Nejste přihlášen/a.
Hezký den všem
Pokud mají rodiče 2 děti, je pro ně za všech okolností vždy důležitější ten prvorozený. Toho mají více rádi, věnují mu větší pozornost, více o něj pečují, v dospělosti pak dostává od rodičů větší majetky, více a lépe se starají i o jeho potomky a tak dále. Vždy je to stejné, ať už to rodiče přímo přiznají, nebo to donekonečna popírají. Stejně tak tuto skutečnost popírají prvorození, neboť mají v sobě hluboce zakořeněný podvod v podobě změny v rodině. Tzn. pro první dítě byl celý svět jen jeho/její rodiče, kteří mu/jí věnovali veškerou pozornost, ale v okamžiku narození druhého jej berou jako parazita, který jim narušuje jejich exkluzivitu ve vztahu k rodičům. Proto druhorozeného velice často bijí, trápí a nejraději by kdyby už konečně druhorozený zemřel (v dospělosti se tento jejich názor naštěstí vytrácí), a, jak již bylo řečeno, vždy popírají a to i v dospělosti.
Zajímalo by mě, jak se tato nerovnováha projevuje ve vašem okolí.
V mém okolí například:
- 1. jako malé dítě nemůže zajít ani za roh, rodiče jej chtějí mít vždy na očích, 2. odejde klidně na 10 minut pryč, rodiče jej ani nehledají
- 1. dostává větší, dražší a hezčí dárky ve větším počtu, 2. opak
- 1. má od rodičů byt a garáž, 2. má od rodičů pár drobných, za které si nekoupí ani tu garáž
- 1. má od rodičů nový větší dům, 2. má od rodičů malý starý byt
Děkuji za vaše příklady
Divný. Asi jako správný prvorozený to popírám, ale o nějakém zakořeněném podvodu nevím. Fakta hovoří - nikdy od nikoho jsem nic většího nedostal, od rodičů jsem odešel v sedmnácti a staral jsem se sám.... Ségra měla plnou rodičovskou podporu až do doby plnoletosti svých dětí - dostala byt, auto, hlídání vnoučat, dotace...
. A je mi to celkem jedno. Možná to bylo tím, že já zmizel pár set km daleko, ona se držela poblíž rodičů.
To vlastně sedí, tradiční bych mou rodinu určitě nenazval...
Myslím, že Váš výrok uráží valnou většinu rodičů. Není pravda, že prvního mají více rádi, jen jsou u něj úzkostlivější a důslednější. Při druhém už mají zkušenosti a některé úkony nedělají. Prvního třeba pořád vážili, jestli dost pije a přibývá. U druhého jim bylo jasné, že když je v pohodě, tak mu asi kojení stačí a spokojili se s vážením děcka až na kontrole v poradně. Možná máte na mysli, jak kdysi dávno dostal nejstarší potomek grunt, druhý byl poslán na studia apod...Co ale občas vidím, je fixace dcery na otce, matky na syna.
Jsou o tom knížky: Kevin Leman - Sourozenecké konstelace, nebo Virginia Satirová - Kniha o rodině.
Mne jako matku a babičku se to teda dotklo. Nemám ráda takové generalizování. Mám z Vás pocit, že jste nějak ublížený a hledáte kolem sebe důkazy, že jste obětí nějaké zákonitosti. Jestli Vás problematika zajímá, přečtěte si Sourozenecké konstelace od Kevina Lemana, možná i Knihu o rodině Virginie Satirové.
Vždy jsem viděla, že se všechno točilo kolem nejmenšího z dětí, až někdy ti starší sourozenci žárlili a vyčítali, že nejmladší je ve výhodě.
Zde je v sázce skutečně jen běžný model, tzn. 2 sourozenci od sebe cca 1-3 roky. Více se nyní neřeší. Nicméně ano, v rodinách s více než dvěma dětmi může být proklamován v některých případech nejmladší sourozenec. Zde je pak "páté kolo u vozu" ten prostřední - tj. opět většinou druhorozený. Žárlení je běžné, jak jsem již psal, mladší jsou noví paraziti v rodině, kteří berou starším exkluzivitu ve vztahu k rodičům, tj. starší se snaží mladšího zbavit, a když to nejde, alespoň ho bijí, ponižují, vydírají, kradou a rozbíjejí mu hračky a podobně.
@smode - Zajímalo by mě, jak se tato nerovnováha projevuje ve vašem okolí.
Takto - nejstarší dítě bylo "vyřazeno" z rodiny v nejbližším možném termínu, nedostávalo "větší, dražší a hezčí dárky ve větším počtu" ani těch "pár drobných" a "malý starý byt" je už úplné scifi.
Takže vaše teorie "vždy důležitější ten prvorozený" neplatí."za všech okolností".
Nemáte pravdu. Platí a to u běžné rodiny za všech okolností. Prvorozený je nová zkušenost, rodiče dávají velký pozor aby se starali správně, běhají kolem batolete, pak kolem prvních kroků dítěte, stále jsou mu v patách. Druhorozený už je spíše taková "automatika". Stejně tak, pokud se zeptáte rodičů dvou dětí, zda by hůře nesli pokud by zemřel prvorozený nebo druhorozený, vždy (pokud to přiznají) by jim více vadila smrt prvorozeného. I druhorozený má ale výhody - do jeho života zase v dospělosti rodiče tolik nemluví - protože jej celý život prakticky moc "neřeší".
Dcera má holka, kluk, holka po třech letech. Prostřední kluk měl období, takové slzavé, že ho vlastně nikdo nemá rád a to jak doma, tak ve třídě. Bylo to jen krátké období, ze kterého je už dávno venku.
@smode2 - Nemáte pravdu.
Ale mám... zůstaneme-li tedy v té "materiální" rovině. Souhlasím, že prvorozenec je "nová zkušenost" co do péče, ne/milých zkušeností a překvapení (a taky trenažér ), ale ne už s tím, že - zjednodušeně řečeno - "za všech okolností" dostane víc a lepší.
Tohle vůbec neznám, v rodině ani u známých. A upřímně lituji ty děcka, které mají takovou idiotskou rodinu. Když se nad tímhle zamyslím u mých dětí, tak si nedokážu vůbec představit to, co popisuješ. Co se týče dospělosti dětí a majetku, vše bych rozdělil spravedlivě (samozřejmě, že kdyby bylo jedno z dětí problémové, feťák, nebo by se chovalo hnusně k rodině a nemělo žádnou úctu, tak jsem schopen jej i vydědit). Co se týče peněz a třeba naspořená částka pro každé dítě by byla třeba milion do dospělosti, peníze by nedostali jen tak, ale po mém posouzení, jestli jsem jim dal dobrý základ finanční gramotnosti a jestli jsou zodpovědní tzn. jestli si je zaslouží. Nemyslím si, že bych byl rodič popírač, doufám, že ne.
Jistě, druhorození jsou i historicky v rámci slavných osobností, co něčeho dosáhli, většinou úspěšnější. Jde o podvědomou snahu se rodičům zavděčit (mladší samozřejmě také vidí jak je starší pro rodiče důležitější) a ukázat že dovedou velké věci. Je to jistá forma zoufalství, neboť rodiče úspěchy či neúspěchy mladších stejně nikdy nezajímaly a zajímat nebudou
Tak logicky. Prvni je nejdulezitejsi jednoduse proto, ze muze byt take jediny. Dalsi uz jsou jen pojistka a v pripade, ze se prvni dozije dedictvi, tak jsou ty dalsi akorat zbytecna komplikace. Tedy on je ten, ke kteremu se upinaji vsechny nadeje, projektuji se do nej sny a ocekavani.
Zrejme se to muze zmenit, pokud se prvorozeny nejakym zpusobem nevyvede. At uz fyzicky, intelektove nebo moralne. Pak je tu prave ten nahradnik.
Urcita kompenzace je, ze neprvorozeni si vetsinou mohou zit zivot vice podle sveho - nikoho nezajimaji a to jim dava svobodu.
Ale popirani tohoto vrozeneho socialniho faktu - a nejenom pri diskuzi, ale hlavne i pri faktickem kazdodennim rovnem pristupem ke vsem potomkum - bych nenazyval lzi, ale spise (spravne?) nastavenym moralnim kompasem. Dukaz, ze vule muze zvitezit nad prirozenosti.
Děkuji všem za odpovědi, i když, pravda, těch příkladů navíc moc nebylo
Jinak popírání těchto jednoznačných faktů není na místě. Popírat to jak příroda ve skutečnosti funguje je sice možné, ale ta pravda bude i tak pořád stejná. Též netřeba zjednodušovat: věc není pozitivní nebo negativní, ale jen taková, jaká je
Pro zajímavost ještě doplňuji některé výhody a nevýhody zmíněných sourozenců:
Prvorozený: výhody: větší starost ze strany rodičů, rodiče dítěti budují vyšší sebevědomí, při rozhodování je názor tohoto dítěte důležitější, v dospělosti dostává větší či celé majetky; nevýhody: rodiče jej neustále sekýrují, stojí dítěti neustále za zády, pokud přijde problém nebo uličnictví, může za něj, prošlapává v rámci puberty cestu mladšímu, musí se neustále vyrovnávat s nežádoucím parazitem v rodině (mladším sourozencem)..
Druhorozený: výhody: méně sekýrování od rodičů, při problému je štítem prvorozený, rodiče si do dítěte neprojektují tolik své problémy/cíle; nevýhody: méně pozornosti od rodičů, často si dítě musí poradit samo, v dospělosti pak dostává mizivé majetky či žádné..
Hezký den všem
@smode2 neuvádíte nevýhody prvorozených: jakmile se narodí druho- a vícerozený, na nejstaršího už není čas, dokonce - byť má třeba 5 let - je už "velký", může (musí) pohlídat mladšího sourozence, musí brát ohledy (maminka krmí nebo koupe brášku, musíš počkat) a to mu zůstane už nafurt. Ztratí navždy výsadní postavení. Vždycky za všechno může, měl dávat větší pozor. Je přece už velký a má mít rozum. Mladší souroznec je "ještě malý", přestože je třeba už v pubertě.
Bohužel - píšu z vlastní neblahé zkušenosti, mám dva syny, 7 let od sebe, a přesně vím, kde jsem dělala chyby. Napravit to už nejde.
Spíš naopak ne? Nesouhlasíte. Vy říkáte, že prvorozený bude vždycky na prvním místě, zatímco inzenyrka píše, že prvorozeny ztratí výsadní postavení, jen co přijde další sourozenec. Naopak říká, že rodiče často dávají nevědomky přednost tomu nejmladšímu.
Elisa24: to jsou právě ty netypické případy které chybou vybočují ze "vždy", "100%" apod. Jako jsou i například homosexuálové z hlediska nastavení přírody "nefunkční chyba", neboť je jisté, že dva muži nebo dvě ženy spolu nikdy nemohou mít potomka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.