Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je malá domů?

Od: xd odpovědí: 13 změna:

Zdravím,

v souvislostí s privatizací v 90. letech jsem slyšel pojem "malá domů". Dokázal by mi někdo vysvětlit, co to znamená?

Díky za odpovědi

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

molly
hodnocení

2x
Něco si "ulít" sám pro sebe. Mít z něčeho vlastní prospěch

fram
hodnocení

2x

Termín "malá domů" se používá přeneseně a pochází z karetní hry Oko bere (21, jednadvacet)

Oko bere je známá hazardní karetní hra, v českých poměrech značně populární. Hra se může vyskytovat v různých modifikacích, např. Oko s "malou domů". Hraje se především mezi přáteli v hospodských podmínkách...Cílem hry je dosáhnout nebo se co nejvíce přiblížit součtu jednadvacet neboli oka. Hráč si může vyptat libovolný počet karet, dokud není se svým součtem spokojen. Pokud již nechce dál riskovat přetáhnutí – ohlásí "dost", "stop" nebo jen "dobrý" a položí karty ke své sázce. Když hráč přetáhne 21, okamžitě prohrává svou sázku, která připadne do banku.

Boj o bank

Prohrané sázky hráčů putují do banku, který se může za dobu hry pěkně rozrůst z počátečního minimálního vkladu bankéře. Obzvláště v případech, kdy hráči riskují – hrají vabank, tj. o celý bank, a prohrají – bank pak roste geometrickou řadou (zdvojnásobuje se). Peníze v banku však zatím bankéři nenáleží. Aby je získal, musí hrát "malou domů".

Malá domů spadá pod zvláštní pravidla hry

Pokud si bankéř myslí, že v banku je již dostatek prostředků a chce bank získat pro sebe, musí oznámit hráčům, že hraje malou domů. Ve hře se pak pokračuje normálním způsobem, dokud bankéř nedostane jako první kartu srdcového krále nebo jakoukoliv osmičku.

...Pravidla hry složitě pokračují...hráč "malé domů" hraje s jakousi hráčskou opartrností...

hodnocení

2x
Vpodstatě sebrat něco, co mi nepatří..A udělat to tak, aby to nikomu nechybělo;) Buď ze státního, nebo firemního majetku..nebo z dotací apod..

tyler
hodnocení

2x
Já se s tímto výrazem setkal ve fotbale, konkrétně když hráč přihrál míč zblízka svému brankáři. Netuším, jestli jde o zaběhnutý výraz.
Ale jinak to ve finanční sféře chápu jako "ulít si i něco pro sebe".

petrm
hodnocení

0x

V souvislosti s privatizací to fungovalo tak, že někdo pracoval ve státním podniku na nějaké důležité pozici a někdo z jeho blízkých (např. manželka nebo syn, dcera) si založila soukromou firmu a na tuto firmu převedli část nebo celou státní firmu.

Tak to si nemyslim, ze by nekdo primo z podniku mohl. Tam uradovali vyssi bobici. Udajne nejaci urednici sepisovali smlouvy brutalbe nevyhodne pro stat, kde byly i obrovské penale z prodlení a oni to schvalne zdrzovali, az byla firma vicemene zdarma a jeste mi zbyla provize do kapsy. Tzv mala domu.
petrm

Píši to z vlastní zkušenosti. Pracoval jsem na generálním ředitelství a to se v roce 1990 po částech privatizovalo a já jsem na stejné židli a ve stejné kanceláři pracoval dalších několik let v soukromé firmě, kterou vlastnil náměstek ředitele. Úzce jsem spolupracoval s podnikem zahraničního obchodu, kde se v roce 1990 privatizovala jednotlivá oddělení, zůstali tam stejní lidé, jen vedoucí oddělení byl najednou majitelem soukromé firmy.

Ano, ale to se nijak nevylucuje, ze tu firmu ziskal jeji reditel a nebo jeho rodina. Jen si nemyslim, ze o tom primo on rozhodoval.
petrm

Rozhodovala samozřejmě privatizační komise na základě předloženého privatizačního projektu. V privatizační komisi byli zástupci vedení firmy.

hodnocení

0x

Při manipulaci s cizím majetkem (nemusí to být jen peníze) si něco málo (aby to nebylo nápadné) odkloním domů.

Například když převádím firemních 1000000 Kč jiné firmě, přidám k tomu 1000 Kč, které pošlu na své konto.

A jeste se tim verejne chlubis.

Uváděl to jen jako příklad , nemusíte to hned hrotit
Tak to me docela pobavilo. Pry aby to nebylo napadne, tak si to primo poslu na svuj ucet. Toho si jiste nikdo nevsimne :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]