Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přisedávání si ve vlaku k cizím lidem

Od: pro99 odpovědí: 14 změna:
Dobrý den,
chtěl bych se vás zeptat, jestli máte problém si ve vlaku přisedávát k cizím lidem, zejména do kupé. Můj pohled na věc je takový, že na těch lidech, kteří sedí v kupé, je úplně vidět,jak tam chtějí zůstat sami a úplně si přejí, aby nikdo další neotevřel ty dveře a nezkoušel si k nim sednout. Samozřejmě neřeším, že právo si sednout na jakékoliv volné místo mám ať lidé chtějí nebo nechtějí, ale prostě to na těch lidech vidím. Raději pak zůstanu sedět například na představku na schodech, nebo stát. Jak to máte vy, pokud cestujete vlakem? Myslíte si, že naopak jsou lidé rádi, když si k nim někdo přisedne?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

8x
Jestli jim ses sympatický a maji naladu na spolecnost tak jsou spis radi, jestli ses bezdomac páchnoucí vykalama tak nadšený nebudou.

hodnocení

7x

Žádný problém nemám, já jsem dost kontaktní, pokud vidím, že mají zájem - a to se lehce pozná - tak s nimi promluvím,pokud koukají z okna nebo si třeba čtou, jsem zticha. Tak se lehce dá seznámit s někým, kdo je sympatický a může z toho být i přátelství. Pokud se mi nechce s nikým mluvit, tak si začnu třeba číst nebo taky koukat z okna.

bene
hodnocení

5x
Lidí většinou nejsou rádi, když si k nim někdo přisedne, ale zakázat si někomu tam sednout nejde. Sedám si zásadně tam, kde je volno. Naštěstí vlakem jezdím málo a nastupuji většinou buď na nástupní nebo brzo po nástupní zastávce, takže volno je ještě takřka vždy. Jak se to během jízdy plní, přisedávají další a tak v polovině případů nedojedu do cíle sám. Pokud je dotyčný v klidu, nemám problém. Pokud je dotyčný telefonní ústředna, nebo jich přisedne víc a začnou se spolu halasně bavit, je mi to dost nepříjemné. Každý by se měl umět přizpůsobit hlukové hladině, která v kupé je v době, kdy tam přijde. Pokud tam první sedí nějaká hlučná parta, nemůžu po nich chtít kostelní ticho. Pokud tam sedí lidi, kteří si čtou, tak aby se tam nasáčkovala parta, která jede na fotbal a začne to tam vypadat jako v knajpě páté cenové, tak to je určitě špatně. Ale zašít jim kušny nemůžete, vychovávat nevychované staré klacky taky nemá cenu, pak si člověk prostě radši odsedne jinam.

hodnocení

4x

Už když vlak přijíždí, umím z nástupiště pohledem do oken vagónu odhadnout, jak moc je vlak plný. Když je místa dost, hledám si volnější a nezavřené kupé, mířívám spíš k vstevníkům než k mládeži. Ale pokud je místa málo, otevírám kupé s prvním volným místem. A nemám problém požádat, aby někdo z volného místa odstranil své zavazadlo. Ale takto je to teď už všechno spíš výjimečně, protože v poslední době do vlaku nastupuji na delší cestu s místenkou.

hodnocení

2x
To samé v mhd. Nemám problém říct, ať si tu tašku sundají z vedlejšího sedadla.

nerentier
hodnocení

2x

Když jsem v kupé první a někdo si chce přisednout, vadí mně to strašně, ale nedá se nic dělat, taková jsou pravidla. Korektně odpovím a nechám dotyčného usednout. Rozčilují mě lidé, kteří chtějí ausgerechnet na místo, kde mám batoh, ačkoliv by mohli jinam a měli by tam více pohodlí. V opačném gardu se zeptám, zda je volno, ale ptám se oznamovacím tónem, nikoliv tázacím a hrnu se dovnitř. Sedám si co nejdál od již přítomného pasažéra. Většinou ale jedu v kupé sám, neboť jezdím v jedničce. Velkou nepříjemností je expresní rezervace, protože se nemůžete předem přesvědčit, zda tam někdo nemá zaplacené místo a jít jinam. Jinak, tohle asi znáte. *vtip*

tak
hodnocení

2x

Cestujícího zkouknu pohledem a to jestli už v kupé sedím nebo já si chci do kupé přisednout. Už na první pohled se dá docela posoudit co je to za člověka. Když je nesympatický, vypadá jako buran, hedám další místo. V opačném případě, když já už sedím v kupé a někdo divný si přisedne, tak zachvili se zvednu jako že na další zastávce vystupuju a přemístím se jinam. To se stane ale málokdy. Většinou jsou cestující normální, slušní, milí.

hodnocení

2x
Je mi to jedno. Sednu, dám si sluchátka a vyřešené.

hodnocení

1x

Slušní lidé mi absolutně nevadí, ale kdyby chtěl přisednout zapáchající bezdomáč, tak s tím teda fakt problém mám. A zrovna tak bych si k němu nepřisedla, naopak bych požádala průvodčího, aby to řešil. Ale už jsem se ve vlaku mockrát seznámila s fajn lidmi, s některými se stýkám dodnes, s některými jsme jenom fajn pokecali a cesta uběhla rychle a příjemně. A o to jde, aby cesta byla rychlá a příjemná.

k2

Jak by to mel, dle Vas, pruvodci resit?

knet

No aby zaridil, aby ji cestujici nevosahaval :)

fram
hodnocení

1x

Dovolte vzpomínku

Cestování vlakem v Británii: Při cestě z Londýna do Edinburku jsme přisedli do kupé ke třem mladým chlapcům - a to byl zvláštní a nezapomenutelný zážitek. Oni totiž konverzovali, a to docela na úrovni (mezi sebou i s námi), jako že když cestujeme společně... Jiný kraj, jiný mrav. Nebylo to tím, že jsme byli cizinci, domnívám se. Prostě "cestuje se příjemně". *jasne*

Tak na tyto mládežníky si v našem vlaku vzpomenu...Mám vyhlednuté vagony se speciálními kupé, kde kyselé obličeje hrozí nejméně. *jasne*

amos445
hodnocení

0x

Z pohledu sedícího - nevadí mi, pokud někdo přisedne. Asi bych zbystřil, pokud by bylo zcela volné kupé a sedl si vedle mě. Ale většinou sedají naproti a nikoho neřeším. Pokud je kupé obsazené, otevřu dveře, pozdravím a zeptám se, jestli mají volno. Sednu, spolucestujícízho neřeším a on neřeší mě. Myslím, že na tom nikdo z nás nebude tak špatně jako Mr Bean a jeho chcechtající spolucestující... :D

mll
hodnocení

0x

To je jen otázka zvyku. Samozřejmě je nejlepší cestovat sám, ale kupé je pro 6 nebo 8 lidí, takže pokud cestujete nějakým normálně vytíženým spojem 2-3 lidi si k Vám přisednou případně si Vy musíte někam přisednout. Nebo si zaplatit busines class nebo jak se jmenuje (možná executive) takový ten palác s jednou sedačkou. Ale to nejezdí úplně všude. Navíc to není nijak levné.

Mimochodem stejný problém je v autobuse, prostě je normální, se sedíte s někým.

A jsou případy, kdy jste rád, že sedíte. Typicky v pondělí ráno a v pátek odpoledne. Ale vzpomínám na doby, kdy byl člověk rád, že stojí. Skutečně jsem zažil, že jsem (nejen já) 10 minut před odjezdem vlaku musel jít do dalšího, protože navzdory vší snaze tam už nebylo ani místo ke stání. To už je ale dávno, pak přišlo čtyřnásobné zdražení jízdného (ze 24 na 80; dneska je to za 99) a i když zavádění plného jízdného oklikou přes různé komerční nabídky a akviziční slevy trvalo celkem dlouho, vlaky se v té době dost vylidnily (což bylo cílem, mluvčí čd se tehdy nechal slyšet, že chce železnici jako luxus pro horních 10 tisíc; vzpomenu-li na šrot, kterým se tehdy jezdilo, bylo to obzvlášť úsměvné). No tak zlé to dneska nebývá, respektive zažívám to opravdu výjimečně. Třeba před několika lety, kdy jsme řešili, jestli neni zbytečné utratit za každého 3€ za místenku. Bylo těsně po kovidu a moc se necestovalo. Ale vlak byl tak natřískaný, že jsme ty peníze navíc vůbec nelitovali. Je docela adrenalín jet Vídeň-Praha bez místenky; nechtěně se nám to povedlo letos cestou z dovolené. Noční vlak měl 150 minut zpoždění, my měli mít ve Vídni jen 120 minut, takže nám ujel a na další jsme místenky neměli. Naštěstí nebyl tak plný, jako před těmi třemi roky, sem tam se nějaké místo našlo. Vůbec na delší cestu je lepší koupit si rezervaci, ono to zase tolik nestojí a při nákupu přes internet bývá většinou zadarmo k jízdence.

Asi každý to má jinak, jsou lidi, kteří jsou rádi, jsou takoví, kterým to je jedno a podobně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]