Nejste přihlášen/a.
Posílal jsem psaníčko ke svatbě, jak jsem se ptal v tomto dotazu.
Šlo to řekněme z Berouna do Olomouce. Prostě takhle v rámci krajů.
Posílal jsem to 30.10.2023, jako tzv. "prioritní zásilku"nebo tak, stálo to čtyři pětky a úřednice na to bouchla červený péčko.
A dneska mi kolegyňka cinkla, že děkuje za přání a fakt jí to přišlo až dneska do schránky!
Několik let jsem vůbec čp nepotřeboval, až teď a hned takovej neřád.
Takže fakt to není výjimka, že jde psaníčko, které váží tak 10 gr. dýl jak měsíc?
Zrovna včera nám přišel pohled odeslaný 18. listopadu (řekněme z Klatov do Prahy). Šel tedy přesně 14 dnů (počítám-li to od pondělí, v sobotu a neděli se předpokládám schránky nevybírají).
S poštou to jde od desíti k pěti. Týden je výhra, 14 dnů pomalu začíná být standard i po čechách, a zřejmě bude hůř. No někdy se pošta splete a pohled přijde hned, to spíš člověka šokuje (daleko víc, než že pohled putuje 6 neděl), když v půl šesté večer hodí do schránky u nádrazí ve Vídni pohled a druhý den volají příbuzní, že jim ráno přišel pohled z Vídně. Doručení 4 týdny býval standard spíš v mezinárodním styku, to jsme už dávno byli z dovolené a příbuzným teprve začínaly chodit pohledy (některé i po víc jak dvou měsících, které jsme už považovali za ztracené).
Dřív prioritně v rámci čr znamenalo do druhého dne. Nedávno to prodlužili na 3 dny a ani to nedodržujou. Přijde mi, že je úplně jedno, jestli tam dáte známku A nebo B obojí jde šíleně pomalu.
Pošta je spíš takové dobrodružství pro fanoušky. Přecejenom ručně napsaný pohled, který fyzicky putuje z dalekých končin, se žádným mejlem nebo smskou nenahradí. Ale posílat poštou nějaká důležitá sdělení, to snad dneska už nejde.
ml1: přesně.
No je dobrý každopádně teda vědět, že i když obálka dostane nějaké razítko, tak nelze počítat s doručením v rozumném čase.
2 roky zpět jsem ještě zasílal Praha-Brno velikostí obyčejný dopis (1x A4 uvnitř), potřeboval jsem to co nejrychleji, zaplatil jsem nějakých 140,- Kč za "expresní doručení do druhého dne". Odesílal jsem jej osobně na poště u přepážky v 9 hodin ráno. Dopis dorazil za týden a půl. A jestě jsem dostal zj..a že v tuto dobu mohou na poštu jen důchodci.
Některá psaní chodí i, co se týká času, celkem nekonečně dlouho. Aneb nepřijdou nikdy. Osobně mám venkovní schránku 2km od bydlení a poslední roky mi do ní nechodí už nic. Několikrát jsem kvůli tomu měl problém s úřady, neboť mi nepřišlo ani avízo na úřední dopis. S poštou jsem to řešil 3x a vždycky "ano, ano, uděláme, potvrdíme, vyřešíme", osobně, telefonicky, emailem, na nadřízené poště, kde se dalo. Občas si pošlu sám sobě dopis, zda už je situace vyřešená a jestli přijde. Zatím ještě nikdy nepřišel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.