Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Názor na BOZP ve firmě

Od: choco odpovědí: 15 změna:

Pracuji tady v ČR na dělnické pozici v jedné nadnárodní společnosti. Ve firmě se hodně hledí na bezpečnost práce a to je určitě dobře, ale některé metody mi přijdou zvláštní. Pokud přistihnu kolegu, že porušuje bezpečnostní předpisy (nedrží se zábradlí na schodišti, telefonuje během chůze, nepoužívá přilbu, ...), musím ho na to upozornit a zadat o tom hlášení do firemní databáze. Momentálně už nemusím uvádět jeho jméno, pouze datum, čas, přesné místo a popis události, takže nadřízený i tak přesně ví, o koho se jednalo. Každý měsíc musím zapsat 10 takových hlášení. Za nesplnění se rozdávají vytýkací dopisy a samozřejmě odebrání osobního ohodnocení, kázání o tom, že mě nezajímá bezpečnost kolegů atd. Za určitých okolností bych mohl kolegu takto i pochválit za dodržení předpisů, ale primárně je to určeno k bonzování. Kromě toho má každý dělník přiděleného "na starost" jednoho svého kolegu a na nástěnce hodnotí jeho (ne)bezpečné chování pomocí červených a zelených puntíků. Nedovedu si představit, že by toto mohlo fungovat v normálním pracovním kolektivu. Zajímá mě váš názor a jestli něco podobného funguje i u vás.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Můj názor? Nedělal bych tam. Otázka zní, jestli Vy máte možnost dělat jinde...

hodnocení

2x

Telefonuje během chůze...

A mluvit vestoje vám ještě nezakázali?

Párkrát jsem byl na servisu v jedné nejmenované potravinářské firmě. Napoprvé jsem málem ani neprošel přes vrátnici, neměli na mě pracovní boty. Bylo na výběr - buď se narvu do menších nebo odjedu a přijedu za týden - až budou mít. Zvolil jsem první možnost. Po 5 minutách čekání na výtah jsme vyrazili po schodech. Na druhém schodě jsem byl varován, že porušuju bezpečnostní předpisy - nedržím se zábradlí. Tak jsem se ohradil, že v obou rukách držím krabici s materálem a třetí mi ještě nenarostla. Tak prý mám kontakt se zábradlím aspoň simulovat. Takže jsem jim loktem přeleštil zábradlí. Ten, co mě provázel, se pak omlouval a utrousil: No, co byste chtěl ve firmě, kde existuje předpis pro práci na žebříku, ve kterém je napsáno, že pracovník se při práci žebříku pevně drží oběma rukama *zed*.

doplněno 22.10.23 06:47:

Nevím, kterou firmu má na mysli choco, ale u mě zásah do černého. Akorát už to není Danone, ale Schreiber Foods...

choco
hodnocení

*smich* Firmu tady jmenovat nebudu, ale s amperem možná mluvíme o stejné.

makak
Myslíte Danone?
choco
hodnocení

Danone jsem nemyslel, ale ono to bude asi ve všech korporátech podobné vymývání mozků.

V jakémsi ..Foods jsme před pár lety dělali, a vedení salvilo každých 100 dní bez pracovného úrazu,na nástěnce měli nejrůznější případy úrazů z celého světa ... naštěstí jsme chodili pouze v přízemí ,schodiště jsme používali jen při výstupu na mašiny a vzhledem k odstávce tam žádní aktivní upozorňovači z řad zaměstnanců nebyli

@nunici: To jsou celí oni. Na vrátnici nápis: 225 dní od posledního pracovního úrazu. Chtěl bych vidět tenhle způsob vedení firmy třeba ve slévárně. První den by zastavili chod firmy. My jsme měli štěstí, když se půl roku nestalo nic, co by si nevyžádalo několikatýdenní léčení. A pracovní postupy jako vystřižené z nějakého rádobyvtipného videa. Teda dokud člověk není v hlavní roli. Zkrátka každý extrém je špatný.

hodnocení

1x

Pokud se počítají i pochvaly, co ti brání rozdat 10 pochval?

choco
hodnocení

Protože nám to vedoucí už nechtějí započítávat. Když se v továrně během jednoho měsíce "podaří" i tři praconí úrazy a řada drobnějších poranění, vypadá trochu neuvěřitelně, že se všichni chovají vzorně. Samozřejmě se občas podaří i pár měsíců za sebou bez jediného úrazu.

makak
hodnocení

0x
Viděl jsem různé BOZP věci, ale tohle bronzováni je jiný level *smich* řekněte co je to za firmu.
choco
hodnocení

Firmu jmenovat nechci, neinformoval jsem je, že tady o nich píšu, takže by nemohli prezentovat svůj pohled na věc. Asi jsem to napsal trochu nepřesně. Oficiálním důvodem toho hlášení samozřejmě není bonzování, ale identifikace rizika a rizikového jednání, aby se daly přijmout preventivní opatření pro příště. Ale v praxi to prostě je bonzování.

alice*

Reakce na autorův komentář: To není identifikace rizikového chování, když váš nutí mít 10 hlášení za měsíc. Co když všichni budou dodržovat předpis? Upozornila bych na to vedení, že počet hlášení může být méně něž 10, pokud všichni dělají co mají. Jinak, částečně chápu, i to, že to má být hlášeno, protože nevím v jakém prostředí děláte a jaké tam jsou rizika. Helma bývá obvykle odůvodnělá, protože se může stát, že něco spadne. A spadlo by to někomu na hlavu bez helmy, tak by ho to zabilo a nebo zmrzačilo. Firma by pak měla problémy, platila by odškodné. Rodina zmrzačeného by se soudila, že helmu mít nemusel, ale riziko tam bylo...

choco
hodnocení

alice: Ano, tomu rozumím, ale ve velké firmě bývají i stovky různých pravidel, která si navzájem odporují. Některá pravidla jsou asi stanovená jen tak od stolu, bez znalosti konkrétních podmínek v provozu. Ve většině provozů v naší továrně je riziko úrazu hlavy, riziko poškození sluchu (vysoká hlučnost), riziko poranění oka atd., navíc se jedná o potravinářský provoz. Proto musíme používat síťky na vlasy, vousenky a na každé riziko osobní ochranné prostředky (přilba, sluchátka nebo špunty do uší, ochranné brýle atd.). Pokud máte všechno toto na sobě a k tomu ještě svoje dioptrické brýle a musíte zohnutý nebo zkroucený pod strojem provádět údržbu nebo čištění, tak Vám všechny ochranné pomůcky sjíždí a padají a jsou víc na obtíž, než by Vás chránily. K tomu přidejte další specifické podmínky pracoviště (chlad, horko nad 38°C), a další specifická rizika a tedy OOPP (např. práce ve výškách - jistící lano a oblečené postroje). Pokud kolega nepoužije nějakou ochrannou pomůcku, určitě ho nebudu napomínat a hlásit to vedoucímu. Z vlastní zkušenosti vím, že méně je někdy více. Vedoucí samozřejmě musí trvat na striktním dodržování všech pravidel, ale mezi kolegy by takové upozorňování a bonzování vytvářelo jenom zbytečně vypjatou atmosféru.

smode2
hodnocení

0x

Já moc nepracuji, ale když, tak většinu věcí dělám sám, občas s kolegou - pokud je toho více. A ne, nic takového u nás nefunguje. Spoléháme čistě na zdravý rozum svůj i toho druhého. Ale zde jde ve skutečnosti o úplně jinou věc. Abyste chápal: zde vůbec nejde o bezpečnost práce. Protože funguje "klidně zde chcípni, ale měj všechny požadavky bozp splněny". Jde o vyšší level buzerace. Je dokázáno mnohými psychology i experimenty, že člověk, který se bojí, je velice snadno ovladatelný. Tedy vedení si tímto buduje své stádo poslušných bonzujících oveček, které budou dělat přesně dle pokynů vše co se jim přikáže ve strachu jestli sami zase náhodou něco neporušili.

hodnocení

0x

Zajimala by me statistika cetnosti a vaznosti pracovnich urazu ve srovnani s jinymi, mene BOZP dbalymi firmami.

Pak si lze utvorit nazor.

-

Kazdopadne ty pravidla zrejme nejsou ani tak kvuli fakticke bezpecnosti, ale kvuli auditum.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]