Nejste přihlášen/a.
Mám stejný pocit jako Vy. Co fungovalo, to je rozmetáno. Před 30 lety jsme byli v šílené euforii a teď nám došly baterky.
Ano.
A pokud někdo spokojený není, pak je to v drtivé většině pouze vina jeho samotného. Až si to lidé uvědomí, bude jim hned na světě lépe.
Ale no tak...Vytáhneme zase 0,05% procent lidí, co jim neslouží zdraví? A před 30 lety na tom byl někdo z nich lépe (při stejném zdravotním stavu?
Tak znění otázky nebylo...
Martine, nespokojeného člověka nepřesvědčíte, že by neměl brečet, ale dělat vše, co může, aby byl spokojenější.
Milane já vím, ale vyřvávat na náměstí jdou hned.
Kolega má krásnou myšlenku...Prý by každému občanovi ČR s volebním právem poslal 10tis Kč. Následně by občan tyto peníze u voleb musel odevzdat, v opačném případě (když nepůjde volit, jsou jeho). A pak prý garantuje, že SPD nebude mít ani jeden hlas (no a ta druhá strana jich bude mít jen o pár více). Jednak je to pravdivé tvrzení a jednak to vystihuje podstatu problému.
Pane Martine, sice mne je smutno, z takových lidí, ale respektuji, že mají právo nadávat na cokoliv, třeba i na to, že se mají špatně.
Ale stačí, kouknout se po soukromých firmách, co expandují do světa. O těch nic nevědí. Třeba, jak babička na Moravě začala plést ponožky a dneska...
.
Nejsme všichni krásní moudří a pilní... Prostě to není možné, ale důstojný život bychom měli mít zajištěný všichni. Ono je dobré si občas poslechnout např. doc. Švihlíkovou, dle mého názoru nejlepší ekonomku v zemi. Ta celekm srozumitelně dokáže vysvětlit, že jsme kolonií západních zemí a co je zde špatně. Tím chci jen říct, že to, že si lidé stěžují, nemusí být jejich chyba, ale systém, jak je nastaven, je prostě špatně a nemocný. Můžete pak makat jak šroubek, a přesto na tom můžete být bídně i když děláte stejnou práci jako váš kolega v Německu. Na druhou stranu, co si lidé volí, to mají a když jsou líní si informace hledat, je to těžké a budou dál volit voly, kteří jim pomalu ale jistě pořád ukrajují peníze na slušné živobytí a utrácí za nesmysly.
V každé době se člověk musí najít, aby byl spokojený.
Dělám vše pro to, abych byl.
...
Slýchám od okolí...Od takového okolí jdi pryč a neposlouchej nářky a deprese. Nikam tebe osobně neposune a spíš tě to stáhne na dno, kde tvé okolí je.
S*r na lidi, u kterých to nemá smysl a věnuj se sobě a svým nejbližším, kteří chtějí se sebou něco dělat, aby byla dnešní doba snesitelná a nedotýkala se tě.
To je výhra.
otrok : doufám, že pokrok nezastavíte. Mladí, jak říkám, pokud budou mít štěstí a dožijou se stáří,budou vidět dobu mládí lépe než budoucí současnost, Nemůže se upřít, že vývoj jde rychle dopředu,já si vždycky jako mladá představovala např. mládí babiček jako předpotopní, vnučka se taky divila,že jsme neměli mobily, automatickou pračku, počítač , ale že nám doma tekla voda.Mě jen děsí umělá inteligence, jednou se stane, že lidé budou zbyteční. Proto se snažím nesledovat politiku, žít tak, abych neublížila , hledat v životě to lepší, nikdo neví, jak tady bude dlouho a jestli bude zdravý.
Nevím co myslíte tím, že kvalita života klesá. Já ten pocit rozhodně nemám. Lidé v mém okolí jezdí na více než jednu dovolenou za rok, v rodinách bývá jedno a více aut, vemte si kolik se za těch 20-30let postavilo domů, kolik pozemků se zastavilo a přitom počet lidí v ČR se za těch 30 let nezměnil. Školy máme stále zdarma, kvalitní zdravotní péči také. Máte možnost studovat, cestovat i pracovat v zahraničí. Řekl bych naopak, že se máme až moc dobře.
To je právě ta ekonomická negramotnost dnešní doby. Jaký má smysl jezdit na dovolenou na půjčku? Vždyť zaplatí pomalu 2x tolik, pokud výsledkem není exekuce či osobní bankrot.
Stejně tak si půjčovat na dárky je přece totální nesmysl.
Lidi si pak při takovém počínání mohou za svou životní situaci sami, že jsou negramotní.
Za to nemůže dnešní doba, ale fakt, že je někdo prostě co se týče ekonomiky de*il.
Bohužel.
Na dovolenou v zahraničí člověk nadprůměrný plat fakt nepotřebuje. To je spíš jen výmluva, finanční negramotnost nebo preference výdajů jiným směrem, děti, barák, atd. Já naopak znám velmi mnoho podprůměrně vydělávajících, kteří si stejně neodpustí jeden dva Egypty, Turecko nebo Chorvatsko v roce. Mimo sezónu jsou nějaké last minuty za naprosto směšné ceny a letenky k moři se mnohdy dají sehnat za cenu cesty Brno-Praha-Brno.
loo půjčka na dovolenou je fakt úplně mimo. Máňo, bartáčkovi od vedle jeli k moři, půjčíme si a pojedeme taky.. Pak to dva roky splácí. Není lepší jeden rok ty peníze co bych dával na splátku, dávat stranou a jet k moři příští rok? Co myslíš?
I když jsem relativně spokjen, přesto -před 30 lety bylo lépe-inu "Kristova léta" dnes je to horší zdraví atd, ale má to svoje - jestli ráno vstanu z postele v 6 hodin nebo ažv 8 hodin je úplně jedno. Další + nemusím myslet na to co si obleču jestli si vzít Jegrovy drtiče mrazu" nebo ne, jestli si vzít pršiplášť... Další +- dospělé děti o které se nemusím starat a to občasné phlídání vnuka si spíše užívám, tedy daleko víc než když .. před těmi 30 roky
Jinak co se týká vztahů mezi lidmi asi je to horší, ale důležité je být pozitivní a spíše se obklopit stejně naladěnými lidmi než těmi druhými!
Zhrnu to na něco je to dnes lepší, na něco horší.
Neboť je to věc zcela individuální. Chudý škarohlíd z rodiny alkoholika a chorobný optimista z harmonické zbohatlické rodiny se nemohou nikdy pochopit. Navíc tu máme černobílé vidění a naprostou nesnášenlivost jiného názoru s proklamováním svých názorů jako dogmat. A to na obou stranách. Pokud to všechno zamícháme dohromady, není se čemu divit.
dnesní kapitalismus se vyčerpal, již negeneruje blahobyt ale jen problémy...vládnou nám nadnárodní korporace které podporují politiky páté kategorie, kteří plní jejich úkoly
Lidé si musí začít vládnout sami...zářným příkladem je např, švýcarsko s vysokým podílem přímé demokracie, kde lidé v referedech rozhodují o všech zásadních otázkách...tam jsou určoitě spokojeni...
o nás rozhodují nuly s minimálním mandátem, zrádci plnící cizí zíjmy, masivně podporovaní médii, které vlastní nejbohatší miliardáři, kteří systematicky oblbují ty líné, nevzdělané a méně chápavé občany..
ale lidé postupně začínají chápat co se děje a vše se brzy změní
"Kapitalismus" je přirozený řád světa, těžko tedy říct, že se vyčerpal. Blahobyt samozřejmě generuje, kdo jiný by ho generoval?
Doufám, že se "vše brzy nezmění", následky jedné takové změny trpíme dosud...
Ještě, že máme vás, pracovitého, vzdělaného a extrémně bystrého občana švýcarského typu. Už teď se nemohu dočkat změn, pod vedením takového génia.
P.S. Hodně pozdravů kámošům z Václaváku.
Já dostal ve 22 letech s novomanželkou fungl nový byt 3+1 za nástup do malé fabričky. Strojní obrábění a podpis na 10 let vydržet. Paráda. Potom výhodná novomanželaská půjčka. Jen předejdu, že v KSČ jsem nikdy v životě nebyl (ani rodiče) a ani mne nikdo v životě nenutil do strany vstoupit.
Ještě doplním, že jsem tam vydržel až do důchodu a vyrazili mne až němečtí kapitalisti rok před důchodem při hospodářské krizi 2009. No nijak jsem se nezlobil.
007: No jistě agente 007. Vy byste misto bytu a práce pro rodinu dal nějakému komoušovi přes hubu a šel na pár let sedět, hrdino.
Já se nemám špatně, ale špatně je mi z toho, co se ve světě děje. I z toho, co se děje ve školství. Kdo chodil do školy před 20 a více lety by se zděsil...
Tuhle jsem byla na srazu kantorů na svém bývalém gymplu. Učitelé jsou nešťastní z nařízení Ministerstva školství, že nemohou učit, jak jim to dříve fungovalo. Jsou vyčerpaní z té bezmoci. Nemohou přikázat, ale jen doporučit, nemohou zadat, ale jen poukázat. Domácí úkoly jsou dobrovolné a nesmí se hodnotit, výuka musí být zábavná za každou cenu. Češtinář je zoufalý z opakovaných inspekcí, kde mu vyčítají, že výuka mluvnických kategorií je málo hravá. Když do takových exaktních postupů zařadí onu zábavnou formu, děcka nakonci toho chaosu neví, co bylo předmětem výuky. A požadovat memorování se považuje za slabost a nekompetentnost kantora. Takže ani pořádné procvičování vyjmenovaných slov, natož básně. Matikářka si zase zoufá nad stále horšími základy, s nimiž žáci na výběrovou školu přicházejí. A to nemluvím o nekázni dětí a intervencích rodičů. Kdo učitelům vyčítá stávku, tak je mimo! Oni jsou nespokojeni z toho, kam ta nařízení shora naše školství vedou. Peníze neřeší, jde jim o věc, Bene. Stávka byla za kuchařky, uklízečky.
Dívala jsem se na tu vámi uvedenou debatu, ale naskočila mi asi nějaká jiná,týkala se vztahu mezi lidmi. Jak jsem pochopila,tázající měl na mysli něco jiného. Celkovou stabilitu ve společnosti, životní úroveň, je to široká oblast, co ovlivňuje klid a vztahy mezi lidmi. I víra ve slušnou budoucnost, možnosti pro děti,každý má jiné priority. Někomu stačí, že může koupit každý den banány, někdo potřebuje ke štěstí mít vilu s bazénem, někdo cestování, někdo sport, myslím, že ale většina preferuje mír a zdraví. Podle toho každý hodnotí společnost, je toho dost, co bych měla na mysli. Já třeba /s výhradami/ jsem spokojená, mám možnost se léčit, mám bydlení,teplo,postel, jíst mám vždycky co. Celý život jsem šetřila,tak šetřím dál. Dřív bylo něco lepší, ale hlavně pokrok se nedá zastavit. Pokud to dopadne, tak jednou bude budoucí generace hodnotit dnešní dobu jako předpotopní. Vždycky to tak bylo.
Spíš mě vadí, jak se lidi změnili. Už se navzájem nepotřebují. Obchody přetékají zbožím. Hogo Fogo a bují arogance.
Budoucnost českého národa je jasná - BÍDA ... však to nám prorokoval Karel Trautenberk...
Až lidi nebudou mít co žrát, nebude jim vadit zrušení Benešových dekretů.
A restituce má vždy přednost, před současným vlastnictvím.
Drahé energie, hypotéky, no uvidíme, kam to dojde.
Včera jsem viděl v televizi přeplněné vánoční Staroměstké náměstí, dneska mi o tom vyprávěl synek.
Na svařák fronty, na maso fronty. Asi tam stáli žebráci?
Má to někdo smutný živit.
Budoucnost ... nečetl jste správně.
Však časem uvidíme, kdo z nás bude mít pravdu. Svařákem se bohatství neměří.
Bavívám se s lidmi kteří mají obchod ... motorové oleje -60%, autodíly -30%, kadeřnice zavřela ... masna zavřela, to jsou jen takové střípky ... ale chápu, že Vy možná Milane žijete na ZLATÉ PLANETĚ
Ti, kteří jsou v bídě se právě nezměnili.
Nová doba je nanaučila makat.
Mít vyvalenej bok na gauči už není takový terno. Pak není divu, že jsi v bídě.
@olaf... el. spirála do bojleru ráno předáno přepravci eshopem a druhý den jsem vyzvedával doma PPLkem.
Bez teplý vody jsem byl přes noc a dopoledne. Stačilo zavolat po objednávce do eshopu (kamenné prodejny, že to hoří a paní milá a ochotná).
Klasický kecy někoho, kdo se neorientuje a používá českou poštu i jako bankomat důchodu jak za krále klacka.
Do kopru jdou obchůdky, kde dožívají důchodci podnikatelé a už nejdou z dobou. Nepřiberou si další služby jako zásilkovna výdejní místo a neumí na PC a neudělají si eshop. Nesnaží se prodávat.
Zmiňovaný olej na jedné benzince 280,- na druhé 160,- v autodílech 230,- na internetu ta samá specifiace 85,- za litr .Každý ať nakupuje kde chce
Asi žijete na jiné planetě, nebo vůbec neznáte mapu. Oproti minulým podzimním období až vánocům panuje vellký pokles prodejů napříč celým českým trhem. Nějaké BLÁBOLY o krabicích, důchodcích či obchůdkách si nechte pro sebe. Info - o oleji mám přímo od distributora evropské značky pro ČR a také od obchodníka, který je přmo pod distributorem konkurenčního výrobce oleje a info o náhradních dílech mám od 2 lidí, 1. člověka, který je na předních pozicích ve vyhledávačích s eshopy a 2.který velký je jako KELLY ŠTANGL.
Až Alza vydá auditovanou výkaznici, můžeme ji porovnat s minulým obdobím.
To je super nápad s tím plynem ... až ho do té pr---ele zavedou ...
Pokles tržeb v prodeji mot olejů.
Pokud se člověk nestará o svět a žije si svoje tak se dá žít celkem dobře. Pokud chcete řešit okolní svět tak je to smutný obraz světa dnes. Z naší republiky se stala vycucávaná kolonie v hnijící zkažené unii . . . . lidé zhloupli a zlenivěli, jsou větší sobci. Mladé generace jsou odsouzeny do života v tvrdém a nehezkém světě . . . . Zase na druhou stranu pokud neotročíte ale vysáváte pár otroků pod sebou či jste napojeni na státní finanční ceckovody tak snadno nabydete dojmu že tento svět je nejlepší možnou verzí a vše je OK. Tím se i zpravidla lidé dnes dělí na Putinovy slouhy, dezoláty, chcimíry a já nevím co ještě a na lepšolidi s jedinou správnou verzí pravdy a vidění světa.
Makak, geox vyjadril svoj názor a pohľad na súčasné dianie. Nechápem, prečo tie invektívy voči jeho osobe, z Vašej strany. Správate sa tak voči každému, kto má iný názor ako Vy? O sebe a Vašom pohľade na vec sa nezmieňujete, nechcete sa o to pokúsiť? Za mňa, v minulosti i teraz, bolo a je čo chváliť i kritizovať. Táto doba má oveľa viac pozitív, ako minulá. Rozhodne by som nemenil. Mne sa žije dobre, no vidím, že mnohí na tom tak nie sú. Preto chápem, že videnie sveta sociálne slabšej skupiny bude iné, ako moje. No nepovyšujem sa nad nich a nezosmiešňujem ich. Pretože zajtra môže byť všetko inak.
Zdravím, tak jsem zjistil, že jeden z dobrých kamarádů se odstěhoval na trvalo do zahraničí, právě z důvodu spokojenosti v "dnešní ČR" .
Vše co šlo prý postupně prodal, vzal jen pár nejnutnějších věcí a jel. Zde ho nic moc nedrželo, místní kamarády prý oželí, přítelkyni ani rodinu zatím nemá, matka souhlasila - vidí to stejně, ale kvůli stáří zatím zvažuje, zda zůstane, nebo odjede také. Prý nebude čekat, až nějakej xxx vymyslí yyy, EU a Brusel zase vymyslí nějakou šaškárnu, případně někdo bude chtít válčit. Takových lidí prý bude přibývat, je to otázka času.
Co Vy na to? Není to řešení, jak prožít třeba víc jak půlku života lépe? Jakmile získá trvalé doklady k pobytu v nové zemi, ty naše hodlá officiálně vrátit. Toto nějak lze?
Jojo, to se dřív nestávalo. To tu člověka držely ostnaté dráty a pohraničníci s ostrejma a i kdyby ten přechod hranic přežil, tak by se jeho známí a kamarádi nevyhnuli vyšetřování a rodina by si to odskákala.
Ale teď tu nikoho nic nedrží a každej si chodí kam chce a jak chce a třeba tam i pracuje, rodinu založí a pokud se vrátí, tak mu taky nehrozí nic ... To dřív nebejvalo.
Ne, nebudu ho následovat, ale dnešní doba je hrozná, všichni jen mudrují a nic neřeší. V podstatě je to každý den horší, ale těm nahoře je to úplně jedno.
Zdravím, no ale ne vše lze řešit samostatně, tj. v rámci jedince. Nápadů a plánů by bylo dost, ale sám to vše neprosadím. Někdy si říkám, že by bylo lepší se narodit o několik desítek let dřív. Sice nebyly počítače, mobily a další věci, ale co znám od jiných, tak to bylo určitě lepší, než dnes. Možná je chyba, že si moc uvědomuji věci a dávám si je do souvislostí, ale tak to prostě je. V práci si dělají někdy srandu, že mám vědomosti "na raketového inženýra", tak co tam dělám.
Nikdy neříkej, že něco nejde. Protože vždy se objeví nějaký blbec, který neví, že to nejde, jde a udělá to.
Také znám pár lidí, kteří odešli, ovšem většinou za levnějším životem. Rodinný známý se přestěhoval na Kapverdy, kde si z našeho důchodu žil celkem slušně, ale na stáří se velice rád vrátil sem, kde má jistotu kvalitních služeb a zdravotnictví. Pokud se někdo přestěhuje tam, kde je sice vyšší úroveň, ale draho, tak se musí umět otáčet a vydělávat, protože tam na něj nikdo s otevřenou náručí nečeká. Fakt je, že se nám tu nežije špatně, máme příjemné podnebí, vodu, hory, úrodnou zemi, solidní sociální, zdravotní, pracovní systém. Plivat se dá kdekoliv na cokoliv, třeba i na tu EU, která všem tak hrozně komplikuje životy, přitom je tu takové množství věcí, ale i naprostých detailů, která všem zjednodušuje život a ani si to neuvědomují, že by bez toho žít už třeba nechtěli. Kdo není lempl a umí dělat, ať už rukama, hlavou nebo má štěstí na dobré zaměstnání, ten se tu má velmi dobře a pohodlně.
Jo, to taky slýchám, jak to dřív bylo určitě lepší, protože člověka nebolela kolena ani záda, mohl chlastat do rána a pak bez spánku jít do zaměstnání a navíc na něj letěly mladé holky, nikoli staré baby jako dnes.
A taky šikana byla děsná legrace, zvlášť jak jim zmrzačili, nebo zabili kamaráda, no to je fakt skvělá historka a mladí by si tou šikanou taky měli projít, protože jim tyhle kraviny nežerou.
Sice nebyly počítače, mobily, tablety, sociální sítě, internet, cestování, neustálá zábava, dostupnost videí k prakticky jakékoli činnosti a diskuzní fóra kde se scházejí nadšenci pro nejrůznější koníčky, ale to nikdo (čti ti dotyční osobně) nepotřebuje, to oni mohli postávat po ulících, občas potají vykouřit nějakou cigaretu a nudit se v partě a občas oslintat nějaký pašovaný katalog se spodním prádlem, ohmataný k nečitelnosti. A to se počítá.
Já si tu dobu ještě pamatuju, tu neustálou buzeraci všude za cokoli, co byť jen trochu odlišovalo od "normálu", ať už to byly vlasy delší, kratší, nebo ostříhané jinak, ať už to bylo oblečení, nebo názory.
Měli jsme vojenskou přípravu, spočívala v tom, že pár naprosto tupých a pitomých hovad co zvládly tak možná základku a dál už měly jen papíry o oddanosti ke Straně pořvávalo na vysokoškoláky a nutili je dělat naprosté nesmysly. (Určování azimutu podle hodinek a Slunce, Slunce je pod obzorem a není vidět, tak je to jako tahle lampa, a výsledky kontrolované a známkované podle kompasu - například) Vojenské tajemství - dva sešity, jeden hodně tajný, proti podpisu možno vzít na studium domů, tam byly základní data naší techniky, druhý přísně tajný, proti podpisu možno studovat na ušebně pod dozorem, tam byly základní data německé a americké techniky. A když člověk vypadnul ven, tak v první trafice si to koupil v časáku i s obrázky, mnohem detailnější, aktuálnější a lépe podané. A tím jsme se měli učit úctě k těm hovadům.
To bych fakt nepřál ani dnešním mladým ani nikomu jinému.
Věci se nekupovaly, ale scháněly, protože věčně něco nebylo, spousta věcí nebyla prakticky nikdy. Protože plánované hospodářství nebylo schopné zajistit ani kvalitu, ani kvantitu a s vyjímkou základních potravin na obyčejné lidi z vysoka ignorovalo.
Na veřejnosti, natož ve škole se nesmělo mluvit o tom, o čem se mluvilo doma, jinak hrozily problémy nejen dotyčnému, ale i celému okolí. Věděli to všichni a všichni na veřejnosti říkali to samé, co bylo vyžadováno na veřejnosti říkat, i když všichni věděli, že to je jinak, protože se každý bál. A v tomhle byli všichni cvičení ještě než šli do školky a potom už pořád.
Když v tom člověk vyrůstá, tak to bere jako věc, která je tu "odjakživa" a asi je to nezbytné, ale když dospěje a vidí, že to jde i jinak a líp, tak zpátky nechce.
Ale člověk rád zapomíná na věci ošklivé a rád si upravuje vzpomínky k lepšímu a když to přežene, tak pak slýchám jak tráva byla zelenější (když se natřela zelenou kvůli inspekci), slunce svítilo jasněji (když dotyčný ještě neměl zákal), jezdilo se na školy v přírodě a ozdravovny (kvůli zoufalé smogové situaci ve městech a respiračním obtížím z toho plynoucích), měli jsme extra uhelné prázdniny (protože státní školy nebyly schopné zajistit lidskou teplotu v učebnách, doma si teplotu zajistěte jak chcete, uhlí není) a holky byly hezčí (než ty dnešní baby, co se z nich časem staly, a z tehdejších krásných kluků jsou zase staří dědkové). A ty úžasné záčitky z tábora (většinou že jsme se najedli do sytosti, nebo po delší době vyspali, nebo nachvíli utrhli z dohledu).
Kdosi, nečtu dlouhé texty.
Ale jsem velice rád, že jsem udělal vyjímku a přečetl dokonce 2x.
Moc děkuji za pravdivost a snad i vysvětlení pro některé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.