Nejste přihlášen/a.
Vám, kterým ještě nebylo 40 let, jak řešíte zabezpečení na stáří? Nikdo soudný dnes snad nemůže spoléhat na státní starobní důchody. Něktěří politici už teď říkají, že důchody budou zrušeny, jinak prý dopadneme jako Řecko.
Byl jsem v penzijních fondech, není to výhodné, moc si toho nenaspoříte, státní příspěvky také nic moc, navíc můžete mít novější fondy, kdy vše půjde do akcií, dluhopisů a dalších cenných papírů, ale může se stát, že nedostanete nic, banka vám navíc může vše zapřít, i kdyby šly obchody dobře a nebudete mít vůbec nic.
Zabezpečení dětmi mi nepřijde etické, děti přece potřebují svůj život, budou mít svou rodinu, nemůžu po nich chtít, aby mě jednou živily zcela živily. Jistě, pomoc od nich mohu chtít, nicméně ne to, aby mě zcela živily.
Investice do pozemků či do zlata na stáří mi nepřijde dobrá, protože si neumím představit, jak budu v 70 letech obchodovat s pozemky nebo se zlatem. Uvědomte si, že staří lidé už nejsou tak bystří, snadno bych se mohl stát objektem podvodu.
Jaký vy máte výhled?
Jen je problém v tom, že uspořené peníze vám sežere inflace. Tedy spoléháte se na to, že vás budou živit děti?
Takže se de facto spoléháte na důchod od státu. S ohledem na to, jak z kopce to jde s naším státem mi to přijde jako krátkozraké. Když si platíte zdravotní a sociální v rámci zaměstnání, tak tady vám z tohoto žádný nárok na důchod neplyne. Máme tu průběžný důchodový systém, platíte akorát důchod stávajícím důchodcům, sám si pod státem nespoříte.
Jistě je dobré mít samostatné bydlení, kde budete mít vodu ze studny FVE, tepelné čerpadlo, ale jednak vám minimálně FVE a tepelné čerpadlo nevydrží na celé stáří a jednak vám tyto věci nemusí pomoci, pokud nemáte zajištěn stálý příjem. Sám navíc uvádíte, že děti chcete jen jako bonus, nikoli to, že vás budou plně živit.
Ohledně podvodů s majetkem děti moho pomoci, ale nemusí, dokonce mohou uškodit. Byly i takové případy, kdy děti okradly svoje rodiče, vybílily jim účet, prodaly nemovitost, kde rodiče chtěli dožít.
v zahraničí je to obráceně např. v nemecku na výplatů důchodů přispívají soukromé firmy...problém je v tom že EU chce uživit celou Ukrajinu, celou Afriku, celou Asii...a bez podmínek se podělit s cizáky o vše, co zde budovali celé generace..Lidé co makají a celý život platí daně se mají o svůj životní standard dělit s každým afričanem,který se rozhodne vyrazit do Evropy a vzít si zde to, co doma nemá...Je nutné vypráskat aktivisty kteří tvrdí že na to mají somálci jakési unoverzální právo...vypráskat jurečky a další hnupy páté kategorie kteří rozhazují stamiliardy do coziny a neziskovek jen prot že mají momentálně 108 hlasů...myslím že by to mělo být trestné...
Penzijní fondy mají ten hendikep, že už dost lidí došáhlo na konec a my vidíme i ve vlastních rodinách to rozčarování (na poplatcích padne veškeré zhodnocení, příspěvky státu i zaměstnavatele; banka - slamník by bývala vyšla lépe). Je to to samé, jako svého času se stavebním spořením, onou módou devadesátých let, akorát tam to zpoždění bylo 5 let, tady je to 30 let (i když nedávno se říkalo, že to prodlouží na 45 let).
Poločas rozpadu nejen naší měny (doba za kterou ztratí půlku hodnoty) je něco mezi 25-30 lety. Za 30 let vám prostě inflace sežere půlku hodnoty. Dobrý font by teda peníze z počátku spoření měl zhodnotit minimálně dvojnásobně, což se neděje.
Zajistit se tak, aby ve stáří bylo málo stálých výdajů. Tedy vlastní bydlení, které nebude potřebovat rekonstrukci a kde jsou nízké náklady na energie. Vlastní studna, fv elektrárna. A řádně vychované děti.
Za předpokladu, že stát nebude vyplácet starobní důchody, tedy spoléháte na to, že vás budou živit děti?
metaxa .
Máte samozřejmě pravdu . Jenže 80% lidí by nikdy nedosáhlo urovně duchodu , kdyby si spořili sami . Nejde jen o inflaci , nebo že vás okradou , ale především na to nemají příjmy . A těch vrchních 20% co vlastní 80% majetku nepotřebují žádné duchody . Ty mají své zdroje .
Současný systém je solidární a zajištuje , aby bohatství co se hromadí u těch šikovnější také proteklo k běžným spotřebitelum . Řekl bych že to patří k evropské civilizaci .
Reverzníhypo, to má v praxi vypadat jak? Někdo odkoupí vilku v hodnotě devět mega za čtyřiapůl, splátky po dvaceti litrech dvacet let anebo do úmrtí? Takže pro toho někoho bude vysoce lákavé, aby úmrtí nastalo co nejdříve, třeba po roce?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.