Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smrťák na místě pro přecházení

Od: berger® odpovědí: 54 změna:

Od včerejška mi vrtá hlavou toto. Situace se podle toho článku zdá jasná, řidička nezastavila (nějak nevím, proč by měla), přejela chodkyni (vozíkem!), neposkytla pomoc a ujela. Ať nad tím dumám, jak dumám, kdybych řídil toho seata, tak v tom lítám také... Ani to moc není otázka, jen mě zajímá názor ostatních...

doplněno 09.11.23 19:05:

Tady to je. Mmchdm, ve čtrnácté vteřině v pozadí zprava vjíždí má maličkost...*smich*

54 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

8x

Chodec holt musí být při přecházení ostražitý, zvlášť v nebezpečných místech. Ideálně přecházet jinde, když to tam vypadá, jak to vypadá. Divím se, že na takovém místě není městská kamera. Snad se najde řidič, který to na kameře má.

Na obhajobu řidičky s koňkou - pokud vezla živé koně, můžete brzdit jen velmi pozvolna, určitě ne prudce. Proto si také řidič vezoucí koně nechává velký rozestup od předchozího auta, kam se mu bohužel vždy někdo vecpe. Když máte za sebou koně a šlápnete na brzdu, koně vám můžou v přívěsu spadnout nebo je rovnou zabijete. Jezdecký kůň váží okolo 600kg, když vezete dva, máte za sebou 1200kg živé váhy, která dokáže s vozíkem hodně cvičit. Ne každý kůň klidně stojí, některý ve vozíku dupe a hrabe, jiný se opíra o stěnu, že vozík div nepřevrhne. Někdy se koně mezi sebou při převozu perou, jeden kouše druhého. No zkrátka pokud řidička vezla koně, vůbec nemusela při dupání 1200kg ve vozíku cítít náraz do vozíku 50kg slečny.

Manžel když jezdil s pivem, měl náklaďák a za ním přívěs, dohromady to bylo velké jako autobus. A jednou takhle jel cyklista a při stání na červené se zařadil do mezery mezi náklaďák a připojený přívěs. Manžel neměl šanci ho schovaného mezi náklaďákem a přívěsem vidět. Když se rozjel, cyklista to neustál. Naštěstí to odnesl jen bicykl, chlapovi se nic nestalo a ještě se omlouval. Prostě lezl tam kam neměl, měl zůstat až za celou soupravou.

Co se stalo je tragedie, škoda mladého života. Každopádně za svoje zdraví a život je odpovědný každý sám, bezmyšlenkovitě a bez rozhlédnutí se neleze na přechod ani když svítí zelená. Zatímco autu trvá zastavit několik metrů, člověk při chůzi zastaví hned. Pokud dává přednost jedno auto, pak schovaná za ním vykukuju, jestli zastaví i auto v dalším pruhu, nespoléhám na řidiče, že zastaví, protože to říká někde psané pravidlo. Zodpovědnost za svůj život beru na sebe, nespoléhám na osobu, kterou neznám.

asd1
hodnocení

5x

Nebylo to na přechodu pro chodce, ale na místě pro přecházení, to je velký rozdíl. Na něm řidič nemusí chodci umožnít přejít, jen když už tam je tak ho nesmí ohrozit Buď se chovala jako na přefchodu a vylezla zpoza kamionu úplně naslepo, nebo viděla auto a vyrazila hned za autem... A že tam je vozejk zjistila až dostala ranu. Ujetí od nehody - pokud to byl vozejk pro koně tak o tom vůbec nemusela vědět, a obzvlášť pokud byl kůň uvnitř, náraz chodce vypadá jak za pohyb koně, to by musela zastavovat pokaždy když si k"ň přešlápne a kontrolovat jestli to nebyl nějakej skokan..

Za mne něšťástná náhoda, viník neni ani jeden řidič, ten co jí v dobrý víře pustil aby jí ulehčil přcházení to bohužel celý rozjel. Vinu za sejmutí ale nemá žádnou, tu má čistě ta chodkyně. Bohužel pro tu paní který vlezla do vozejku tohle znamená vyšetřování a hlavně nejistota jestli za to nepůjde bručet. Pro toho co jí pustil vědomí že sice za to nemůže, ale kdyby jí nepouštěl tak by k nehodě nedošlo.

Podobně zrádný je pouštění hlavně děcek na přejezdu pro cyklisty nebo i když jede na kole do přechodu - nabyde dojem že má přednost a pak jedno auto pojede normálně a bum. Uhýbání do levýho když někdo jede v připojováku to samé. Zvykne si na pouštění, automaticky s tim počítá a pak je jednou v levým auto který pouštějící přehlídne nebo ho najíždějící do něj na prasáky vytlačí. U těchto věci neni otázka jestli se to stane ale kdy, a jak velkej průšvih z toho bude. Tady bohužel smrťák a hrozící zabití z nedbalosti.

jiofa
hodnocení

3x

Za takových to okolnstí jsem mohl být po smrti již několikrát i na vyznačeném přechodu. Jeden zastaví a druhý vás přejede. Od určité chvíle čekám, pokud jede za sebou vice aut, až zastaví druhý, třetí. To si hlídám bez ohledu, že ten první si ťuká na čelo proč ještě nejdu a čekám. Za to ťukání na hlavu to stojí a čekat. Lepší než znrzačení či smrt.

hodnocení

Jiofa, souhlasím. Tak se ta holka měla zachovat. Jak jinak mohla vběhnout pod vozík?

No druhý až x-tý Vás nepřejedou, pokud stojí ve stejném pruhu jako ten co zastavil první.

jiofa

Když tam je více pruhů, tak tam nepřecházím vůbec. Pokud ano, tak jdu na uroveň prvního a čekám co bude dál. Jsou to prekérní situace a čím starší, tak jsem opatrnější. Snažím se alespoň v těchto situacích vážit si života. Je to těžké a u mladých to chápu.

hodnocení

3x

Jednoznačne chyba je u tej usmrtenej. Správala sa tak,ako by bola na prechode pre chodcov. A čo sa týka tej čo ju usmrtila,tak ako mala vedieť,že auto čo stojí púšťa chodca a dáva mu prednosť,hoci podľa zákona má prednosť auto a tá značka upozorňujúca na chodcov v tom momente bola zakryta. Situácia sa dá prirovnať k tomu ako dieťa vybehne spoza zaparkovaného auta rovno pod prechadzajúce vozidlo. Tuna najväčšiu vinu nesie štát,že neupravil ten prechod viac bezpečnejším,napr. retardér alebo zníženie rýchlosti a umožnil, aby zvyklostné konanie podľa predpisov sa narušilo. Došlo tu ku protichodnému správaniu. Chodkyňa sa správala ako na priechode a vodička ako na ceste kde nevidí priechod pre chodcov. Ja by som toto posúdil ako tragickú nehodu.

doplněno 10.11.23 12:22:

Len tak pre doplnenie,po pozretí videa,že polícia neschválila priechod pre chodcov,by som dodal len toľko,že v strede je ostrovček pre chodcov a takých priechodov pre chodcov je na tisíce po celom svete,tak neviem pochopiť,že prečo tam tú zebru nenastriekali. Povedať,že to nie je v súlade s predpismi je pekné,len nik nevysvetlí,že v čom je ten problém.

liska5
10.11.23 00:28

*palec* Souhlas.

"Značka -místo pro přecházení- vyznačuje místo uzpůsobené pro přecházení chodců přes pozemní komunikaci. Řidič vozidla nesmí chodce přecházejícího pozemní komunikaci v místě pro přecházení ohrozit. Před vstupem na vozovku se chodec musí přesvědčit, zdali může vozovku přejít, aniž by ohrozil sebe nebo ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy."

Jelikož vozidlo v pravém pruhu chodce pouštělo a jiné auto v ten moment zřejmě poblíž nebylo, tak holčina zahájila přechod vozovky - potud OK. Její chyba byla, že nebyla dostatečně opatrná a vkročila do dalšího pruhu nejspíš bez rozhlédnutí, ale větší chyba je na straně řidičky, že při řízení vozidla nepoužívá mozek. Na místě pro přecházení nejen ohrozila chodce, ale rovnou ho usmrtila. Je nyní na soudu, jak tu věc posoudí.

asd1

jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy

Tady vlezla přímo do auta navíc z boku, podle předpisu řidiče nesmí ohrozit, může jen omezit, tady mu nedala žádnou šanci.

To bys musel při objíždění jakýhokoliv auta jet krokem a to i auta zaparkovaný podél silnice, protože děcko přes auto nevidíš a zpoza auta do cesty vlézt může. Stejně tak baráky kde nevidíš za roh. To by se musel zavést zase běžec s praporkem aby čistil cestu a odháněl skokany..

Můj názor buď nešťastná náhoda a viník není ani jeden, nebo je viník ta skokanka. O ujetí od nehody nešlo protože o drcnutí o vozjek řidička vůbec nemusela vědět, podobně jako když vlezeš návěsu kamionu pod zadní kolo nebo u vlaku do pátýho vagónu, taky si toho fíra těžko všimne.

Chodkyně vstoupila do vozovky v momentě, kdy měla volnou cestu, že se k ní řítí další auto nevěděla, čili naprosto v souladu se zákonem. A jakmile již byla ve vozovce, nesmí ji řidič ohrozit, i kdyby nakrásně musel dupnout na brzdu. Problém je v tom, že o sobě ty dvě nevěděly, přitom obě mohly předvídat a být opatrné - chodkyně zpoza kamionu nejdřív vykouknout, řidička zastavit za kamionem, nebo objíždět pomalu (nejednalo se o žádné odstavené auto u silnice, ale auto stojící na místě, kde se vůz odstavit nesmí, navíc v místě, které je označeno jako "místo pro přecházení").

Orione a Vy jste u toho byl? Víte že skutečně ten NA dával chodci přednost? nestál tam protože... může být vícero důvodů?

Netvrdil bych to tak jak vy i když je to pravděpodobné. .

hodnocení

Orione, zkusím tu situaci tam popsat z mého pohledu a na základě mých zkušeností s tím místem. Je to průpich městem, hodně hustá doprava. Už od autobusáku se tam jede ve dvou pruzích přes několik světelných křižovatek. Těsně za tím místem je křižovatka, most a další křižovatka. Za ní se to sbíhá do pravého, zipuje se. Už od toho autobusáku se pomalejší a větší tlačí doprava, v levém se frčí ( na maximálku se moc nehraje). Takže těsně před místem nehody se to už štosuje v pravém, stává tam kolona, která popojíždí, levý jede. Podle mě ten kamion zastavil, protože neměl kam jet, byla před ním křižovatka, kterou nemohl projet, za ní už stála kolona... Levý bývá volnější, dá se tam jet. Tam prostě nikdo nezastavuje, protože ho nic nevaruje, že ten stojící kamion pouští chodce... Proto jsem psal, že bych tu holku sestřelil taky. I když, podle nárazu do vozíku se spíše ona pokusila sestřelit auto...

jaj*
hodnocení

2x
Místo pro přecházení je kde nesmí řidič ohrozit chodce, jen to není napsáno jak si někdo myslí, ve vyhlášce o sbírání hovínek z trávníku, ale v zákoně. Pokut někdo již přecházel a ona ho smete tak je jasný viník. Nesmíte ani zabít člověka který přechází kde nemá, to bych měla na krku několik vražd, prostě i když někdo přechází jako hulvát tak ho pustit

Mám na to stejný názor, řidička je viník, srazila chodce a ke všemu na místě, kde může přecházet. Polehčující okolností budiž to, že netušila, že se někdo chystá přecházet, výhled měla částečně zakrytý kamionem.

Jaj, pěkně jste jim to nandal, že to není ve vyhlášce, ale v zákoně. Tak určitě dodáte i §, kde se to řeší v zákoně 361/2000.

Já jen vím, že je to uvedeno ve vyhlášce 294/2015 u vysvětlení značky V 7b.

Co se rozumí "místem pro přecházení vozovky"se zákonem neupravuje. Vyhláškou č.
294/2015 Sb. byla zavedena vodorovná dopravní značka č. V 7b "Místo pro přecházení
vozovky". Žádná svislá dopravní značka k označení místa pro přecházení vozovky nebyla
zavedena. Řidič nesmí ohrozit chodce přecházející po pozemní komunikaci v místě pro
přecházení. Chodec se před vstupem na vozovku musí přesvědčit, zdali může vozovku přejít,
aniž by ohrozil sebe nebo ostatní účastníky provoz
u. Chodec smí přecházet vozovku, jen
pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče
k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy.142

cspsd.cz/...

Moc děkuji za poučení.

petrm
hodnocení

0x

Pokud zastaví jedno auto kvůli přecházení chodců, jsou povinni zastavit i ostatní auta v dalších pruzích.

hodnocení

Tam není přechod. Je to průpich městem, vpravo se štosují kamiony, ty tam stojí furt. Ne proto, aby pouštěly chodce, nemají kam jet.

petrm

Já jsem četl toto :

Ke kolizi došlo, když podle mluvčí mladá žena přecházela na místě určeném k přecházení, ale nešlo o tradiční přechod pro chodce.

hodnocení

Četl jste dobře. To je totiž průs..ové místo, ještě nedávno tam přechod byl a hodně nehod. Tak to místní radní změnili na místo pro přecházení... A hned smrťák... Mě zajímá ta likvidace řidičky - chodkyně ji vběhla pod vozík! Auto ji minulo a vozík ne? Jak se to mohlo stát? Škoda nula, takže ten vozík ji profackoval. To bych asi také nezaregistroval a je z toho ujetí...:(

No však kolega@berger páíše, že tam není přechod. Místo na přecházení a přechod přece není totéž. Platí tam jiná pravidla.

petrm

To snad musí vyšetřit a určit policie, kdo co porušil a je viník.

berger - díváme se na to asi stejně. Ta řidička přes ten náklaďák nemusela vůbec vidět značku, že je tam místo pro přecházení, na asfaltu nevidím nastříkané označení místa pro přecházení(možná tam je, neznám to tam, jen dedukuji z fotky), prostě viděla zastavovat náklaďák, chodkyni vidět vůbec nemohla. A fakt mě zaráží, že ta chodkyně byla sražena až vozíkem. Vždyť to auto musela vidět, muselo být už za přechodem, když vrazila až do vozíku na převážení koní. A že si toho řidička nevšimla?Jestli tam vezla koně, tak ten si určitě občas zadupe (jen odhaduji, nikdy jsem ho nevezl), mohla si myslet, že to byl kůň. Ale to nic nemění na tom, že je mi chodkyně líto, ale šla si tomu asi bohužel naproti, nepřesvědčila se, že stojí i druhý pruh.

@berger - Auto ji minulo a vozík ne? Jak se to mohlo stát?
Možná takhle - koukám před sebe, v druhém pruhu zaregistruju, že zleva něco jede, instinktivně couvnu a jak mě míjí, už se nepodívám a udělám krok dopředu, protože nečekám, že pojede ještě vozík.

@jedubabicka - chápu, jak to myslíte, ale přijde mi to nereálné. Ten vozík nejede 10 metrů za autem, možná 80cm, to podle mě nejde přehlédnout. Asi se chudák spíš vůbec nedívala.

Je to blbé když zemže zbytečně člověk, ale jestli to byla tzv mobilní zombie?nebo jestli měla "zašpuntované" uši?

hodnocení

0x

Něco podobného se tu už řešilo. Pipka telefonuje a nejede na zelenou, tak místo aby ji člověk protroubil, tak prej ji máme objet. Jenže co když to není telefonující pipka, ale něco se před ní na silnici děje? Když už tedy objet, tak s maximální opatrností.
Tahle blbka s přívěsem vidí stát auto, tak místo aby zapnula závity, že tam asi stojí z nějakého důvodu a tedy objíždím opatrně, tak ji nenapadne zpomalit - musela to tam prohulit, když tu holku zabila.

hodnocení

Ne. Aby tu holku zabila, musela by ji vzít taranem, předkem auta. Chápete, že tu holku vzala přívěsem? Furt to vidím tak, že ta holka to nasmažila do přívěsu auta... Proto si myslím, že bych tak, jako řidička seatu, dopadl také. To se stalo za autem, za zády řidičky... To je to, co mi vrtá hlavou...:(

Ale vždyť to není zas tak vzácná nehoda, že vás sejme vozík. Já to vidím takhle: blbka nezpomalila, takže vůz stačil projet a holka jak byla v pohybu, tak nestihla zareagovat a vkročila do vozíku. Musíte si uvědomit, že pokud řidička jela 50km/h, tak délku auta 5m ujela za 0,36 sekundy.

Bergere, už zde tu podivnost s vozíkem naznačila jedubabička. Já to rozvedu ještě víc. Děvče je před stojícím autem a jen maličko nakoukne doleva, jestli nic nejede. A ono jede. Jak tak nakoukla opravdu málo, neviděla přívěs. Nepředpokládala, že by hned za autem jelo další, tak když bylo auto skoro pryč, nakročila víc než poprvé. Možná také nechtěla to stojící auto příliš zdržovat. Kůň ve vozíku mohl zazlobit, vozík se trochu rozkývat a už to bylo. Ale jistě to vše viděl řidič stojícího auta. A je možné, že se popis této neobvyklé nehody nějak dostane na veřejnost. Pokud jste místní, tak máte docela šanci být mezi informovanými.

hodnocení

Jo. A o co mi jde - podle mluvčí PČR je řidička obviněna - zabití z nedbalosti, neposkytnutí pomoci, ujetí. Hrozí trest blablabla. Jde o to, že ta řidička asi nebydlí v anonymním paneláku. Chová koně, takže vesnice. A tam zná každý každého. Dají se tam fotky auta, přívěsu a celá vesnice má jasno. Ta a ta sousedka zabila chodkyni, neposkytla pomoc, ujela... Doufám, že za pár měsíců, let, bude obvinění zbavena, ale ta pekelná léta jí už zůstanou...

bimbam:
Tohle mi připadá jako značně nepravděpodobný průběh nehody. Holčina by musela vystartovat opravdu bleskurychle, aby stihla skočit do vozíku. Spíš se na hraně stojícího auta nezastavila, aby se znovu rozhlédla a spoléhala, že má volnou cestu.
berger: Chyba je nejspíš na obou stranách, ta řidička určitě není bez viny.

hodnocení

Orione, takže kdo udělal chybu?

liska5

To je shoda několika nepříznivých okolností: Kdyby tam byla zebra, tedy regulérní přechod...Kdyby jí první vůz nedal přednost.. Kdyby nespoléhala a lépe koukala... Kdyby paní s vozíkem znala to místo a předpokládala, že ...Možná stačila vteřina a chytla by to od vozíku jinak a jen ji to otočilo a odhodilo ... Takhle jí to mohlo škubnout hlavou a mohl jí zlomit vaz. Každopádně tragedie...

hodnocení

0x

Je to velice smutné. Bohužel se to stává.

Jen soudní znalci, určí jak se to přesně stalo, a kdo co mohl udělat, aby zabránil střetu a zachránil život.

(Vaše maličkost s přívěsem?)

hodnocení

Vínová octa s vozejkem. Mám naloženou paletu 30cm ZB, úplně mimo váhové limity všeho. Cestou jsem se modlil, ať nepotkám poldy. A nechám se natočit do reportáže..*zed**smich2*

@berger - Beztak jste sem dal odkaz, abyste se zviditelnil a pochlubil drahým vozem :-D*smich2*

hodnocení

Jedubabičko, každá reklama dobrá, mám to auto polepený a s číslem na mobil...;)

Telefon je rozmazaný, paleta je rozrounaná, sundány dvě řady?

Vozík zvládne i více kilo...

Přeji hezký víkend.

hodnocení

Jj, ty dvě řady jsou v autě...

kryspin
hodnocení

0x

Dlouho dobu tam byl řádně označený přechod byl zrušen / postačilo by umístit tabulku chodci již nemáte přednost /, řidič náklaďáků vpravém pruhu nemusel chodkyni dávat přednost / poslal jí do pasti /, řidička Seatu měla být ve střehu když náklaďák zastavil, chodkyně když vcházela do druhého pruhu měla se podívat do leva / možná byla zvyklá na přednost /.

Nastoupíla Policie, znalci, experti nikdo nebude vinen pouze nebožtík.

Podle experta J. Hořína spousta lidí neví co místo pro přecházení znamená a je to přechod nepřechod.

hodnocení

Tak už to tam zatarasili. Takové typické přerovské řešení, i když chápu, že na nějaké lepší řešení naši radní teď nemají náladu.

Teď to čtu jinde a chtěl jsem vložit odkaz.

Jsem pomalý...

Hezký večer-

hodnocení

Je to jen mé zbožné přání, zdá se mi to anebo novináři dostali nové noty? Mám pocit, jako by se v těch dvou článcích něco změnilo. Už nečtu, že řidička srazila chodkyni, ale že došlo k tragické nehodě a chodkyně se střetla s projíždějící soupravou. A že se Přerov snaží od celé záležitosti distancovat a háže průšvih na kraj. Že by do toho hodil vidle nějaký schopný právník?

Až pojedu kolem 15.1.2024 ve 13:30, tak se kouknu, zdali je tam již semafor. Pokud to ale najdu přesně.

anna*
Nikdo v centru Přerova , kdo je pro smyslech s vozíkem, kdo má špatnou viditelnost nepredjede kamion, co poušti chodce. Nikdo v centru Přerova, kdo je při smyslech má místech, kde přecházejí chodci nepredjede nikoho, natož s vozíkem.

Nikdo kdo je při smyslech nepřejede nikoho ani bez vozíku.Jenže když kamion nejen v Přerově zničeho nic zastaví,většina lidí při smyslech ho objede. Jsou místa, kde je umístěn semafor takovým způsobem, že přes kamion stojící na červenou není vidět

hodnocení

0x

Ale dnešní srážka osobáku s pandury, to je dílo.

hodnocení

*smich*, opět budeme pár let bez pandurů a oprava bude stát pár desítek mega... Mmchdm, může mi někdo přeložit do lidštiny toto -"

Podle prvotních informací policie z místa se do kolony zařadila z levého pruhu 52letá řidička osobního auta, načež do jednoho z vozů narazila.

Osobní auto skončilo poničené zezadu, "? To jako předjela kolonu, zařadila se před pandury a nečekaně přeřadila na zpátečku a nasmažila to do nich? Tak chápu "narazila".

Pane Berger, já to určitě nepřeložím, páč jsem to viděl a slyšel dneska asi 6x, pokaždé trošku jinak.

Ale jen se směji, jak se vojenská vozidla srazí v koloně.

hodnocení

Mně to udělalo lepší ráno, jak jsem to četl, bohapustě jsem se zachechtal. Opět budeme mít vyřazenou část armády po zásahu jiným strojem. Tenkráte fábia, teď hyundai...*smich*

Ve zprávách říkali, že to mezi ty Pandury fikla z připojováku. Ovšem to by taky neměl být důvod nehody, ale je možné že zazmatkovala a - jak víme, ony ty Pandury jsou dost chabrus na brzdy, protože je vidět, že to IX20 obouchali zepředu i zezadu *smich*

hodnocení

Promon, jo takhle, to mi nedošlo. Protože by mě nenapadlo se řadit mezi vozy vojenské kolony... Takže ona vjela mezi ně, narazila do toho před ní a pak už se to fackovalo? Proč ale píší, že H byl poškozený jen zezadu?

Chlapi, pravdu ví jen ta paní, páč noviny to píšou každé jinak.

Když míjela exit na 25. kilometru na Lány, připletla se mezi ně z připojovacího pruhu 52letá řidička v červeném Hyundai ix20. "Osobní auto se stačilo vyhnout, ale Pandur za ním už nestačil zabrzdit a do vozu zezadu narazil

Podle prvotních informací policie z místa se do kolony zařadila z levého pruhu 52letá řidička osobního auta, načež do jednoho z vozů narazila.

informací policie zařadila do vojenské kolony a následně do jednoho z vozů narazila. "

najela do vojenské kolony, zezadu do ni najel obrněný transportér

a tak si vyberte, jak to bylo opravdu...

a humor nakonec

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]