Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Od kdy jsou vratné lahve?

Od: vratnelahve odpovědí: 5 změna:

ahoj, mám otázku pro pamětníky:

Nevíte někdo prosím vás, od kdy se používají(alespoň přibližně) - od jakého roku tyto vratné lahve?

- láhev na ovocný sirup 0,7l

- láhev na minerálku 0,7l

- láhev na víno 1l

Tyto lahve jsou v malé míře v obchodech dodnes, ale vlastně od kdy?

Moc děkuji všem.

Případně můžete přidat nějaký odkaz, kde by to bylo možné zjistit. Děkuji moc.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

50 let zcela jistě, dál už moje paměť nesahá.

isteron
hodnocení

0x

Na vratné fľaše napríklad spomínam už od malička , r. 1948. Svokra mala schované 0,33 l fľaše s porcelánovou zátkou, drôteným uzáverom, gumeným tesnením. Zrejme nejaký súkromník nealko nápojov, ešte z čias 1. republiky, t.j. pred Februárom. Volala to Krachelka.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Láhve s porcelánovým uzávěrem a gumovým těsněním se daly koupit ještě ve 2. polovině 60. let. Místně. Hromadný výkup lahví podle mě nastoupil po 2. sv. válce, kdy většina výrobců přešla na typizované láhve. Do té doby každý používal láhve svoje, na kterých měl přímo ve skle svoje označení a jejich vracení bylo jenom otázkou dohody mezi výrobcem a obchodníkem. Vratné láhve (od mléka) se ale vyskytují už v povídkách z 19. století a vracení obalů (všeobecně - bedny, sudy) určitě fungovalo i o nějaké to století zpátky.

jabraka*
hodnocení

0x

vratné lahve mám v blahé paměti už od roku 1953,kdy byla měna.Dokonce si pamatuji i ceny.S kamarády jsme chodili po domech a sbírali je.většina byla za korunu,láhev od sodovky (porcelánový uzávěr) za 1.50,od limonády za 1 kč.ostatní lahve za 0.10kčs.Ale určitě se vracely některé typy i po roce 1948.Já jsem si sběratelstvím vydělal na fotoaparát Exa,který tehdy stál 980.-

JABRAKA

lidus*
hodnocení

0x

regionplzen.cz/... -našla jsem pivní, zkusím ještě hledat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]