Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čeština?

Od: liska5 odpovědí: 8 změna:

Z článku na internetu:

Energeťák u influencerů trenduje. Stal se statusovou záležitostí.*alene*

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makak
hodnocení

1x
Je úžasné, jak je čeština tvárná a přizpůsobuje se době.

hodnocení

1x

Tipnu si, že to je o té kravině jménem Prime, že? Pokud ano, tak nevidím problém ve jen ve znásilňování češtiny, ale i v tom, jak tvrdě to děcka vyžadují. Půllitrovka této sr..čky je za bratru dvě kila, mazec, dražší, než třeba vodka... *alene*. O tom, jak to je "zdravé" asi netřeba diskutovat...

liska5
hodnocení

Já nevím, energeťák jsem ochutnala jen jednou před lety, abych věděla, že tohle nepotřebuju. Spíš mne děsí, že to je pro děcka poměrně běžný nápoj a přitom zrádný chemický koktejl...Mně šlo o tu češtinu, resp., co z ní tady zbylo.

smode2
hodnocení

0x
To máte jedno. Dříve zase běžně všichni: Generální tajemník navštívil vysokého funkcionáře u příležitosti výročí velkého retribučního dekretu. ..si nevyberete..

jenik
hodnocení

0x
A takto znásilněné byto bylo v hanáčtině ;)Energeťák ô ênflôenceru trendôje. Stal se ô ňich statôsovó záležêtosťó.

cododat
hodnocení

0x

Josef Škvorecký - A Tall Tale of America / Velká povídka o Americe
(na návštěvě u českých emigrantů v Kalifornii, s. 169-174)

Odmlčel se, neustával však v cukání (na cvičícím stroji) a do pokoje vstoupil tiše jeho syn. Chvilku škodolibě pozoroval ztrapňujícího se tatínka a potom se ho vysokým hláskem zeptal: "Dad, can I go over to the Blacks, cause they - " ale to ho už pan Čtverec, zrudlý ze přistižení, zarazil hromovým zvoláním: "Č e s k y." "Oh, O. K.," pravil zklamaně hošík a zmizel vedle.
Pan Čtverec sestoupil ze svého směšného, leč cejchu hubícího zařízení, a ulevil si: "Smradi," řekl. "Pořád a pořád jen anglicky. A některý blbouni tady je v tom ještě podporujou." Pak pronesl vlasteneckou filipiku proti Čechům, kteří s dětmi doma mluví jejich novou mateřštinou. ... Vstoupila tedy obě dítka, pihovatý chlapec a holčička s českými culíky a česky pomněnkovýma očima, a hoch se znovu pokusil: "Dad, theres a game on in five minutes and wed like to - " "Č e s k y!" zahřměl pan Čtverec, ale česká, téměř chodská dívenka se nechtěla dát. "But daddy," ozvala se, "we thought we - " "Č e s k y, povídám," více než zahřměl pedagogický pan Čtverec a po obou dítkách se zaprášilo.
... a tu to hošík zkusil znova: "Mom," pípl, "could I have some wine instead of - " což dále nedořekl, zaražen explozívním "Č e s k y!" pana Čtverce. Přikrčil se, děvčátko které už otevřelo ústa, je zavřelo, a konverzaci zachránil host, paní Joyce Mžourková, zajímající se o slavné balzamované mrtvoly. "Je to absolutely vyloučené," mluvila jako Miládka, "aby body vydrželo dvacet let nebo anebo i more, ať mi nikdo nepuluje moji nohu," rozhořčovala se. "Jakmile body pásne jisté stadium decomposition, jak se to říká?" "Rozkladu," zahřměl ponuře pan Čtverec a já si všiml, že holčička pobledla. "Ya," poděkovala paní Joyce. "Jakmile se vyvine ten - stink - smrad, že? To pak už je všechno useless. Nejdůležitější je ten - embalming liquid -?" tázavě pohlédla na vlastence, ten přeložil "mumifikační tekutina", a paní Joyce pokračovala. ... Holčička zbledal, zešedivěla, potom se začala připodobňovat rosničce, až nakonec pískla: "Dad, can I go to the john?" Pan Čtverec se vzpamatoval z okouzlení pohřebnicí, zahřměl svůj obligátně vlastenecký povel "Č e s k y!", ale holčička se bez překladu zdejchnula na záchod.
... "Dad," zakňourala holčička s hezounkými culíky - "Dad, can I go inside. Theres a Perry Mason on the TV, and I - " Pod úderem angličtiny se již spící pan Čtverec rázem vzchopil a zařval: "Česky, Máňo, nebo - " pan Čtverec se hrozivě nadzvedl, a pak jsem ... poprvé uslyšel dítko vlastencovo promluvit jazykem odvozeným z češtiny: "Dadi," zapípala Mánička, "mušu jít to tomu vočovat tývý - " "Česky!" zaburácel pan Čtverec hlasem dosud největším, jaký jsem od něho uslyšel...

liska5
hodnocení

*alene* Čtyřletá dcerka příbuzných z Moravy to má asi z MŠ: Že si dá ice-cream,... Teto, podívej na sky, co tam letí...*nevi*

nerentier
hodnocení

0x

Jsem hrdým majitelem tohoto dvousvazkového, 123 let starého díla. Oproti Sváťovi se vyjadřujeme jako stádo polointeligentních primátů. My, Husákovy děti. A dnešní mládež...zcela zabitý případ. Ne snad, že by mně na nich jakkoliv záleželo. *vtip*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]