Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Doplácíte na elektriku?

Od: milka* odpovědí: 23 změna:

Kolik platíte měsíční zálohu na elektriku? Vystačí vám ta částka, nebo doplácíte?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Zalohy si mozete nastavit nizko a potom bude nedoplatok alebo vysoko a bude preplatok, ak to neurobite, automat v pocitaci vam nejake nastavi podla predoslych spotrieb. Otazka nema zmysel.

hodnocení

3x

Tahle informace Vám sice k ničemu nebude, ale budiž.

Elektriku odebírám od PRE. Vloni jsem za byt 1+1 v Praze platil zálohy 1430 Kč/měs, vraceli mi 3251 Kč. Letos platím 1970 Kč/měs, kolik mi budou vracet netuším. *nevi*

hodnocení

3x
Poradím.
Přihlaste se ke svému účtu od vašeho poskytovatele elektrické energie.
Tam máte kolonku "Samoodečet"
No a když tam každý měsíc zadáte stav vašeho elektroměru, tak vám přibližně zděli kolik asi budete doplácet, nebo vracet.
No a podle toho si zálohy zvýšíte,nebo snížite.

Pozor - samoodečet může člověk zdarma nahlásit jen párkrát - sám samoodečet nevypočte nic. Nicméně ta kolonka je "odhad vyúčtování" - a tam se dozví teoretický výsledek. Ten však může být značně nepřesný - původní plán nedoplatku 5000,- byl nakonec přeplatkem 10500,-. Počítali s topením elektrokotlem a tuhou zimou - nakonec stačilo mít odhrnuté žaluzie.

No je fakt, že to není tip top, ale aspoň nějakou představu bude mít.
U mně to třeba celkem souhlasilo.

hodnocení

2x

Chtělo by to více specifikovat, nicméně shrnutí předchozího období:

Byt 2+1 76m2, elektřina pouze pro zásuvky, roční spotřeba 1,48MWh, měsíční záloha 1400 Kč, doplácelo se 3600 Kč.

Byt 1+1 36m2, elektřina pouze pro zásuvky, roční spotřeba 0,49MWh, měsíční záloha 600 Kč, přeplatek byl 1300 Kč.

Novostavba 271m2, topení TČ + rekuperace z odpadní vody, 30kWp FVE, nabíjení 2x elektromobil, roční celková spotřeba 37MWh. FVE vyrobila 27MWh, vlastní spotřeba 19,05MWh, prodej 7,95MWh, odebráno ze sítě 17MWh. Záloha na elekřinu byla 10.000Kč, na přeplatku vraceli 45.000Kč, aktuální záloha nastavená na 6.500Kč.

Tedy jen pro zajímavost..

U novostavby roční spotřeba 37MWh? I kdyby Vám ty EV auta sežrala polovinu (což je asi utopie), tak je to strašně moc.

Tak podlahová plocha 271 m2 je řádově dvojnásobek std RD. Ale i tak se mi to zdá dost . já mám ve std chalupě spotřebu cca 7 MWh/rok, topení TČ, elektrická pouze koloběžka, vaření, TUV,...vše elktřina. Ale pokud bych vzal jak říká Martin 1/2 na dům tak je to 18,5 MWh což není až za tak málo. Samožřejmě dvojnásobně velký dům nemá dvojnásobnou tepelnou ztrátu či se v něm lidé nekoupou a nejí dvojnásobně. Ta auta by mohla spotřebovat 2 x 30kkm/ rok x ať nežeru 20 kWh/100 km = 12 MWh/rok , tj pak by na dům zbylo 25 MWh - což je dle mne hodně dost.

Jooo...leda by těch 271m2 nebyla obytná plocha, nýbrž zastavěná, dům měl tři patra a byl dělán pro bydlení tří generací, to pak asi ano. Ale i tak...

@martincakl @ivanhorseman na nabíjení aut šlo 12,1MWh, zbytek je spotřeba domu + vytápění (víc podružných měření už nemám). Dům má 3 podlaží, je ve svahu, z ulice se vstupuje do prostředního patra. Možná 1/3 z celkové spotřeby padne na ohřev bazénu a technologii jezírek.

OK, tři podlaží..., ale každé má těch 271m2?

Tak těch 12 MWh na auta jsem trefil poměrně dobře. Obávám se, že bazeny či jezírka budu většími "žrouty" než se domníváte, a nebo je ten barák hodně děravý. Nemáte např saunu? To může být také dobrý "pomocník" dodavateli elektřiny.

hodnocení

1x

Taková informace vám bude k ničemu. Zálohy se stanovují odhadem a ve výsledku se vyúčtují. Nemá smysl se tím zabývat. Zásadní je zkontrolovat, zda souhlasí počáteční a koncový stav měřidla a zda jsou správně zaúčtované platby záloh. To se často zadává ručně a tam může být chyba.

zirafka
hodnocení

0x

Je třeba upřesnit, kde bydlíte, jak velký dům nebo byt, kolik osob, zda na elektrice vaříte, topíte atd. Takto nelze odpovědět.

Tak lze odpovědět...

Tazatelka se ptá na vaše účty, nikoliv na své:)

makak
hodnocení

0x
Nevím a je mi to jedno, stejně to budu muset zaplatit, dřív nebo později.

milka*
hodnocení

Ptám se proto jestli mám ubrat na topení nebo ne? :D
Ještě jsem nikdy nebydlela sama a pokud platím měsíčně zálohy 2 tisíce na elektriku a vodu a topím jen jednu místnost topením aby mi nevylezl nedoplatek nějaký šílený

Spotřebu z elektroměru si asi odečíst dokážete.

A jakou máte aktuálně smlouvu a cenu, to také víte.

No a z toho přece musíte vycházet.

Sledujte stavy měřidel. Cenu jednotek a paušálů byste měla mít ve smlouvách, takže vyúčtování si snadno spočítáte. Obecně je lepší mít peníze na úročeném vkladu, u takto nízké částky je to ale bezvýznamné.

racio
hodnocení

0x

Mimořádně hloupý dotaz. Co má stanovení výše záloh společného s fakturou? Finančně negramotný člověk si stanoví zálohy třeba ve výši dvojnásobku celkové předpokládané ceny za dodávku energií, a po roce má radost, že mu polovinu uhrazených záloh vrátí. Normální člověk (cca 20% populace) platí zálohy co nejmenší a velice rád při vyúčtování "dlužnou" částku doplatí. Chápete?

petrm

Nebo si určí malou zálohu, ale pak brečí, protože nemají schovanou rezervu na doplatek.

hodnocení

0x

Platím 8000 a 40000 nám vraceli.

hodnocení

0x

Starší rodinný dom,jednopodlažný, elektrina cca 40 € - 984 Kč plus plyn 120 € - 2952 Kč. Topenie a ohrev vody plynom, Elektrika zásuvky,svetlo ,vodáreň. Mierný preplatok cc 100 €- 2460 Kč spolu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]