Nejste přihlášen/a.
Novináři a politici nám tu stále valí do hlavy spojení ZDRAŽOVÁNÍ CENY. Zdražuje zboží, ale ceny mohou růst, klesat či stagnovat. Proboha, to ani v TV či rádiích není žádný korektor?
@sametka - Proboha, to ani v TV či rádiích není žádný korektor?
Ještě jste zapomněla na tisk... Vždyť redaktoři nejsou schopni korigovat sami sebe, natož ty ostatní
To aby měl každý svého.
Jo jo, čeština jde pomalu do háje (nebo jinam, ale sprostě se tu psát nesmí ). Doby, kdy novináři, hlasatelé, redaktoři a jiní profesionálové museli umět perfektní češtinu jsou asi nenávratně pryč. Hlavně, že je naše řeč "prošpikována", neskutečným množstvím vulgarismů a cizojazyčných výrazů, jejichž význam kolikrát nezná ani ten, kdo je používá.
Co jaksi nechápu, možná proto, že už jsem starší ročník, je: jeho x svoje. Např.: Lukáš je osobnost, která boří internet jeho ostrým slovníkem i jeho talentem získat...Já bych psala svým slovníkem, i svým talentem...
Liško, zájmeno svůj se z češtiny pomalu vytrácí. Pozoruji to už hodně dlouhou dobu. Vzpomínám si, že před asi deseti lety, kdy jsem zde na poradně patřila k nováčkům, se zde objevil dotaz ohledně chyb v češtině. Mnoho z nás tehdy přidalo nějaký postřeh z tisku, rozhlasu, televize... Já tehdy psala, že mi vadí, že se toto zájmeno buď přestává užívat, nebo se užívá špatně.
Důvod vidím v překladech zejména z angličtiny, která tento typ zájmena nezná. S podobným názorem na důvod neužívání zájmena svůj jsem se od té doby setkala vícekrát. Možná v blozích, glosách... To už nevím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.