Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
v souvislostí s privatizací v 90. letech jsem slyšel pojem "malá domů". Dokázal by mi někdo vysvětlit, co to znamená?
Díky za odpovědi
Termín "malá domů" se používá přeneseně a pochází z karetní hry Oko bere (21, jednadvacet)
Oko bere je známá hazardní karetní hra, v českých poměrech značně populární. Hra se může vyskytovat v různých modifikacích, např. Oko s "malou domů". Hraje se především mezi přáteli v hospodských podmínkách...Cílem hry je dosáhnout nebo se co nejvíce přiblížit součtu jednadvacet neboli oka. Hráč si může vyptat libovolný počet karet, dokud není se svým součtem spokojen. Pokud již nechce dál riskovat přetáhnutí – ohlásí "dost", "stop" nebo jen "dobrý" a položí karty ke své sázce. Když hráč přetáhne 21, okamžitě prohrává svou sázku, která připadne do banku.
Boj o bank
Prohrané sázky hráčů putují do banku, který se může za dobu hry pěkně rozrůst z počátečního minimálního vkladu bankéře. Obzvláště v případech, kdy hráči riskují – hrají vabank, tj. o celý bank, a prohrají – bank pak roste geometrickou řadou (zdvojnásobuje se). Peníze v banku však zatím bankéři nenáleží. Aby je získal, musí hrát "malou domů".
Malá domů spadá pod zvláštní pravidla hry
Pokud si bankéř myslí, že v banku je již dostatek prostředků a chce bank získat pro sebe, musí oznámit hráčům, že hraje malou domů. Ve hře se pak pokračuje normálním způsobem, dokud bankéř nedostane jako první kartu srdcového krále nebo jakoukoliv osmičku.
...Pravidla hry složitě pokračují...hráč "malé domů" hraje s jakousi hráčskou opartrností...
V souvislosti s privatizací to fungovalo tak, že někdo pracoval ve státním podniku na nějaké důležité pozici a někdo z jeho blízkých (např. manželka nebo syn, dcera) si založila soukromou firmu a na tuto firmu převedli část nebo celou státní firmu.
Píši to z vlastní zkušenosti. Pracoval jsem na generálním ředitelství a to se v roce 1990 po částech privatizovalo a já jsem na stejné židli a ve stejné kanceláři pracoval dalších několik let v soukromé firmě, kterou vlastnil náměstek ředitele. Úzce jsem spolupracoval s podnikem zahraničního obchodu, kde se v roce 1990 privatizovala jednotlivá oddělení, zůstali tam stejní lidé, jen vedoucí oddělení byl najednou majitelem soukromé firmy.
Při manipulaci s cizím majetkem (nemusí to být jen peníze) si něco málo (aby to nebylo nápadné) odkloním domů.
Například když převádím firemních 1000000 Kč jiné firmě, přidám k tomu 1000 Kč, které pošlu na své konto.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.