Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolega z práce byl odvezen záchrankou z fabriky

Od: vencl odpovědí: 32 změna:

Pracujeme spolu v automobilovém průmyslu, kde já jsem na pozici operátora výroby a můj kolega nastavovač strojů. Uprostřed pracovní činnosti minulý týden ve středu na pracovišti zkolaboval s tím, že ho chytlo srdce.Byl hospitalizován v nemocnici a mne napsal sms že bude do vánoc marodit, že to je vážná situace. Nyní si na lince musíme jeho činnost dělat sami operátoři, protože nejsou na to lidi. Včera jsem jel autem, náhodně ho předjížděl, když jel na kole a ve zpětném zrcátku ho viděl, že to byl on a šlapal do mírného kopce. Jak může být tak dlouho kolega v pracovní neschopnosti až do vánočních svátků, když má dost fyzických sil po pár dnech jízdy na kole asi nějaký přízrak?

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

8x

Tak mu napiš, jak to vidí. Jestli nakonec nenastoupí dřív, když mu to tak šlape do kopce? Třeba Ti vysvětlí, že testuje bypas s holtrem. Nebo se dozvíš, že má dvojče...

hodnocení

5x
Holt, dostal od doktora doporučení na mírnou zátěž srdce. A i kdyby byl doma až do velikonoc tak s tím nic neuděláte.
A jak nejsou lidi? Já všude slyším,že za každou bránou do fabrik se dělají fronty.
vencl
hodnocení

Měli jsme ve fabrice tady pracovnice z Ukrajiny, ale jazyková bariéra bránila k dorozumění se ke konkrétním pracovním postupům. Zaškolení se zkoušelo na CNC strojích, ale projevovaly ženy k tomu spíše nezájem. Snaha pracovat na konkrétní pozici byla nízká a vybíraly si ukrajinky co chtěly dělat oni.Neudržely pozornost na úkol. Zůstaly tu jenom 4 uklízečky.Ostatní šef propustil, protože hledá někoho odpovídajícího, kdo má s těmi stroji už nějaké bližší zkušenosti a stihne se včas zakázka pro zákaznika. Lidi z pracáku též tu byli to zkoušet, ale moc k tomu nemají vztah tak jim to ani nešlo. Dělám v jedné firmě už 20 let tak zastupuji též parťáka a sehnat dobrého pracovníka je v dnešní době těžké. Mladí lidé po škole do fabrik moc nechtějí a když někteří ano, tak chtějí hned 30tis.Kč čistá ruka nastupní mzdu. Raději chtějí všichni vystudovaní pracovat v kanclu než rukama.

smode2

Vám se zdá 30t čistého nějak moc? Vždyť to není pořádně ani na normální jídlo + normální byt ve městě.:)To nemluvím o tom, kdy by takový mlaďoch chtěl založit rodinu. Neexistuje - neměl by na to. Kdyby bylo mě třeba 25 tak k vám do firmy ani nepáchnu. Nic bych z toho neměl - u rodičů zůstat musel - a na pitky, mobil, počítač a jídlo mi stačí jít občas na brigádu - na to nepotřebuji hákovat 5 dnů v týdnu ve fabrice. Takže si budete muset poradit i v menším počtu. Jak zaměstnavatelé nedokáží normálně zaplatit své lidi a stráášně se pak diví že se nikomu "nechce" dělat je prostě famózní*smich*

Smode píšeš nesmysly, je spousta lidí v česku kde je plat 20-25 000 čistého. Jen se nesmí věřit statistice a tomu co je v médiích!

"Vám se zdá 30t čistého nějak moc"?
Záleží na městě, počítám že v Praze nám smode ani nevstanete z postele.
No a na severní Moravě, bude ve tři čtvrtě na šest stát před bránou fabriky, a třepat se ať ho pustí dovnitř.;)
smode2

Juraja: přesně tak:)ale svého času jsem v Praze pracoval i za méně:)

Diesel: Jak se to vezme. Ono je rozdíl mít třeba bydlení od rodičů (dostat byt apod.) a nemít nic. A s 30k prostě tržní nájem bytu normální velikosti, rodinu se 2 dětmi a jídlo utáhne málokdo. Pokud nechce jenom přežívat. Ne vždy doma pracují všichni (děti ani nepočítám) a ne každý má ten zmíněný byt. Této situace zaměstnavatelé zne/využívají naplno. Proto se starší ročníky drží i za mzdu kterou uvádíte (protože doma pracují oba, většinou mají splacené/vyřešené bydlení a děti z hnízda), kdežto mlaďoch nemá mnohdy nic a ještě se po něm chce (zejména po chlapech), aby uživil rodinu. A pak se hlupáček manažer ve firmě diví, že to nikdo mladý dělat nebude. No, nebude*smich*

A s 30k prostě tržní nájem bytu normální velikosti, rodinu se 2 dětmi a jídlo utáhne málokdo. Hmm a jak to tedy dělají když to MUSÍ vše utáhnout?!
smode2

Jednoduše. Neutáhnou to, rodinu nemají a žijí sami v tom nejmenším 1+kk. Dokonce i já znám hned několik takových osob, většinou od 30 do 50 let, zejména mužů, kteří se na to takto vybodli protože peníze a ani se nechystají mít děti. A takových domácností je okolo 30%. A mají rostoucí tendenci. Jednomu z nich dokonce při další krátkodobé známosti v jeho bytě 22m2 praskl při sexu kondom a on se málem zhroutil z toho, že by z toho mohlo být dítě, protože moc dobře ví, že by to nikdy nezaplatil.

smode2

Pane Diesele, ještě jsem to spočítal a: znám takové pány v 1+kk single celkem čtyři, jednu single dívku z 1+kk a poté čtyři co žijí ve sdíleném bydlení (většinou sami v pokoji většího bytu nebo po dvou, po třech v pokoji - tzn. 3 až 8 osob v jednom bytě), protože by neměli ani na vlastní 1+kk. Takže takhle se to dá taky řešit. Každopádně na svoji rodinu musí všichni tito lidé tak jako tak zapomenout.

Hurá, takže znáte cca 10 lidí co se hroutí bo nemají, vlastně kolík mají mít aby založili vlastní rodinu? Podle vás
Nevím, mám zkušenost úplně jinou. Znám dva bratry. Jeden třicátník, druhý o pár let mladší, oba plat kolem třiceti čistého. Starší, dvě děti, právě dokončuje barák, druhý zatím bezdětný, ale již ženatý a druhým rokem staví barák.
Nikdo se z ničeho nehroutí.

p.Smode zde škoda mluvit když z deseti ... soudíte zbytek pracujícího lidu. Já tedy znám daleko víc splatem pod 30 000kč kteří sjou úplně v pohodě , bydlí ve 3+1, mají rodiny auto... jak to oni dělají?!

smode2
Přečtěte si to po mě znovu. Nehodlám se opakovat. Moje osobní zkušenost je irelevantní. Chápu že ve vaší věkové kategorii nikoho single osobně neznáte. Ale alespoň z doslechu, nebo jako souseda z paneláku? Nevěřím že nikoho takového neznáte když je to takřka každá třetí domácnost. Statistika mluví jasně.

A vite vůbec co je statistika? Asi ne protože pokud ano pak byste mohl vědět že jde vždy zkreslit , na základu výběru těch dat, jak chci aby statistika vyzněla! Jinak řečeno statistika je přesný součet nepřesných čísel!

takže když zadám do statiskyy, do jejích čísel podmínky v nejbohatší pražskou čtvrti a třeba chudé městské čtvrti řekněme třeba v Chomutově pak se budou obě statistiky od sebe hoooodně odlišovat . asi tak nějak a to je důvod proč uváděným statiostikám moc nevěřím tudíž ani Vašemu tvrzení !

smode2

Mě to říkat nemusíte. Osobně mě to vůbec nezajímá :) to jen pan Vencl se diví proč mladí lidé nechtějí pracovat za almužnu u nich ve fabrice. Tak jsem mu to napsal. To že vy to popíráte na tom nic nezmění. A dále se tam budou muset obejít bez kolegy a výhledově i bez dalších pracovních sil. Neboť nikdo mladý za těchto podmínek už pracovat nebude. Prostě ne.*smich* hezký den:)

modess
@smode2
Dokud bude nedostatek pracovníků, tak podobné úvahy …. Ehm
Toto je zavinene jinými pricinami a ne jestli někdo chce nebo nechce! Pockej az bude 10% nezamestnanost a vse se zmeni… problem ovsem je minimalni mzda
Prosím o vysvětlení
"problem ovsem je minimalni mzda“
monik

Za 25 tisíc se nedivím, že nikdo nemá motivaci u vás ve fabrice pracovat, vždyť z toho nejde ani vyžít. A to říkám jako člověk z Moravy.

hodnocení

3x

@vencl - Jak může být tak dlouho kolega v pracovní neschopnosti až do vánočních svátků, když má dost fyzických sil po pár dnech jízdy na kole
Snadno - lehkou zátěž lékař povolil, možná i doporučil, může čekat na to, jak zareaguje na medikaci nebo absolvuje nějaká další vyšetření, podle kterých se bude rozhodovat dál... možností je X. A dokud doktor nebude mít výsledky, ani se nedivím, že nepustí kolabujícího pacienta do fabriky.

hodnocení

3x
Kolega má určitě náký vycházky a na těch si múže dělat v podstatě co se mu líbí je to jeho boj
Takže pokud má od doktora neschopenku a určený náký vycházky nevidim jedinej dúvod proč se o něj zajímat to že ve fabrice nejsou lidi je věc vedení a né vašeho kolegy
Navíc co když na tom kole jel k lékaři pro léky? nebo čert ví co měl dúležitýho

monik
hodnocení

1x

Pokud jel na kole v době vycházek, tak s tím nenaděláte nic. Neschopenku ukončuje lékař, ne vy ani zaměstnavatel. Že vy v práci nestíháte není jeho problém ani důvod, proč by se měl hnát do práce, to si musíte vyřešit s vedením, vedení firmy musí myslet i na takové situace a mít dostatek zaměstnanců, aby případné výpadky zaměstnanců pokryly.

hujer
hodnocení

0x

Asi-jak to máme vědět,když jsme ho neviděli a ani ho neznáme? Pokud chceš a máš na to žaludek, musíš ho nabonzovat v práci! (určitě bude rád operátore)

holtr
Bez dukazu ani bonz.
A kdyz si tim nepomuze, na co bonzovat? Spise bych to video poslal pacientovi, ze jestli nenastoupi do prace, tak …

holtr
hodnocení

0x
Nepotrebuje si doma vymalovat a opravit barak?
Nasimuloval si dovolenou :)) Mel jsi zastavit a natocit si ho na video :))
asd1

Nasimulovat infarkt nebo arytmii... Docela šikovnej oblbnout i EKG *smich*

Mmch. to kolo mohl dostat i nařízený v rámci léčby...

Určitě je rád za nemocenskou místo plnýho platu..

Čím déle marod marodí, tím se nemocenská blíží výši normálního platu..Máme v práci "borců na marodění" víc než dost..Jeden umí nasimulovat epilepsii,záchvaty všeho druhu a teď jeden pracuje na "opravdové" roztroušené skleróze..Doktor jim "předepsal" airsoftové akce a jiné léčebné procedury;)

hodnocení

0x
A teď si představte, že u nás ve fabrice jsou jedinci, kteří "marodí" třeba skoro rok..Pak se objeví a mají mraky dovolené, kterou musí vybrat..Nechápu, jak je možné, že na ni mají nárok..Prý je nelze propustit a jejich místo je obsazené,takže prý nelze přijmout někoho místo nich..Bavíme se o lidech,kteří takhle promarodí půl života..každému je jasné, že jim nejspíš zas až tak moc není..A musím-e makat za ně..

Jak jednoduché, do jistě doby kdy je DPN se dovolená nekrátí! a asi vědí víc než Vy a mají přehled jak dlouho mohou být v DPN aby nepřišli ani o den dovolené!

Jasněže vědí víc než já..Mne by takovéhle oje*ávačky byly proti srsti..Ale oni jsou chytřejší a umí v tom chodit..Představte si, že máte směnu sestavenou ze samých takovýchto "chytřejších" lidí..Paráda;)

hodnocení

0x

Tak je třeba zatěžovat pravidelně srdeční sval, aby byl silnější a tak se předcházelo podobným stavům. Nakonec jezdit v tomto počasí dobrovolně nikdo nechce a chuze je na tohle nedostatečná.

kdosi
hodnocení

0x

To se musíte zeptat jeho lékaře, protože ten mu to tak napsal. A ten vám to pochopitelně nepoví, protože ochrana lékařského tajemství.

A proč by měl kolega nastupovat do práce, když nemusí a má na to od doktora neschopenku?

Je zjevné, že ho výplata a podmínky v práci nemotivují dost na to, aby si zahrával se zdravím a obětoval svůj čas na odpočinek.

A jak popisujete tu situaci, která tam následkem toho nastala, tak se mu vůbec nedivím.

Taky jsem delší dobu upozorňoval, že by se mi hodil kolega a že by měli mít i někoho dalšího, kdo by dokázal dělat mojí práci, kdyby se se mnou stalo něco nečekaného (třeba na mě spadlo UFO), jinak že by byl PROBLÉM. Jenže to by znamenalo další výdaje, takže se nic neudělalo a když na mě "spadlo UFO", tak neuhodnete, co se stalo pak! Zcela nepřekvapivě nastal PROBLÉM a já jsem ho vůbec neřešil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]