Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se Vás všech zeptat, odkud jste. A teď nemyslím z jakého státu nebo tak je to v zákonech. V jaké oblasti žijete třeba na Hané, na Valašsku, v Podhorácku, v Záhoří, ... nebo jesli žádná taková oblast u Vás nebyla a spíš jste cítili vztah v blízkému městu (Bruntálsko, Liberecko, Šumpersko, ...?) nebo podle povodí řek (Podyjí, ...?) nebo podle nářečí (Goralsko, Čuhácko, Petácko, ...?). Prosím napište mi z jakého města nebo vesnice jste a jak to u Vás chátepe. A když budete třeba na rozhraní dvou tak napište k čemu máte blíž, jestli teda máte. Samozdřejmě jsem rád i za hiearchii např v Poluží na Slovácku. Mockrát děkuji
Tak mě aspoň napište jestli městečkem tvarglí myslíte Loštice a jestli jste za mlada si myslel, jestli je to na nějaké speciální Hané (např. Slovácko se dělí na Poluží, Dolňácko, Horňácko,...) a nebo takové subdělení jste u Vás nezaznamenal (aňi subdělení na severní/západní/jižní/východní, nebo podle kroje, nářečí,...) a spíše jste to místo považoval prostě za Hanou?
Já jsem křtěná Vltavou, mládí pod Krušnými horami, jedenáct let Ova a posledních 40 let na Jesenicku.
Taková vtíravá otázka, Seninka je na Vizovicku, v Podřevnicku nebo ve Vsacku? Nebo jak to chápete?
Dětství a mládí jsem prožila u Berounky, pobíhala jsem po Brdech, nekdy jsme došli na Babku, na Kamenou nebo až na Skalku .Vedle školy byly tenisové kurty a tam tenkrát trénovala malá Martina Navrátilová.
Padesát roků žiju jinde, ale od Berounky jsem se moc nevzdálila. Z okna vidím Městskou horu, kde žili tři bratři, Vojta, Matěj a Kuba. Škoda, že ze tří večerníčkových medvědů žije už jen jeden.
Žiji na pomezí Zahrady Čech a Středohoří. To druhé mám mnohem raději (není tam tolik lidí).
Pohlížíme- li za jasného dne s vrcholu Ostrého směrem severním a východním do království, vidíme před sebou jako na dlani téměř celou krajinu od pradávna XXXXXXXXXX nazývanou. Hluboko pod námi spěje bystřina mladé Úhlávky mezi soutěskou Brucklem a Brennetem s jedné a hlavním pásmem Šumavským s druhé strany utvořenou k Nýrsku, za nimž spojena s Úhlavkou Chodskou klidnějším již tokem zavlažuje široké údolí Janovické.
V modré dáli rozeznáváme Hůrku a vedle ní tyčící se štíhlou Černou věž XXXXXXXXX radnice, střed okresu.
Kopce, jež celý tento malebný obrázek v dáli jako rám obmykají, tvoří většinou hranici tohoto okresu, vyjma levou stranu
panoramatu, která náleží již okresům Novokdyňskému a Domažlickému, za nimž vidíme v dáli vystupovati Tabulové hoře se podobající Přimdu a ostatní amfibolitové homole Tachovské a Tepelské. Nejdále na obzoru za jasné pohody i pásmo Rudohorské lze rozeznati.
Úchvatný obraz, s nimž neradi se loučíme.
Nenajde se také v Čechách tak hned kraj, jehož rodáci by lpěli na své hroudě s takou příchylností a láskou, jako právě na Klatovsku.
===
VIKTORÍN ZEITHAMMER, KRÁLOVSTVÍ ČESKÉ - IV. - JIHOZÁPADNÍ ČECHY, NAKLADATELSTVÍ PAVLA KORBRA V PRAZE,1911
Narozen v bráně Krkonoš, v mládí tak trochu všudezdejší, posledních 25 let v srdci Posázavského Pacifiku.
Kolik jen těch bran máme, že?
Vyřešeno. Ať to hned neprovařím, ten barák vedle roubenky je papírnictví, kancelářská technika.... Je to 220km ode mne.
Nojo, no. Sněžku a Krkonoše jako na dlaní. Až budete chtít vědět jak je v Krkonoších, mrknu z okna a odpovím.
Pro všechny odpovědi. Nová Paka. Vstupní brána do Krkonoš a opačně Českého ráje. Nyní s výstavbou velkého obchvatu města. Jako děti jsme již v cca 10 letech (1960) "navrhovaly a plánovaly" přemostění údolí cca 4km. K realizaci došlo po 60 letech obchvatem. Dobrý ne?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.