...
ale naše je absolutě hezčí.
Jen na štědrý den nestihnu všechny, škoda..
A když neprzní stávající, tak vyplodí třeba tohle: Šel tunel k šestiúhelníku a potkala ho povidla... To opravdu kdysi vyprávěl Vlastimil Brodský. Tehdy jsem si to napsala, protože takovou hovadinu jen tak nevymyslíš.
To ano, ale ta pohádka má jako celek logiku. Představte si, že by se ve Třech bratřích objevila postavička z tlapkové patroly nebo lokomotiva Tomáš z příběhů o mašinkách.
A nestíhat za jiný názor, ale za kažení vkusu malým dětem.
milancukrar - Nemám nic proti jednotlivým pohádkám, jejich postavičkám, ani různým národním tradicím (i když ne všechny se mi líbí), ale na tom, že globálně kombinovat Mikuláše, vánoce, Šmouli a Santa Klauze v jednom blábolu a celé to podávat dětem je hanebnost trvám. A myslím, že nejsem sám.
Pane kolego, já respektuji Váš názor, i názor jiných.
Když jsem četl "humorná" obvinění pohádkových bytostí, jako třeba zloději Jeníček s Mařenkou, že kradou cizí perníčky, ničí jiným obydlí. A mnoha dalších. Pobavil jsem se. Klidně, ať se vyjadřují, ať sdělují svůj názor, ale přoč trestně stíhat.
To "trestní stíhání" je samozřejmě nadsázka, netušil jsem, že to vezmete doslova. Taky jsem mohl třeba napsat "pověsit do průvanu", nebo za trest napsat "nebudu prznit pohádky" a nechat to doma stokrát podepsat.
A na rozdíl od různých parodií na pohádky je tenhle výtvor myšlen vážně. Nic humorného v něm není a rozhodně se u něj nepobavíte.
Ted již s Vámi naprosto souhlasim, s przněním pohádek. Ale ne trestně stíhat, ale nedívat se, kritizovat, psát eleaboráty, že je to takové čudné,
osobně, když přijdou vnuci, chtějí si pustit pohádky, tak já vybírám, které se pustí. Dám jim vybrat z mnoha nabídek.
Určitě ne nasilné, hranaté hlavy, komentovní nějakých her a podobné divné, které u nic občas vidím.
Ve Francii odkud jsou Šmoulové mají jiné Vánoce, jak tady, není tam Santa ani Mikuláš ale Otce Vánoc. Jde jenom překlad určený pro zdejší děti. Vlastně na Jesenicku či v Podkrkonoší (a ještě nekde) nechodil donedávna Ježíšek ale Christkind. Proč zanedbáváme Christkinda v bývalích Sudetech? A Christkinda nevyznávali jeho jenom Němci! Neměli by se autory takových Ježíškovských "pohádek"trestně stíhat v bývalých Sudetech?
Očividně nechápete, o co mi jde. V téhle pohádce jsou zároveň Šmoulové, Vánoce, Santa (teda jen jeho spřežení) i Mikuláš. Mně nevadí jestli někdo uznává Ježíška, Santu, Mikuláše, Christkinda, Dědu Mráze, nebo někoho úplně jiného. Ale vadí mně, že se v nějaké moderní vánoční "rádoby pohádce" o šmoulech všechny tyhle postavy (které nemají se šmouly nic společného) pletou dohromady v nesmyslných souvislostech. Ještě tam chybí Ferda Mravenec a krteček.
Vy jste zřejmě žádnou z těchhle slátanin neviděl. Není divu, tyhle pohádky běží v nekřesťanskou dobu před pátou ráno, takže to je spíš pro nespavce - těžko na to kouká nějaké dítě (naštěstí). Zřejmě jsme s nějakým slušným filmem museli nakoupit i brak, v jiném čase nevysílatelný.
"...některé z těchto kritizovaných pohádek se mi podle vzpomínek líbily."
Ale jistě, nemám nic proti jednotlivým pohádkám, třeba i pochybné kvality. Samozřejmě ne všechny se mi líbí, ale o to nejde, to je samozřejmě věc vkusu každého. Mně se jen hrubě nelíbí právě to jejich nesmyslné slučování (trefně jste to nazval "kompilací") zcela nesourodých pohádek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.