Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Civka a vinutí drátu

Od: jitkaa odpovědí: 4 změna:
Může být v cívce o jeden závit více a přesto fungovat?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ml1
hodnocení

2x

To záleží na mnoha okolnostech. Včetně toho, jak přesný je výpočet potebného počtu závitů. A taky na tom, čemu říkáte, že to funguje.

Ale hlavně je rozdíl, jestli má mít cívka 5 závitů (tam se rozdíl setsakra pozná) nebo 22 tisíc (tam nepoznáte ani 100 závitů navíc).

Jen z mé praxe, kdysi jsem počítal trafo a na jedné odbočce mi vyšlo 2.5 závitu. Říkal jsem si je to divné, ale tak jsem ten půlzávit udělal (prostě vývod byl na jiné straně než přívod) i když jsem tomu moc nevěřil a ono to fungovalo přesně.

jitkaa
hodnocení

Myslím to tak třeba že by mělo být 162 závitu drátu a vi třeba navynete omylem 163 zavitu . Tak zda když se pak sestaví to trafo zda když změří zda bude fungovat?

162 a 163 závitů, to není ani 1% rozdíl, čili bezvýznamné.

mll

U trafa to není žádný problém. 163 to asi bude sekundár, tak prostě budete mít napětí o 1/162 vyšší, podle mě to ani nepoznáte. Možná ani přesným měřením. Navíc trafa se většinou navrhují podle empirických tabulek (přesný výpočet je složitý a stejně do něj nejsou všechny potřebné parametry) a už to je zatížené chybou.

Kdyby to bylo na primáru, bylo by na výstupu napětí menší (opět nepatrně), ale hlavně by bylo menší sycení a trafo bylo měkčí, ovšem rozdíl jednoho závitu se nepozná.

Mě právě v té dávné době překvapilo, že funguje půlzávit, původně jsem to chtěl zaokrouhlit na 3 závity, ale ze zvědavosti jsem těch 2,5 (jestli to dokonce nebylo 1,5) z výpočtu nechal. Byla to 1V odbočka a bylo právě 2,5 nebo snad 1,5 závitu na volt. A to že jsem multimetrem pak tam naměřil 1V mě mile překvapilo.

Právě ta otázka byla tak obecná, že nebylo jasné, jestli vinete trafo (tam se snese i daleko větší nepřesnost) nebo stavíte nějaký oscilátor, kde by i 1 závit mohl obvod rozhodit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]