Nejste přihlášen/a.
Ti méně nadaní na co , jdou na učňák? Obvykle méně nadaní na učení, jdou na učebná obor. Jenže ti, co jdou studovat vš, zas obvykle jsou méně nadaní na manuální práci a zas by si netroufli jít opravovat elektické zásuvky nebo vyrábět nábytek jako truhláři, protože by jim to nešlo. Každému jde lépe a hůře něco jiného. Pohybuju se jak mezi lidmi s učňáky, tak mezi vš a hodně si všímám, např. že pokud chlap nemá řidičák nebo není moc dobrý řidič, tak má obvykle vš. Chlapi s výučním listem obvykle dobře řídí. Pokud to nejsou frajírci, co jezdí rychle a považují se za nesmrtelné.
Ono je tak trochu o inom. Pokiaľ doktor,ktorý sa pohybuje v lekárskom prostredí,tak hoci inštaláter mu je potrebný,tak nebude sa mať s ním o čom baviť. To,že vysokoškoláci si myslia,že sú niečo extra, sa dá aj tvrdiť o robotníkoch ktorý zbohatli. Tiež si myslia,že sú niečo extra,hoci vyrastli pri lopate. A vo vzťahoch dvoch ľudí z rozdielných spoločenských vrstiev je o tom,či daný ľudia budú vedieť žiť v dvoch spoločnostiach. Či inštaláter pôjde na banket a bude sa vedieť tam zaradiť a či doktor zapadne do krčmy.
Myslím, že tento názor u některých lidí převládá z dob komunismu. Kdy lidi, co šli na vš, obvykle byli velmi inteligentní (požadavky byly vyšší než dnes) a proto si část z nich myslela, že jsou něco více a povyšovali se nad ostatní. Navíc do toho vliv komunistů, přičemž když se vaše rodina nelíbila komunistům, tak nikdo studovat nešel i kdyby nevím co. Takže Vš byli někdo, že jim bylo dovoleno studovat a že studium zvládli. Také si v dnes všímám, že někteří lidi s vš zbrojí proti lidem s účňákem ne proto, že by je považovali za lopaty. Ale proto, že jim závidí, že šli na řemeslo, které je dnes dobře placeno. Málo lidí s učňákem = větši poptávka. A neustále se ohánějí tím, že oni studovali 4 roky na mat .oboru a 5 let na vš a teď mají méně něž někdo, kdo šel na 3 roky na učnák a opravuje auta nebo elektriku. Ale už nepřiznají, že sami chtějí sedět 8 hodin ve vytopené kanceláři a popíjet kávičky u pc a aby leželi v oleji pod autem nebo opravovali po bouřce spadlé dráty s vysokým napětím, to by jim ta špína vadila a elektriky by se báli. Ale vidím to i na druhé straně. Mám DiS. a pár chlapů s učňákem o mě řeklo za mými zády (předtím než mě poznali), že budu určitě nafoukaná, když jsem studovala. Podle mě je to o tom, jestli někdo posuzuje lidi podle vzdělání nebo podle něčeho jiného.
Je to nejspíše tím, jak se kdo chová. Kdo bude hrubý, s jednoduchou slovní zásobou a bez emocí a gest se nedomluví, pak je pochopitelné, že s ním ostatní jednají jako s primitivem. Vzpomínám si, jak jednou haviř potřeboval auto a šel za ředitelem šachty. Ten ho poslal do pí**. Slávek zařval: "Do pí** si pošli ty svoje inženyry, ale ni haviřa z předku, cy*e sasr*ny." Auto dostal s plnou nádrží. Fakt, nekecám! Je to pravda. Je to sice hluboký dávnověk, ale bylo to tak a naštěstí, už to pravda není.
Som niečo podľa Vaších úvah medzi titulovanými a "Vaším odpadom".
Riešil som v elektronike a IT veci, na ktoré si ani tí "titulovanými" netrúfli,
alebo sa báli, jednoducho nemali na to...
Poznal som veľa inžinierov "podivnej kvality" a s nejasným sposobom ako sa k nemu dopracovali.
Nastupuje doba, kde špička "tvorí", šikovná "spodina" vyrába, a ten "titulovaný a netitulovaný odpad"
sa vezie...
Já se tomu vůbec nedivím. Zejména v devadesátých letech chodil na učňáky ten nejhorší odpad. Ostatně jsem vyučený, tak vím, co se mnou studovalo za nevím jak to slušně nazvat. PAk samozřejmě jen minimum takových lidí se opravdu živí řemeslem.
To pokud by šlo o absolventy. Ale pokud se bavíme o řemeslnících, to už je něco jiného. Tam už záleží na tom, jak si vedou v řemesle. I my vysokoškoláci a i sebevzdělanější docent nebo profesor s tituly delšími než jméno občas potřebuje opravit vodu nebo elektriku. (Nemluvě o dělnících, díky kterým máme pravidelně odvážený odpad, zavážené zboží do regálů, chodíme po chodnících a ne v blátě a mohl bych pokračovat).
Osobně jsem se nesetkal s tím, že by někdo z kolegů pohrdal řemeslníky (jsou to lidé natolik inteligentní, aby si uvědomovali, jak funguje dělba práce ve společnosti). Spíš naopak mám pocit, že řemeslnící a hlavně dělníci pohrdají vysokoškoláky. Jsou to ti, co si válí zadky na židli a nechce se jim makat a podobně. To, co píšete, to jsou spíš nějací blbci a ne doktoři.
Přesně tak to ale je.
Sám nemám učňák, ale když jsem mezi ty absolventy učilišť vlezl, tak všichni chlast, hulení a život z práce k TV nebo do hospody a ráno zase do práce. Řeč, jak je vše dnes na ho*no a jak za minulého režimu bylo líp.
Přitom nic pro to nedělali, aby se měli líp a jen pokukovali, kde by na dílně co šlohli.
Byl jsem mezi lidmi ve věku 35-60.
První tejden jsem si říkal, kam jsem to vlezl. Do té doby jsem opravoval počítače, ale jak zmizel zájem zákazníků (dnes si každý koupí novej, protože to rychle stárne a oprava něco stojí a cena elektroniky šla dost dolů), tak jsem šel na auta.
Opravdu málo s kým šla najít rozumná řeč.
Taky jsem nebyl zvyklej, aby v práci jsem přes den slyšel pi*a, k*rva a jiné nadávky řvát od většiny kolegů, kteří nosili zašpiněné montérky půl roku do práce.
To je realita. Ne výmysl.
Tak v mé rodině se v 19. stol. dva zastřelili, protože se právě z tohoto důvodu nemohli vzít. A to jejich pozice tak sedlák X děvečka nebo genrově obráceně, už nevím. No už je 21. stol. dnes by se už asi nezastřelili, ale stejně to trochu přežívá ve společnosti.
Ono v České republice je hodně lidí v učňovských oborech, když to porovnáme v EU. Nevím zda v cizině jsou chytřejší nebo v cizině je jednoduší vysoká škola. Asi si tady člověk moc nevybere.
Jakékoliv zobecňování je nesmysl a vše je o jednotlivci. Pravdou je, že dnes na české školství není radostný pohled, na učňovské už vůbec ne. Z druhé strany schopný a pracovitý řemeslník bude mít nesrovnatelně lepší budoucnost, než lehce zpomalený absolvent gymnázia nebo některé z jakoby vysoké školy humanitního směru. A ani 300% průměrné mzdy z lenivého a neschopného blba s údajným VŠ titulem (pajdák je jenom pajdák) kvalitního učitele neudělá.
Nebudu utěšovat, řeknu to natvrdo. Rozdíly existují, byly, jsou a budou. Tím nechci říci, že vyučený je pro společnost méně hodnotný, než vysokoškolák. Každý zde má nezastupitelnou roli. Jsou potřebné všechny profese. Další věc je, jak si bude trvale rozumět vysokoškolák s uklízečkou, nebo nějakou vyučenou ženou. Ten rozhled a zájmy budou asi rozdílné. Bavit se o historii, kosmonautice, literatuře atd. asi moc dlouho nevydrží. I když jistě existují výjimky. A proto se spousta vzdělaných rodičů bojí těchto svazků pro své děti. Takový partner, může být mnohem charakterově lepší, než lecjaký vysokoškolák, ale nezapadne do jejich společnosti, bude trapně jemu i jim, nedokáže se zařadit, komunikovat na témata, o kterých nic neví. Zdá se mi to přirozené. A to se zmiňuji jen o těch slušných, šikovných a pracovitých, co mají slušnou mluvu, své koníčky a zájmy. Už lidové moudro říká "svůj k svému". Nechci tím nikoho snižovat, ale myslím si, že ve společnosti, např. těch zmiňovaných vysokoškoláků, by se ani ten vyučený necítil ve své kůži, nevěděl jak se zapojit do hovoru, co odpovědět. Vážím si lidí, co něco umějí, i obyčejných lidí, kteří ničím nevynikají, jenom třeba pečou rohlíky, pracují ve skladu, dělají podlahy, ani nemusejí být vyučení, stačí že svou práci dělají poctivě, protože jsou všichni nenahraditelní a důležití pro náš každodenní život. Je třeba se na to podívat realisticky. Kolik VŠ se ožení / vdá za vyučeného člověka? Je tam propast vzdělanosti, zájmů, rozhledu. Každý si hledá přibližně stejně rovného, aby si s ním trvale (nejen v zamilovanosti) rozuměl, aby s ním mohli komunikovat i rodiče, příbuzní, přátelé, prostě aby partner zapadl. Přirozený výběr. A je i pravdou, že často lidé pracující manuálně, opovrhují prací lidí, co manuálně nepracují a platí to i stejnou měrou obráceně.
VŠ vzdělaná žena si často bere stejně vzdělaného či vzdělanějšího muže. Ženám na tom většinou velmi záleží. VŠ vzdělaný muž má oproti tomu celkem běžně středoškolačku, středoškolák běžně vyučenou atd. Stejně tak žena si takřka nikdy nevezme muže, který vydělává méně než ona. A muž si klidně méně vydělávající ženu vezme za manželku Takže záleží na tom jak komu i podle pohlaví...ženy mají obecně více požadavků na muže než muži na ženy. Tak to chtěla příroda..
Souhlasím. Mezi vyučeným a středoškolákem , nebo středoškolákem a vysokoškolákem se to někdy podaří.
To tedy jak kde. V mojí nedaleké vesnici je vyučený jen jeden obyvatel (jeho tatínek byl mistr ve zbrojovce), ostatní, co se neodstěhovali, mají základku. A pak ještě je vyučená jedna rodačka, ta ale bydlí poblíž ve městě a v obci moderně s manželem "chalupaří". Tenhle jeden vyučený automachanik byl zvolen prvním porevolučním starostou a je vážený. Tak asi podle tradice. Rodák vysokoškolák se vrací do rodné vísky slavit narozeniny, pozve hudbu a celou obec (moc lidí to není). Okolo mne měli všichi VŠ - tak mám také VŠ, nebylo to do ní pěšky daleko. V malé obci to vidí jinak. A život bez istalatérů, střechařů, ... - vidím černě.
Je i spousta velmi chytrých, kteří jsou jen vyučení, třeba se jim nechtělo, nebo z nějakých důvodů studovat nemohli a pokud jsou zruční, pracovití, tak jsou také velmi cenění a pokud jsou i zábavní, tak se s nimi člověk pobaví raději, než třeba s nudným VŠ. Ale překvapil jste mne, kolik u Vás žije lidíse zákl. vzděláním. To jsem netušila, že to takhle ve velkém ještě existuje.
Takže za to můžou učni a kdyby to bylo málo, tak je tam Brno, takže vpoho. Pro pražáky dobrý .
Ale kam se hrabou slováci
Gumídku, naprosto přesně vyznakováno. Akorát jsi ošidil stav...
I když ...tak mi napadá v Krkonoších je také Brno a Praha.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.