Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to s kompasem?

Od: lorenc odpovědí: 19 změna:

Zdravím.Kdo mě to vysvětlí?Když zmagnetizovaná střelka kompasu má ukazovat na sever,proč u mých dvou kompasů ukazuje na jih?Přidávám dvě fotky,na jedné jsou u kompasů šroubováky,kvůli zjištění zmagnetizované střelky,druhá je bez nich,a zmagnetizované střelky ukazují na jih.Jak je to možné?Vysvětli to někdo?

Jak je to s kompasem?
Jak je to s kompasem? #2

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
To chce normální kompas, né tyhle dětské hračky ;)

hodnocení

4x
N je snad sever?

hodnocení

3x

Co na tom chcete vysvětlovat? Je to prostě ,,ňáký rozbitý´´ *smich*

Jednak to, co je na fotce slouží k určení severu asi stejně, jako mech na stromě - prostě tam někde asi bude sever.

Pokud potřebujete SKUTEČNĚ znát přesný azimut, pořiďte si něco, co funguje - já mám třeba doma ještě klasickou busolu, s míž jsem běhával orientační běh - tam se skutečně celkem hodilo běžet správným azimutem *smich*

f.aukro.cz/...

ale i k takovým busolám, či kompasům se musíte ,,slušně chovat´´ - tedy především neskladovat to v blízkosti např neodymových magnetů a pod

lorenc
hodnocení

Někde na turistickým výšlapu mě nejde o přesný azimut,jen abych věděl,kde jsou světový stany,když je zamračeno.Podle mne by i ta střelka komapsu za pár korun měla zmagnetizovaným koncem ukazovat na sever,když není ovlivněná nějakým železem.Myslel jsem,že mě tu někdo vysvětlí,proč se střelka stejným koncem natočí k tomu šroubaváku a po jeho odtranění tím stejným koncem na jih. Buzolu a i ten kompas,co nevypadá jako hračka,mám,ale jsou 10krát objemnější,než ty "hračky".

Na fotkách je vidět, že ukazují opačně, jeden z těch kompasů má blbě nalepenou nálepku se zobrazením světových stran. Druhý nejspíš ukazuje správně.

No, mě to příjde jako tzv ,,survajvl ´´ píšťalka *smich* A to ještě napadená nějakým šikulou typu Pat a Mat, neb je to oblemcaný nějakou tavnou pistolí, či co.

Pokud mohu doporučit, kupte si normální kompas, nebo busolu, není to drahý, ani těžký na nošení. Tyhle hračky jsou fakt tak na hození do tříděnýho odpadu. *smich*

hodnocení

2x

tohle je dotaz generující několik otazníků, resp. nejasností a dalších otázek...

jedna z nich zní, proč na byť poněkud matoucí dotaz je většina příspěvků víceméně nesmyslnejch (nejvíc ty, co naprosto zbytečně řeší použitý písmena pro označení světovejch stran);
na samotnej dotaz tu vidím jen dva relevantní příspěvky - ten první vysvětlující záhadu obrácenim ciferníčku o 180° (orion, ale hádám to nebude správný řešení), druhej předpokládající přemagnetizování kompasu (makk, podle mě reálnější vysvětlení, i když o konkrétnim způsobu magnetizování střelek mám matný představy (a o elektromagnetizmu vim naprostý hovno))

další nejasnost vidim v rozporu mezi obrázkama a popisem - tazatel uvádí, že u obou kompásků má platit, že ukazujou obráceně (maji prohozenej sever a jih), ovšem druhá (bezšroubováková) fotka jasně ukazuje, že prohozený póly má jen jeden z kompásků... (to samý by mělo platit i pro první fotku (se šroubovákama ovlivňujícíma střelky) - pokud dobře koukám, sou konce (dvou různejch) šroubováků u obou kompásků, jeden (nalevo) se ke šroubováku stáčí označenym severem, druhej (ten vpravo) označenym jihem...)

odpověď teda tazatel už zřejmě obdržel od přispěvatele makk;
já k tomu dodávám, že jestliže byl kompas přemagnetizovanej jednou, logicky musí jít přemagnetizovat (a asi i líp, tj. silnějc) znova - obecně by to možná mělo vypadat tak, že se příslušnym pólem magnetu projíždí příslušnym směrem (tj. sever - jih, anebo naopak, jih - sever) nad střelkou, abebo se nad kompáskem pustí do příslušně upravený cívky příslušně orientovanej a příslušně silnej proud - ale to ať konkrétně poradí někdo ve věci orientovanější (pokud je zde k dispozici, dosavadní odpovědi teda byly z valný většiny chabý)

a k tý tazatelem zmíněný polarizaci šroubováku - šroubovák by žádnou polaritu mít neměl (pokud ho někdo nezmagnetizoval, což by snad u typu železa použitýho na šroubovák mělo jít, ovšem i tak by to někdo musel nějak udělat, sám od sebe (z výroby) zmagnetizovanej neni (ani to neni ten typ se zmagnetizovanou špičkou na přidržování šroubků)), šroubovák by měl bejt jen kus železa, ke kterýmu se magnet na střelce stočí ochotnějc než k sice polarizovanejm, ale slaboučkejm zemskejm pólum
(jiná otázka je, proč se má ke šroubováku otáčet vždycky jen ta k severnímu pólu přitahovaná půlka střelky, z logiky věci by se ke kusu železa měla točit i druhá, k jihu orientovaná půlka střelky, což je zas muj problém, kterej uvádim níže)

a ještě k tazatelem nepoložený, ale z jeho příspěvků se tak trochu se nabízející otázky ohledně optimálního kompasu na (rychlou) orientaci v rámci turistickýho pohybu po krajině - pakli by měl tazatel (nebo i kdokoliv jinej) zájem, můžu přidat shrnutí žádoucích parametrů pro takto používanej kompas vycházejících z mejch praktickejch zkušeností (jednim, skoro nejdůležitějším parametrem je střelkovej, nikoliv kolečkovej kompas (buzola), ale proč a další body si nechám až na případný vyžádání)

==
já mám ovšem další zásadní dotaz - proč by sakra měla bejt k železnejm předmětum přitahovaná jenom ta na sever napólovaná část střelky? - to je přece úplnej nesmysl, jak opravdu nevim o elektrice lautr nic, vim určitě, že střelka neni nic jinýho než specificky vytvarovanej, specificky lehkej a specificky na osičce usazenej magnet, a vim, že magnet musí mít dva póly, a že oba musí přitahovat magnetický předměty (třeba železo) naprosto stejně (nebo naopak, oba póly magnetů se přicvakávaj ke kusu železa stejně ochotně) - kdo nevěří, ať tam běží, tj. ať si to vyzkouší s jakymkoliv magnetem, co má odkrytý oba svý konce (póly), na dvou takovejch magnetech si vyzkouší, že každej má fakt opačný póĺy...;
takže každej mechanickej kompas by se měl ke kusu železa (nijak zmagnetizovanýho, jen magnetem přitahovanýho, prostě ke kusu obyčejnýho železa) laskavě natáčet jak severnim, tak jižnim pólem střelky, čistě podle toho, kterej konec střelky by byl u železa blíž;
vysvětlení, proč se tak (zřejmě nikdy) neděje, je je asi jednoduchý - zmagnetizovanej je jen kousíček střelky před osičkou (na který je střelka, případně kolečko, usazená), pak se ke kusu železa může obracet jen jedna strana střelky (a je to ta orientující se k severnímu pólu Země);
jenže v tom případě se ptám - a proč je to udělaný takhle debilně, proč neni zmagnetizovaná celá střelka před i za osičkou? - při takovym provedení by se podle mý představy měla střelka (nebo pitomý kolečko, který stejně musí mít na sobě dvoupólovej magnet) natáčet do silokřivky mezi zemskejma pólama lehčejc, tj. s menšim nebezbečim zadrhnutí ve špatný poloze než u kompasu, co má zmagnetizovanou jen jednu půlku střelky před osičkou (že by vadilo zmagnetizování střelky nad osičkou? - proč? - i kdyby byla magnetická, tak by to vadilo natolik, že by to ztěžovalo pohyb střelky (kolečka)?)
tohle ať mně někdo vysvětlí...

--
a další dotaz - kolečkovej kompas dejme tomu může lehce ukazovat blbě, ale jak může ukazovat blbě střelkovej kompas? - jak je to z principu vůbec možný? - střelka z logiky věci musí bejt zmagnetizovaná jen v ose sever - jih (jinou osu prostě nemá), může bejt jen napólovaná obráceně o 180° (viz nejspíš správný řešení prvotního dotazu tohoto vlákna), v tom případě by ovšem vždycky měla ukazovat jen v ose sever - jih, jiná odchylka přece neni možná...,
jenže já (a jistě nejen já) prostě viděl střelkový kompasy ukazující blbě, ovšem ne blbě o 180° (zatimco jiný, ověřený na stejnym místě ukazovaly správně), teoreticky se střelka může zadrhnout, ale to se mi nezdá, ono totiž taková blbě ukazující střelka ukazuje pořád stejně blbě, čimž zadrhnutí odpadá, mě napadá jediný vysvětlení, že je prostě střelka zmagnetizovaná tak nedostatečně, že už neni schopná správně chytit orientaci po silokřivce, ale odchyluje se od ní podle někaý místní magnetický anomálie (jenže to mi připadá divný - na místní anomálii je zmagnetizovaná dostatečně, ale na zemskou polaritu nedostatečně? - to mi nějak nedává smysl, sebelepší zmagnetizování střelky nic nezmění na poměru velikosti místní anomálie a velikosti zemský polarity na danym místě, takže jakkoliv slabě, nebo silně zmagnetizovaná střelka by měla na danym místě reagovat stejně (ano, evidentně střelky nereagujou stejně, sám sem to opakovaně pozoroval, jen nevim jak je to možný)
opět - má někdo vysvětlení?
(odlišný deklinace silokřivek do toho vůbec nemíchejte, to je blbost, zrovna tak nějaký místní rušivý anomálie, jasně píšu, že na danym stejnym místě (a v ČR, takže deklinace zbytečno zmiňovat) jeden střelkovej kompas ukazuje blbě, zatimco ověřenej ukazuje jinak... (a v souladu s reálnejma světovejma stranama))

hodnocení

2x

@Hafhaf Odpovědi na některé otázky :)

* Proč se řeší písmenka?

- Protože nejjednodušší možná chyba s kompasem a otázkou "Proč Sever ukazuje na Jih"je, že na anglických kompasech je Jih značený South a Sever je North a dost lidí to neví. (A že je tu problémů víc už odpovídající neřeší).

* blbě nalepené popisky se u laciných šuntů vyskytují často, tady to rozhodně nelze vyloučit.

* střelka jde přemagnetovat dost silným magnetickým polem. Například silným magnetem, elektromagnetem (cívkou), nějakým větším elektrickým výbojem (ba i bleskem) poblíž ... zvlášť u takovýchto laciných cetek, kde ten materiál bude spíš laciný, než kvalitní. Pro přemagnetování musí být ta střelka nějak upevněná, aby se prostě neotočila příslušným směrem, ale u takového blesku by jako "upevnění"asi stačila i její setrvačnost, že by se přemagnetovala dřív, než by se stihla roztočit. Taky je možné, že nebyla ve "vodorovné"poloze, takže se dost volně točit nemohla z toho důvodu.

* úvodní zmagnetování střelky se většinou dělá tak, že se vystaví dost velkému teplu, kde se odmagnetuje a pak se vystaví dost velké magnické síle, která ji zmagnetuje správným směrem. (To teplo může být i ze zpracování, například odlití, naopak zmagnetování by se dělalo asi tím, že by střelky byly umístěny přímo dovnitř cívky, nebo by cívka s jádrem byla těsně nad přepravníkem

* u těhle hraček často bývá střelkou celé to kolečko s popisama, protože je to výrobně jednodušší (a není problém zmagnetizovat předmět libovolného tvaru, tedy i plechové kolečko).

* pokud by šroubovák nebyl zmagnetovaný, střelka by se k němu točila tím bližším pólem, ať už by to byl kterýkoli, pokud by byl zmagnetovaný, tak by se k němu točila opačným pólem (S je přitahován k J a naopak). V obou případech ale ta magnetická pole jsou slabá, takže ten kompas výrazněji ovlivní až v dost těsné blízkosti.

* šroubovák se může zmagnetizovat i tím, že se na delší dobu vyskytne poblíž silného magnetu. Já například mám původně nezmagnetovaný šroubovák, na který dávám neodymový magnet a pak s ním sbírám šroubky a matky a tak. Postupem doby se zmagnetizoval natolik, že přitahuje i bez toho neodymu (akorát dost slabě). Kdyby vedle něj ležel v brašně nebo šuplíku (nebo hromádce bordelu) dost dlouho, dopadlo by to podobně.

* Se zmagnetizovanýma šroubovákama zápasí například hodináři, normálním lidem to většinou nevadí, nebo i vyhovuje a je dokonce možné, že spousta náhodných šroubováků je lehce zmagnetizována nějakým směrem

* zmagnetování střelky nad osičkou pochopitelně ničemu nevadí, a už vůbec ne natolik, aby se tím zabývali výrobci takto levných cetek

* přitahování (pouze) severního pólu bude asi "optický klam"(teda já se s tím nesetkal, za nás ve škole fungovaly póly oba) nejspíš způsobený výrazně označeným a preferovaným severním pólem - "Podívejte se, když k jednomu pólu magnetu přiložím železo, pól se k němu otočí"a demonstrátor přiloží železo k tomu výrazněji označenému pólu, a sledující si odnesou závěr "toží se k železu severním pólem", protože přesně tak to viděli. (Protože demonstrátor to strkal jen k tomu severnímu pólu)

* Střelka většinou bývá zmagnetizována podél své nejdelší osy, ale rozhodně to nemusí být pravidlem. Klidně může být zmagnetována i "našikmo", dokonce i "naštorc".

- Důkaz konstrukcí - vezmu velkou zmagnetizovanou střelku a nakreslím si na ní čáry od severu k jihu (ve směru magnetizace), pak z ní vyříznu, schválně našikmo, menší střelku. Čáry, stejně jako silokřivky půjdou tou menší střelkou našikmo a bude se ta střelka točit k severu těma čarama, nikoli svýma osama. Na druhou stranu takhle "blbě zmagnetizovanou"střelku (pokud to nebude skoro kolmo) běžný člověk jen tak neodhalí, protože volně zavěšená se mu bude před očima vrtět stejně jako pravá (a kolik lidí ti správně ukáže sever tak přesně, aby odhalili mírně šikmou střelku) a k železu i k magnetům bude přitahována hroty (protože nejbližší částí)

* tedy odpověď je Ano, v principu může blbě udělaný kompas ukazovat blbým směrem (ale udělat ho tak blbě, nebo ho tak blbě přemagnetizovat zase není tak zcela triviální, takže většinou se to nestane omylem

* z logiky věci - z logiky věci je celkové chování střelky výslednicí součtu chování všech jejich mikročástic a magnetické výslednice s jejími osami souvisí tak, že je výrobně celkem jednoduché to udělat tak, aby těma osama procházela relativně přesně, ale není to vůbec nezbytné. A dokážu si celkem snadno představit fabriku, kde dělají tychle střelky spíš po tisících než po stovkách, zmagnetizují plát plechu, potisknou ho a nasekají z něj XYZ kosočtverečků a ZYX koleček a když to tam obsluha (nebo spíš automatický podavač) vrazí rovně, tak to bude všechno vysekané podle S-J osy a když to tam vrazí nakřivo (třeba ten plech nebude obdélník, ale bude zkosený a zarovná se to jednou doleva a podruhé doprava) tak prostě bude pár stovek střelek poněkud šejdrem a turisti, co se podle toho orientujou na křižovatce dvou značek nikdy nepoznají ani 15° rozdíl, natož něco menšího - jih bude pořád někde na polední straně. Ale průmyslově zmagnetizovat plech ve výrobních tolerancích a pak ho nastřihat je asi jednodušší, než ho nastřihat a pak každý mrňavý dílek magnetizovat zvlášť a přesně.

* Takže blbě ukazující střelky jsou spíš výrobní nepřesnost a šlendrián, než magnetické anomálie - prostě to v továrně ustřihli nakřivo a nikdo se nenamáhal to nějak kontrolovat. A v reálu to v pohodě projde, protže skoro nikdo nepotřebuje tu mapu zorientovat naprosto přesně a jít podle azimutu daleko a přesně, ale naprostá většina lidí se tak maximálně koukne, že má jít směrem na tovární komín asi čtvrt kiláku a někde tam by měl být rozcestník s šipkou na kýženou hospodu *smich*

Ti, kteří tu přesnost dokáží využít (neřkuli potřebují využít) si stejně pořídí něco výrazně lepšího (a taky patřičně dražšího), než tyhle hračky za pár kaček. (A když si vezmeš, kolik lidí to musí vzít do ruky, než se to k tobě dostane z těch dolů a lomů a jiných minerálií, a každý z nich chce taky jíst a bydlet a množit se, tak jak moc odborníků může investovat jak moc času do kompasu s teploměrem a skobou, co ti z číny pošlou domů za celkem 28.50 Kč i s dopravou a daní? aliexpress.com/... (Náhodný nález za pár sekund hledání, mraky stejných okolo ...) Jak dlouho bys ty sám pracoval za 28.50Kč a kolik bys toho udělal. A kolik pěče si tomu může dovolit dát výrobce, když chce na TOMHLE ještě vydělávat? Prostě dodá nejlevnější možný šunt, který alespoň z dálky a při špatném osvětlení vypadá, že funguje aspoň nějak ...)

dodatečně děkuju za vskutku přínosnou odpověď - TAKHLE má vypadat hodnotnej příspěvek... (skoro by se měl ustanovit jako zdejší etalon žádoucí kvality...);
kromě dalšího je mi z odpovědi jasný i proč (tak často) ukazujou kompasy blbě, jen bych doplnil, že ty odchylky sou někdy i dost veliký a hádám budou přímo výsledkem ne velký chybovosti a laxní kontroly kvality, ale rovnou zcela nevhodný technologie při magnetizování a následnym vykrajování střelek nebo koleček, pamatuju, že svýho času jsem si objednal větší množství pidikompásků, a špatně jich ukazovala jasná většina... (což ovšem v praxi někdy fakt vadí, resp. dělá z takovýho kompasu nesmyslnej krám)

hodnocení

1x

Kompas pre presné určenie sa používa tam,kde nie je magnetický pól zeme v mieste merania ovplyvnený magnetickým poľom niejakého telesa,napr. magnetom. S fotografie je zrejmé,že sú oba kompasy ovplyvnené.

hodnocení

0x
Člověče, jestli ono to nebude tím, žes si displej kompasu nepřepnul do češtiny ( v angličtině je sever North a značí ho tím pádem písmeno N).

alice*
hodnocení

0x

Vždyť písmeno N značí sever. Kompas máš značený písmeny v angličtině. Kdyby to bylo v češtině, tak bys tam měl písmena S, V, J, Z. Tak by to mělo být v pořádku.

lorenc
hodnocení

Vím,že "N" znamená sever.Ale nechme teď stranou,jak je popsaný ciferník.Jak to,že se natočí "N"(S) ke šroubováku a po JEHO ODSTRANENÍ na jih?

Že by magnetismus a megnetický kov?! Nebo jste Pepíček z první pomocné?

hodnocení

0x

Nevím jak to máte ale jak píší další N je z německého der Norden, popřípadě pak z anglockého North česky SEVER. A protože tam jsou písmena E (east ) a W (west ) východ a západ. Z tohoto pak vyplývá, že ukazuje +-správně to že přiblížíte kus kovu ke střelce je jen logické že se trochu změní kam ukazuje!

Z vaší ftky nelze poznat zda ukazuje přesně nebo )plně opačně jak tvrdíte. Když Vám vyfotím jak ukazuje moje ženijní buzola tak také nepoznáte zda ukazuje správně či opačně, chybí nějaké srovnání třeba s jinou-buzolou nebo kompasem.

lorenc
hodnocení

Já jsem to asi blbě vysvětlil.Takže jdu na to,jak se říká po lopatě:Na tom ciferníku hračky,co vypadá,jak kompas,je strana označená "N" zmagnetizovaná,když se otočí k tomu šroubováku-to je fakt.Sever Země taky slabě magnetizuje,proto se střelka(nebo ciferník s "N") nějakého lepšího kompasu,natočí na sever-to je taky fakt.Ale proč u toho šuntu neukazuje "N" na sever(bez ovlivnění šroubovákem),ale na jih?Ale teď mě napadlo,že strana ciferníku s "N" může mít stejnou polaritu jako šroubovák,tak ji odpuzuje,nebo protilehlá strana s "S" polaritu opačnou,tak ji šroubovák přitáhne.A tak "N" ukazuje na sever(bez ovlivnění šroubovákem),jak má.

makk
hodnocení

0x

Asi se dostal do kontaktu se silnějším magnetem a střelka se zmagnetovala obráceně.

rafm
hodnocení

0x

Ciferník kompasu je otočný, kvůli kráčení dle azimutu. Jenom se na inkriminovaném přístroji zasekl...*bum*Ukazuje o 180* jinak.

další do seznamu nesmyslnejch příspěvků...
(viděl/a jste vůbec ty fotky dotčenejch kompásků?, kde na nich maji bejt nějaký otočný ciferníky? - to je prostě kolečkovej typ kompasu (případně i buzoly), mimochodem podle mě na pěší (a cyklo) turistiku obvykle míň vhodnej;
a mám silnej pocit, že kompas (jakkoliv velikej) žádnej otočnej ciferník z principu nemá, to je podle mě právě rozdíl mezi buzolou (kde se dá nastavit azimut), a kompasem (kde se nastavit nedá), a pochopitelně bez ohledu na nějakej otočnej ciferník a jeho nastavení střelka (nebo celý kolečko) se i v buzole natáčí pořád podle siločar sever - jih (což ale právě tazatelův kompásek zjevně nedělá - máme to krom textu i na fotce))

zajímalo by mě, jestli mi někdo objasní moje otázky...
(a koneckonců by mě i zajímalo, jestli si tazatel pozdější odpovědi vůbec přečet)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]