Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Pokládám otázku za svého tatínka, je mu 69 a v poslední době si měří vysoký krevní tlak, nejsou vyjímkou ani stavy, kdy má tlak někde na 190/100. Na mé naléhání šel za praktickým lékařem, ten mu naměřil 169/105 a ještě mu řekl, že je to dobrý tlak. Často ho bolí hlavy, motá se mu a spouští se mu krev z nosu. Já tedy nevím, ale měla jsem za to, že hodnoty nad 140 už v pořádku nejsou a žádaly by si nějak kompenzovat léky. Poslala jsem ho na interní, ale tam ho vyrazli s tím, že když nemá doporučenku od praktického, tak ho prostě nevezmou. Takže bych se chtěla zeptat, co dělat v tomhle případě. S doporučenkou od praktického počítat nemůže, protože podle něj je jeho tlak v pohodě. Děkuji.
Tatínek by měl změnit praktického lékaře, pokud má takové výkyvy, potřeboval by asi holter na 24 hodin, aby se zjistilo, jak na tom s tlakem doopravdy je?
Je to celé o přístupu konkrétního lékaře, jinak já si tlak doma také pravidelně měřím a chodím se sešitem, ty naměřené hodnoty mi uznají, nicméně holter jsem už několikrát také měla, např. praktická mi dělá při prevenci vždy také EKG.
Ten tlak se mi v pohodě určitě nezdá...hlavně doma, kdy je v klidu a bez stresu, jsou naměřené hodnoty vysoké...
To není doktor, ale .ůl. Ten spodní má tatínek moc vysoký a horní taky.
Tady dávám tabulku hodnoty tlaku podle věku, jaký má každý ideálně mít.
Jak radí ostatní, vyhledat jiného lékaře, než to pro tatínka skončí fatálně.
Krevní tlak se skládá ze dvou čísel, horní číslo je renální tlak a dolní číslo je srdeční tlak. Normy pro správný krevní tlak jsou:
U dítěte do jednoho roku – chlapci 96/66 (horní/dolní) a dívky 95/65 mm Hg.
U dětí do 10 let 103/69 u chlapců a 103/70 mm Hg u dívek.
U mladých lidí ve věku do 20 let u chlapců 123/76 a u dívek 116/72 mm Hg.
Pro osoby starší 30 let u mužů 126/79 a pro mladé ženy 120/75 mm Hg.
U osob starších 40 let u mužů 129/81 a pro ženy 127/80 mm Hg.
Pro padesátileté u mužů 135/83 a u žen 137/84 mm Hg.
Pro seniory v 60. letech u mužů 142/85 a u žen 144/85 mm Hg.
Pro seniory, kterým bylo 70 let, 145/82 u mužů a 159/85 mm Hg u žen.
U 80letých lidí pro muže 147/82 a pro ženy 157/83 mm Hg.
U starších osob starších 90 let pro muže 145/78 a pro ženy 150/79 mm Hg.
Zdroj: jakzdrave.cz/...
Měl jsem za to, že normální jsou s ohledem na podmínky ve kterých se měří u lékaře hodnoty tak do 160 (přecejenom je tam určitý stresový faktor, který klidový tlak posouvá). Ale to je otázka, kde se udělá ta čára, co tak slýchám v MHD (to je fakt dobrá studnice vědomostí, většinou tam jede půlka důchodců a řeší doktory), jsou doktoři, kteří naměří 141 a hned předepisujou léky (i když jde zjevně o tzv. nemoc bílých plášťů) a jsou takoví, co mávnou rukou i nad těma 170.
Taky by šlo zkusit jiné interní, kde na oklice přes praktika nebudou trvat. Ale právě praktickému lékařovi bude vhodné zdůraznit ty potíže, které mohou a nemusí být od tlaku, ale od toho jsou tu lékaři, aby příčinu našli.
Jestli se zmiňovat, že si měří tlak doma sám, a co naměřil, to nevím, lékaři jsou dost hákliví, když jim někdo fušuje do řemesla. Ještě tak skousnou změření teploty.
1. At se objedna na kardiologii a na sono ledvin a vysetreni ocni sitnice.
2. At zmeni obvodaka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.