Nejste přihlášen/a.
Stále dokola slyšíme jak se budou restaurace zavírat kvůli zvýšení daně na pivo. Tak by mě zajímalo, kolik má restauratér zisku z jednoho 1/2 l piva.
Když si představím, že za 1 pivo v obchodě zaplatím 15 až 20 Kč (podle značky) a v tom je již DPH, marže obchodu a cena za dopravu, tak nechápu cenu za načepované pivo v restauraci, která činí 40 až 50 Kč.
Přitom si myslím, že nákupní cena restaurace je o dost nižší než prodejní cena v obchodě.
Tušíte někdo, z čeho se skládá cena načepovaného piva v restauraci?
Z najmu, z energii, z amortizace, ze mzdovych nakladu, z primereneho zisku...
V restauraci platis za kompletni sluzbu, nikoliv pouze za produkt.
hmm..nájem, energie, amortizace, mzdové náklady, přiměřený zisk - a u obchodu něco z toho chybí?
Pro pamětníky:
Do podzimu 1984 stála desítka pivo 1,70 Kčs
(lahvové v obchodě i točené v hospodě 4 cenové skupiny - cena byla stejná !)
Od podzimu 1984 se cena desítky zvýšila na 2,50 Kčs.
Hm, v 84 jsem vydělával kolem trojky. Teď něco kolem osmdesáti, devadesáti litrů. Takže dokud nebude desítka v obchodě za šest pětek, tak asi cajk, ne?
Tak vydys, děda nekecal...
Čím vším dneska lidi ztrácí čas, řešením kravín, kolik co stojí a proč. Bohužel to jsou lidi kategorie trubec, co dokáží akorát nimrat se v nesmyslech, nic netvoří, jen živoří
No a ještě doplním:
Cena dvanáctky:
před zdražením do podzimu 1984 - 2,80 Kčs
po zdražení na podzim 1984 - 4,60 Kčs
V nákupu 12 korun za jedno pivo? To tak možná desítka Krakonoš, ale ten je dobrej tak akorát proti zácpě.
Asi před týdnem byl zveřejněný ceník piv v restauracích Ostravy (reportáž o tom, jak se vyrovnávají s novou daní v r. 2024). Bylo to i s rozhovry majitelů restaurací a vyfocenými ceníky. Stejné pivo - Radegast 12°. Předpokládám, že jej nakupují za stejné peníze, ale prodávají od 34,- (třiceti čtyř - není to překlep) do 78,- Kč.
Provozní náklady restaurace jsou samozřejmě pochopitelné.
Ale nepřehánějí to někteří restauratéři?
Já sice v Ostravě nebydlím, ale kdyby, tak si dám raději 2 piva za 70,- než jedno za 80,-.
Pokud se Vám zdá že to přehánějí, tak zkuste podnikat v pohostinství ať potom můžet kritizovat na základu svých zkušeností ostatní restauratéry!
"diesel" - Nekritizuji, jen nechápu ty cenové rozdíly.
Jedná se o restaurace, kde se i vaří.
Majitel restaurace s cenou piva 34,- řekl, že je pro ně lepší zůstat u nižších cen, jak u jídla, tak u piva a mít plnou restauraci, než zdražit a přijít o štamgasty.
Proč jednomu stačí na jednom pivu 11,- Kč a druhý musí mít za stejné pivo 55,- Kč?
Spíš je otázka, kolik na ceně piva udělá ta zvýšená DPH. Je to aspoň 5 korun?
Já osobně považuju za div světa, že ty hospody stále fungují. Pivo a daně jsou v tom nejmenší položkou, někdo musí to pivo přinést, a taky za něco se musí hospoda provozovat. Je dost mimořádné vidět dneska hospodu plnou štamgastů, jak to leze do peněz, tak si to každý rozmýšlí.
Přesto vidím v našem městě, že pokud nějaká hospoda náhodou skončí, vzniknou místo ní dvě jiné (počet hospod se od dávných dob nezměnil, máme tradici tržního města a k tomu hospody patřily a nějak se drží dodnes, i když tradiční čtvrteční trhy jsou už dávnou vzpomínkou a z tržnice je parkoviště obchodního domu).
Náklupní ceny piv najdeš na internetu zrovna jsem na to koukal. Jinak všechno má svá pozitiva. Proč sedět v nějaké hospodě a pít pivo za 60kč když ho můžu pít levněji na zahradě/doma a poslouchat u toho co chci a za zbylé peníze se koupí masa a pečení. Zpátky na stromy je ok. Pokud chce někdo pít pivo za 60kč v nekuřácké putyce tak může. Na zdraví a hospodští at jdou demonstrovat lidé to za ně neudělají.
Pivo nerada, za život jsem nevypila ani jedno. Přesto si myslím následující:
1/ v obchodě platíte jen to pivo, tedy obsah láhve. Na ni je sice záloha, ale když ji vrátíte, jste zase na svém. Proto jsou ceny nižší.
2/ v hospodě či restauraci posedíte, zašlapete podlahu, majitel Vám topí, svítí, myje sklenice, čímž spotřebuje energie. Platí výčepního, který natočí, číšníka, který donese a následně zkasíruje. Navštívíte třeba WC, musí se platit uklízečka, aby to tam bylo stále v pořádku a čisté. Doma jen pijete z láhve. Svítíte, topíte si ve vlastní režii, úklid zvládne manželka. Výčepního a číšníka nepotřebujete. Proto je logické, že majitel zařízení si musí nějakou částku přičíst, aby zvládl všechny své platby. Není na tom nic těžkého k pochopení. Myslím si, že žádný podnikatel by pivo nenakupoval za 25 korun a zároveň dál neprodával taky za 25 korun. Vy snad ano? Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.