Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nedokážu si představit chodit celý život do práce

Od: milosek odpovědí: 49 změna:
Dobrý den, dnes to bude zcela ve zkratce.
Je mi 20 let.
Letos jsem vystudoval střední a mám maturitu. Na žádnou vysokou jsem se nehlásil, protože nwm kam jít a co studovat, a tak mě čeká práce, ze které mám smrtící strach až si ji budu muset najít.
Nedokážu si představit, že budu defacto až do smrti chodit do práce jako robot a vstávat s pocitem, možná jen o víkendy a krátký čas v týdnu a že už si pořádně neužiju život tak jak jsem si užíval doposud atd.
Docela mě z toho mrazí v zádech.

49 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

15x

Dneska je to 26 let a jeden den od doby, kdy jsem nastupoval do práce se stejnými pocity. Zvykneš si.

Přesně,. člověk si zvykne i na smrt.

liska5
hodnocení

12x

Při práci můžeš mít koníčky, víkendové aktivity, dovolené ve svém stylu. Ostatně prací si na to vyděláš. Ideální je, když Tě práce bude bavit, naplňovat. Pak až půjdeš do důchodu, tak Ti najednou bude práce chybět. Nejdřív si pár let odpočineš a pak můžeš hledat nějakou brigádu na zkrácený úvazek. Aspoň mně se to tak povedlo. Dělám jen pár hod denně, co mne baví, mám pohyb, veselou partu o padesát let mladších a trochu peněz na výlety.

No on do duchodu určitě už nepujde, žádný už nebude. Takže žádné ruzove vyhlídky a už vůbec ne chuť pracovat. Já se těm mladým vubec nedivím. Už jim tahle vláda zkazila i chuť si spořit na penzijní fondy, jelikož se k penězům, svým nasporenym nedostanou. Leda že by žili ještě dalších 15-20 let.

smode2

Důchod možná bude, ale bude v průměru třeba 3000,- Kč měsíčně (na ekvivalent dnešních cen). Ještě z toho vytřískají volební kapitál: "Důchod máte! A my vám ho zvedneme o 10%!" a dají jim 3300,- :-D i na to bude, stejně jako dnes, mnoho budoucích důchodců slyšet a podle toho volit i přesto, že budou žít po dvaceti v bytech 2+1, aby to vůbec utáhli. Stačí se podívat trošku do zahraničí, kam to dospělo a kam míříme my všichni. Už to tam praktikují. To jest matematika. Je zvláštní, jak je to jasné, ale někdo si myslí, že tu matematickou rovnici, kterou nelze spočítat jinak, stejně oblafne a že to dobře dopadne. No, nedopadne. Sorry jako :)

hodnocení

8x

Do teď jsi bez nějaké budoucí vize chodil jen tak každý den do školy jako nula.

Teď budeš bez vize chodit do práce, aby jsi byl jak biorobot u pásu.

Nevidím rozdíl.

Já už na škole věděl, že budu opravovat elektroniku. Vrtal jsem se v počítačích a notebookách a mobilech. Po maturitě se to zvrhlo na auta a to mě živý dodnes.

Takže pokud nevíš, kam život směřovat dál, tak to přesně takto dopadne, jak máš strach z práce.

hodnocení

6x

Ano, zaměstnanec se vzdává svobody za více méně jistý plat, který často nepostačuje ani k tomu, aby si v produktivním věku dokázal vydělat na vlastní bydlení.Ale jsou i jiné způsoby obživy..

jendad
To znamená, že takoví lidé ale strašně chybí. Manažeři nám stále tvrdí, že trh je vyprazdneny a potřebujeme dovézt pracovníky. Ale tak nějak se neříká, že takoví lidé nemají budouctnost ( neuzivi se)

hodnocení

6x

Mám pro Vás dobrou zprávu.

Průměrný věk dožití muže v ČR je cca 76let. Nyní je Vám již 20 let, do důchodu půjdete (dejme tomu) v 65 letech.

Takže do práce budete chodit cca 45/76 vašeho života a to ještě nepočítám dovolenou, nemoc, ani víkendy a svátky.

Vidíte, to nebude tak hrozné.

hodnocení

6x
Ja takove pocity nemel, protoze jsem nastupoval do pomerne kreativni, ruznorode prace s castymi vyjezdy do zahranici. Takze me to bavilo. Kdybych mel nastoupit k pasu, tak bych mel podobne propad do deprese. Problem je, ze dnes hodne mladych nejevi o nic zajem, nic je nezajima, takze vlastně nevědí, kam dál, co se sebou delat. Jedine cemu rozumi, tak jsou hry na pc, socialni site. To je pak tezko, pokud si to nejste srovnat v hlave behem studia stredni skoly.
liska5
06.10.23 21:00

*palec*

hodnocení

5x

Máš zkreslenou představu. Tak to není. Záleží na tom, jestli tě tvůj obor baví. Když si vzpomenu na svůj nástup do zaměstnání, tak jsem si připadal jak na nekonečných prázdninách. To, co jsem mohl doma dělat jen amatérsky ve volném čase jsem dělal v práci na profesionálním zařízení a ještě za to dostával peníze. Později jsem měl pocit, že mně docházka na pracoviště zdržuje od práce. To se tě už netýká. Nikam nemusíš chodit, můžeš začít podnikat hned po škole.

Kdyby ho obor bavil, tak tohle neřeší a i by ten obor uvedl. Pravděpodobně dodělal nějakou školu, kterou mu vybrali rodiče, a teď "má maturitu" a bude se muset začít živit sám a ještě ani neví jak, jen doma na rodičích vidí, jaká je to zoufalost, živit se jako průměrný zaměstnanec. Vstávat v 5, vracet se večer vyšťavený po čtyřech a nic z toho, peněz málo.
tyler
Tohle by mohla být podstata problému! Také se k tomuto názoru přikláním.

racio
hodnocení

4x

Jak říká kolega - práce je poslední zoufalý pokus, jak se dostat k penězům. Náštěstí dnes už to není povinné a existují i jiné možnosti. Na vašem místě bych se pokusil třeba dobře oženit. Multimilonářek a miliardářek je v Česku dostatek, a když omezíte své případné nároky na věk, vzhled a fyzickou kondici, tak by to mohlo vyjít. Good luck.

halamus

Z nároků na věk neslevovat, čím starší, tím lépe.

hodnocení

3x

A co se naopak do práce těšit? Už nejsi dítě, školu máš za sebou, tak si najdi práci, která tě bude bavit, najdeš si tam nové kamarády a kamarádky a zažijete legraci. Život si budeš užívat, vyděláš si peníze a nebudeš odkázaný jen na rodiče. Být samostatný je přece fajn, ne?

*tuc*

hodnocení

2x
A kdo Vás nutí hledat si práci, nebo chodit do práce jako robot? Nechte se živit od rodičů a užívejte života jako doposud..
Kéž by to tak šlo *haha*

el
hodnocení

2x
Jo a teď si představ, že kolikrát jedná práce nestačí k zabezpečení bydlení a rodiny, takže si najdeš druhou. Do toho se začneš starat o děti a za chvíli o stárnoucí rodiče.
Tak buď v klidu, ještě pár let si můžeš užívat i když budeš chodit pravidelně do práce

Proboha, ještě tak rodinu! *zed*

max
hodnocení

2x
Tak už sis užil, a teď je čas to splatit společnosti :)
Pokud ani nevíš co chceš dělat, tak ti nezbyde, než dělat toho robota. Ale nezoufej, většina robotických spoluobčanů má nějaký zažitý rituály, třeba si užívá v pátek a v sobotu…
Anebo, jakou máš ty představu o životě, co by jsi chtěl dělat

hodnocení

2x
V životě člověka co opravdu musí jsou jen 2 věci a to platit daně a umřít, zbytek je více méně na jeho rozhodnutí.
A na ty daně si člověk nějak musí vydělat a nejlépe tím s čeho je pravidelný měsíční příjem.
Dneska máte po škole mnohem lepší možnosti na trhu práce, né jak já před 20 lety kdy byla velká nezaměstnanost kdy podnikatelé platily minimální mzdu smlouvu jen na 3 měsíce.
Ale zase spolu s vámi ve frontě na práci nestál milion cizinců ochotných pracovat za nižší mzdu. Tehdy jich tu bylo 5x méně. Śílený nárůst.
Jenže tenkrát u nás v okresním 40tisícovém městě skončily největší podniky které zaměstnávaly tisíce lidí a byla zde 3tí největší nezaměstnanost v republice. Dodnes u nás jsou většinou firmy typu montovna nebo pásová výroba a platí průměrně jen o trochu více než minimální mzdu.
Tenkrát jako elektrotechnik jsem neměl šanci najít práci ani blízko svého oboru.

hodnocení

1x
Však do práce chodit nemusíš, nevím kde na takové myšlenky chodíš!

tj
hodnocení

1x
Je to stejné, jako ve škole, někdy i lepší :)
.
.
.
1) Většinou chodíš Po-Pá, víkendy volné (jako ve škole), nebo pojedeš nějaký turnus a to má zase jiné výhody.
.
.
.
2) Do teď ti po škole ještě pokračovala práce doma s přípravami na další den, učení na písemné práce, seminární práce apod. V práci nic takového není. Odmakáš si svoje a máš padla.
.
.
.
3) Mrzí tě konec 2 měsíců prázdnin a dalších různých prázdnin? Tak tohle je fakt, tolik volna mít už nikdy nebudeš. Máš sice nějaké dny dovolené, ale už to nebude tak dlouhé. Ale už nejsi dítě a hlavně... za práci bereš peníze, mnohem více, než nějaké kapesné, či za brigádu. Tolik, že se o sebe dokážeš postarat sám a pokud nebudeš zbytečně rozhazovat, ještě ti zbyde na věci, které sis dříve přál.
Za práci sice bude brát nějaké peníze, ale pokud se bude muset živit sám, včetně bydlení, tak mu z nich "na zábavu" nejapíš nic nezbyde, naopak to kapesné měl především na zábavu. I ten pitomej mobil a tarif už nedostane, ale bude na něj muset šetřit. Stará auta mu zakážou, na nové mít nebude, naděje našetření na vlastní bydlení nula, tedy půlku platu dá někomu jen za bydlení, na co se má těšit?

hodnocení

0x
Hele a nestěžoval jste si zde náhodou už jednou,nebo dvakrát?;)

hodnocení

0x

Zřejmě generační problém..někde jsem četla nějakou statistiku, že 13% mladých do 25 let nemaká, přestože by mohli *ee*

Proč robot? Vyberte si takovou práci, která Vás bude bavit a uživí Vás.Nakonec je stejně potřeba se celý život učit něčemu novému a nikde není psáno, že musíte dělat jen to, co jste vystudoval

racio
Jste optimistka. V tom článku na Seznamu bylo uvedeno - cituji: Řada mladých ani nestuduje, ani nepracuje. Ve věkové skupině 18 až 24 let to bylo v loňském roce 30,87 procenta Čechů. Pro srovnání Slováci vykázali 13 procent a evropský průměr je 13,7 procenta takových mladých. A koneckonců nic neočekávaného na tom není. Politici mluví výhradně o důchodcích a sypou jim horem spodem. Nikdo jiný je nezajímá. Mladí to berou pragmaticky - jak vy my, tak my vy.

@racio nedá mi to - politici horem spodem zkrouhli důchody, tak teď kdyby si ještě posvítili na ty netáhla.

hodnocení

0x
Upřímnou soustrast.

nerentier
hodnocení

0x

Bude to ještě horší. Chodit do práce a vykonávat pracovní náplň je jen část průšvihu, ještě jsou zde četné útoky ze strany toxických kolegů. Za dotaz velmi děkuji, protože se lámu v pase nad siláckými plky bývalé učitelky. Pár jich znám a realita jejich života je poněkud jinde. *vtip*

liska5

Proč mu tedy, nerentiere, nedoporučíš školství, PdF, když znáš realitu?!? Když tam přežije ve zdraví 35 let, tak může po mně vzít ty zahradnické práce. Nemám komu to předat, mladí nechtějí moc fyzicky makat, ale o platu mají představu.

nerentier

Píšu o současné realitě bývalých učitelek: Zapšklé jedubabice s holým zadkem, se kterými se nebaví ani klika ode dveří. Což nicméně platí i vice versa. A dobře jim tak! Tazatel dále studovat nechce, psal to. Může se vydat cestou nejmenšího zla, tedy najít si práci, která bude nejlépe vyhovovat (nejméně oponovat) jeho představám. Stát se vohnoutem. Možností je spousta. *placni*

hodnocení

0x

Kolikrát jsem četla, že žebráci si vyžebrají za den víc než si můžete vydělat. Ale přesto to z mého pohledu je zoufalé.

hodnocení

0x

Defacto až do smrti nikoliv nebo předpokládáte, že zemnřete dříve než dovršíte věku cc68 roků? Pokud to berete takto pak ano celý život , ale jinak jen než dosáhnete důchodového věku!

doplněno 06.10.23 15:06:

Jen doplním ve Vašem věku jsem si to taky nedokázal představit a hele, dnes už toto píšu jako starobní důchodce!

hodnocení

0x
Musíš si najít něco, co tě bude bavit a co tě uživí
Hodně taky dělá pracovní kolektiv
Taky jsem zažil pracovní kolektivy, kdy nýmandové mysleli jen na to jak se vožerou, zfetujou,.. Prostě vohnouti, zoufalci...

Pracovní kolektiv, to je to, co v práci nechceš.

hodnocení

0x
To se ti nedivím…je to peklo.

Tak u pásu nebo jako pokladní, tak to musí být přímo tortura v pekle.

info
hodnocení

0x
Naprosto ti rozumím, chodit do práce je nesmysl. Nejlepší a nejproduktivnější část dne stravis někde zavřený děláním naprosto nesmyslné práce, kterou by zvládla AI popř robot. Odpoledne člověk přijde domů znechucený a unavený. Když budeš mít smulu dozijes se důchodu a budeš řešit zdravotní nebo finanční problémy popř samotu.
Nechápu proč společnost tento koncept přijala.
smode2

On je to koncept, který byl v minulosti platný. Dnes už je desítky let zastaralý, ale společnost to nechce přijmout a drží se ho zuby nehty. Stejně se rozpadne :)

To si chce najít práci, která je vaším koníčkem.
Ne to co vám doporuči nějaká školní poradkyně.
Takže, učit se, učit se a práce bude vaš kūň;)

ltz
hodnocení

0x
V životě člověka je více věcí, na které si musí zvyknout, ani mu nic jiného nezbývá. Prostě si zvykne. Pak zjistíte, že práce není až tak hrozná a penízky se hodí.

fram
hodnocení

0x

20-letý člověk se chce prioritně množit, nikoli pracovat. Darvin mi to potvrdí. Bylo by divné, kdyby to bylo jinak. Jenže 20-letý je také takzvaně dospělý, odpovědný - měl by být. Což chvíli cestovat? Poznávat svět mimo český rybník?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]