Nejste přihlášen/a.
Člověk tak v dnešní době vysokých cen přemýšlí, jak si ušetří s předstihem ve staří na důstojný pohřeb. Bývá sice zvykem, že o tuto záležitost se starají pozůstalí v rodině a vše potřebné zařídí. Může ale nastat situace, kdy dotyčný člověk mít nikoho nebude a zůstane osamělý na stará kolena. Tak si myslím, že celoživotní spoření by bylo výhodné na tuto záležitost již od mládí. Potom je nejisté kdo by to zorganizoval na přání toho člověka, pokuď by nechtěl mít kremaci, ale být pochován do země. Je zřejmě potřeba ještě zakoupit hrobové místo. Předplatit to a následné vybudování kamene s pomníkem. Je nějaká společnost-firma, kde se dá všechno jim dopředu svěřit na staří, předplatit a mít zaznamenáno co by si člověk přál za věnce, květiny, atd.?
Jak zorganizovat pohřeb bez pozůstalých? Prostě nikomu nedejte vědět kdy a kde to bude.
Vysoké ceny u nás nikde nejsou, navíc už skončilo i vydírání ruským plynem, takže státní dluh brzy klesne a vypukne ta prosperita, která je logickým důsledkem volného trhu.
( Položil jste si někdy otázku : k čemu je osamělému člověku po smrti "kámen s pomníkem"? )
Myslela jsem si, že s drahým plynem bude stát kremace více než pochování do země. Nevím kolik může být celková cena a odhaduji tak podobně asi jako nové auto.To hrobové místo na hřbitově mamka platí za babičku a tak to může později sloužit pro pochování dalších rodiných příslušníků, jestli se dnes těžko shání a je na hřbitovech dosti obsazeno.Přemýšlela jsem po odchodu mamky převzít smlouvu na hrobové místo a dál to platit než to nechat propadnout.
Ach, tak... Takže znovu a zcela vážně :
Kremace stojí kolem 15 tisíc. Někdy až 20. Je to trochu zlodějina, kterou však stát nedozoruje a pozůstalí nerozporují, takže málokdo ví, jestli byl dotyčný spálen opravdu v té konkrétní rakvi z katalogu nebo na nějakém kartónu, omotaný provázkem.
Co se týče hrobového místa, tak určitě nechci jitřit Vaše emoce, ale uvědomte si, že žijeme v éře radikálních změn ve společnosti a dochází k obrovskému nárůstu nezájmu a odcizení mezi lidmi, zejména mezi generacemi. Nedělejte si iluze, kolik dnešních dvacátníků, přilepených na displeji, bude mít zájem o chození na hřbitov a údržbu hrobu.
Taky se zkuste někdy podívat na věkový průměr návštěvníků hřbitovů. To jsou lidi od padesáti výše. Zpravidla úplní důchodci ( tj. lidi nad 70 ). Až tahle generace zmizí, tak kdo a proč by tam chodil?
Pro úplného materialistu je celý hrob jen stavební materiál a jeho návštěva ztrátou času. Křesťan zas ví, že pro naději v nebesích a vzkříšení není potřeba řešit hrob, protože vše bude v Boží režii a půjde o zázrak.
Asi nejlepší je po kremaci převzít urnu, prohlásit, že pohřeb bude jinde, než v místě kremace ( žádné potvrzení se dnes zpětně nedohledává ) a pak popel vysypat do místa v krajině, kam zesnulý třeba rád chodil. Prázdnou urnu, pokud byla plastová, pak hodit do žlutého kontejneru na plasty. Nebo plechovou do šrotu. Myslím, že je to lepší, než platit hrob a třeba se i trápit, že tam stejně nikdo nechodí...
To spálení žehem v případě že by doktor špatně odhadl situaci a pacient by se třeba z klinické smrti probral v kremační peci, tak by to musel být pro něj šok a velká bolest. Na internetu jsem četla, že bylo pár případů kdy údajný neboštík zázracně ožil a klepal na víko rakve. Představa, že člověk má jít do nějaké ohnvivé pece je děsivá a to by se nedalo ani v noci usnout na to pořád myslet už od mladého věku.
@slovan - Nepodsouvejte lidem jenom to zlé - jak známo, cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly
Situace, kdy se někdo probral v rakvi, tak to byl jeden z 100 000 000 a ještě před 100 lety, kdy doktoři měli znalosti tak na úrovni chovatelů králíků, a ještě v době, kdy se pohřbívalo první nebo druhý den po smrti, dnes se pohřbívá tak za týden od smrti... Z dikce dotazu není ani jasné, o co tomu člověku jde, jestli o jeho tělo, anebo o někoho jiného...
Žeh bude vždycky levnější než pohřeb v rakvi do země.
Objednatel žehu má právo na to si připlatit za přítomnost při žehu, takže tvrzení, že někoho spálí v jiné rakvi, a že to nejde kontrolovat není pravdivé.
sice tomu moc nerozumím, ale existovala a asi ještě existuje tzv. společnost přátel žehu nebo tak nějak, měla i stránky na internetu, kde si lze pohřeb předplatit, před zajistit. pak dříve bylo zvykem, že si staří lidé spořili na pohřeb... dále pak existovala pojišťovna, kde to bylo přímo jako pojistný produkt, před pár lety měla reklamu v médiích.
Až natáhnu bačkory tak mi bude úplně jedno kolik bude cena plynu nebo vykopání hrobu.Odplazím se sám za hřbitovní zeď.
Kdyz nebudou pozustali, neni prakticky duvod k vypravovani pohrbu. K cemu? Pro koho?
Obec se postara.
A i kdyby ne, tak mrtvemu je to uz jedno. Klidne me muzou vyvest na skladku nebo do kafilerie.
Naši se rozhodli už dávno před šedesátkou. Táta to měl možnost využít už za čtyři roky. A to měla jeho rodina obyčejné hrobové místo na hřbitově v Libuni. Byl na jeho žádost, snad jeho popel, rozptýlen v Liberci u Kramatoria. Mamce jsem to zařídil o dost později. První rozptyl byl za 350 Kčs. Další už dražší, ale provedl jsem to sám. Když umřel brácha, tak i když jeho adoptivní rodina měla místo v urnovém háji tamtéž, chtěl někdy rozptyl tamtéž. Udělal jsem to pro něj. Až půjdu někdy já, tak moje děti vědí, že to má být bez obřadu a kam, když se jim, bude chtít, ten popel případně vysypat. Asi se nám to poněkud na tý hromadě promíchá. Ptal jsem se, kolik dneska stojí řízený rozptyl firmou, tak mi řekli, že 3500 Kč. Když jsme se po čase byli podívat na Rozptylové loučce, šli jsme okolo toho urnového háje a to místo, co v něm měli být urny bráchových rodičů jsem nenašel. Uplynula doba zaplaceného období a tak firma Správa hřbitovů ty piksly vyjmula a uložila do společného uložení v nějakém hromadném umístění. Bez možnosti vyjmutí v pozdějším čase. A to místo bylo samozřejmě prodáno dalším zájemcům. S urnami, bylo rozhodně snažší manipulování, než s klasickým hrobovým místem se zahrabanými rakvemi. Ale průběh to má podobný. Jen když, než se do země spustí další rakev, tak se původní pozůstatky při kopání díry vyjmou a dají jinam. Kam nevím.
Znám stařenky, které se starají o několik hrobů v několika městech po okolí. Vím to, vozím je. Mladí to neřeší, když to dělaji ty stařenky a věřím, že nebudou ani potom, co babky odejdou taky. Rozptylové a Vsypové loučky tento problém nepřinášejí. Když jsem se tam byl nedávno podívat, tak tam na okraji cest okolo té loučky, jako každý rok o Dušičkách, leží každý rok 4-5 řad květin, různé výzdoby a svítilen v délce asi 80 metrů. Můžou toho být tuny. Tam, pořád někdo chodí a donáší nějaké květiny a zapaluje svíčky. Je tam docela ,,živo,, .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.