Nejste přihlášen/a.
Ahoj rádci, jak by se Vám líbila tato dopravní značka i u nás?
Přepis článku:
Autor: Vojtěch Koval, Foto: Shutterstock
20. 11. 2023 . Zábava
V poslední době došlo k aktualizaci silničních předpisů novými zákony, přičemž nás čeká novela, která nabude účinnosti k 1. lednu 2024. Změna bodového systému je pravděpodobně nejvíce znepokojující pro řidiče. Kritická je zejména nově zavedená zásada "dvakrát a dost” pro nejtěžší přestupky, která automaticky vede ke ztrátě řidičského oprávnění po spáchání dvou nejhůře trestaných přestupků. Sledovat novinky v legislativě není snadné, i když by se to mohlo zdát.
Pro řidiče je situace komplikovanější i kvůli možnosti vysokých pokut za neznalost nových pravidel. Navíc platí, že v zahraničí se uplatňují odlišné předpisy, a ti, kdo cestují, jsou povinni být s nimi obeznámeni. Nová nařízení na silnicích mohou zatížit tisíce řidičů a bez aktivního sledování změn a novinek nemá řidič šanci předvídat sankce, které mu na silnicích hrozí, jako například pokuta ve výši 3 000 Kč za ignorování nové dopravní značky.
Dopravní předpisy, zákony a pravidla se neustále mění nejen v České republice, ale i v zahraničí. Musíme si být vědomi zcela nového druhu dopravní značky, která se objevila na francouzských dálnicích u měst jako Paříž, Grenoble, Lyon, Nantes, Štrasburk a Rennes. Jedná se o modrý čtverec s bílým kosočtvercem, který označuje pruhy vyhrazené pro spolujízdu.
To znamená, že označené pruhy nesmí používat každý řidič, ale pouze určená skupina motoristů. Nová pravidla platí pro pruhy vyhrazené pro taxíky, veřejnou dopravu, elektromobily a vozy s alespoň třemi cestujícími. Motorkáři mohou využívat tyto pruhy pouze ve dvou, tedy se spolujezdcem. Elektrická vozidla musí mít speciální nálepku s nulovými emisemi, aby mohla jet v pruzích označených kosočtvercem.
Porušení těchto pravidel a neoprávněné používání pruhů s bílým kosočtvercem může mít za následek vážné problémy pro řidiče. Francouzské předpisy stanovují pokutu ve výši 3 000 Kč. Důležité je upozornit, že pokuta nemusí přijít pouze v případě, když je řidič zastaven policejní hlídkou, ale může být i automaticky udělena pomocí "inteligentních kamer”, které sledují počet cestujících v autě. Cílem nového opatření je podporovat sdílené cesty a snižovat intenzitu silničního provozu a emise výfukových plynů. Majitelé elektromobilů mají zvláštní privilegia, umožňující jim používat pruhy označené kosočtvercem i bez spolujezdce.
Kdyz sem ji videl prvne, premyslel jsem, jakeho myslitele pri tvorbe teto znacky zamestnali a kolik za to dostal.
Uplne to vidim: Hmm, potrebujeme znacku, ktera informuje, ze jde o vyhrazeny pruh...co bysme tak mohli pouzit...uz to mam, co takhle kosoctverec.
Nechapu. Pri sebevetsi snaze mi chybi fantazie, proc a jak by zrovna tohle melo symbolizovat pozadovany parametr.
-
I kdyz mozna zamestani cecha a ten mohl mit na tu znacku jednoznacny osobni nazor...
Mě nepřijde důvod tvorby značky a pruhu zas tak těžké pochopit.
Má motivovat k tomu aby auta nejezdila prázdná a podporovat elektromobilitu. Výfuk v elektrárně není to samé co výfuk na každém autě, u elektrárny to má několik výhod: 1) Větší kontrola nad tím co se vypustí protože se to děje na jednom místě 2) Smrdí to jenom na jednom místě 3) jednoho dne to nemusí být výfuk.
Pruh pro více obsazená auta mi sám o sobě nepřijde jako tak strašný nápad. Já bych ale nedával takové slevy elektroautům
Mě teda to připomíná značku konec tratě. Známý (co jezdil na dráze s vozíkem) vykládal tuhle značku slovy: Kde je pí** tam se nesmí. Podle wikipedie cs.wikipedia.org/... znamená posun zakázaný, ale to že se umisťuje na vrata nebo na zarážedlo nebo k výkolejce tam píšou. Asi to bude jen nějaké slovíčkaření.
Jinak úplná, které nic nechybí je ze značek pro elektrický provoz značka zdvihněte sběrač. Na té vikipedii je to kloupě, že není vidět to bílé orámování ( cs.wikipedia.org/... ).
Tyhle značky akorát nejsou v modrém poli. A mají tvar čtverce a ne kosočtverce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.