Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Japonci stále fotí s fotoaparáty těžké zrcadlovky

Od: adamec odpovědí: 26 změna:

Na Pražském hradě byla skupinka japonských turistů, kteří stále ještě nosí vč.žen u nás na krku v hojném počtu již nemoderní retro fotoaparáty těžké zrcadlovky zn.Canon, Nikon, které u nás v Evropě byly již nahrazené moderními výkonými smartfony s několika super čočkami např.Samsung Galaxy S23 Ultra (100MPx rozlišení) se stejnými nebo-li lepšími parametry v lehkém miniaturním provedení. Když jsem se chtěl vyfotit před katedrálou a půjčil svůj smarton jedné japonce, tak byla udivená čím to fotím jako by to nikdy neviděla nadupaný smartfon, ale jen se usmála.To jsou japonci s technikou nějak pozadu oproti nám, co myslíte když běžný člověk už by se za zrcadlovku tak trochu v moderní době styděl, když technika pokročila k miniaturizaci?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode2
hodnocení

7x
Naopak. Japonci jsou, viditelně, opět daleko dál než my. A navíc umějí používat objektiv :)

U běžného focení moc velký rozdíl není, ale u zrcadlovky si nastavím co a jak chci fotit, co nastavím u smartphonu?Navíc se stále najdou lidi, kteří používají mobil pro volání/sms, foťák pro focení ...

hodnocení

7x
Koukám, že ze stejné líhně jako ta slečinka z platební kartou a hodinkami. Není to náhodou vaše sestřička?*alene*

Souhlas, nebál bych se i říct že jde o jednovaječné dvojče .

Celkově velmi zajímavý a divně podlézavý styl psaní

liska5

Suverének vytuněnej. Asi by mu bylo špatně, kdyby viděl, jak fotím tlačítkovou Nokií?

hodnocení

5x

Stydět by jste se měl především vy, za úroveň vašich znalostí. To si opravdu myslíte, že nějaký smartfon, může zrcadlovce konkurovat kvalitou optiky? Nezáleží tolik na počtu MPx, ale na kvalitzě optiky a velikosti čipu.

hodnocení

3x

Asi to bude tým,že váš prehľad o technike a jej kvalite výsledku práce je nulový.

adamec
hodnocení

Téměř každý čech v létě na dovolené u moře fotil smartfonem.Zrcadlovku jsem viděl naposledy před 15-20 lety nebo u fotografa v ateliéru.Potom k čemu je u nás drahý smartfon varianta pro fotografy-Ultra v hodnotě 35tis.Kč když by nedosahoval kvalit fotoaparátu?

I ten nejdražší foun nedosáhne kvalitní snímek jako fotoaparát. Viděl jste snad fotografa, profesionála, který by fotil vše founem? Takový snad neexistuje

dylin
Adamec: Zrcadlovka má senzor snímače cca 4cm2, fotomobil 0,2 cm2. Z čeho myslíte, že získáte lepší fotky? Hlavně za šera?
xxx
Novy iPhone 15 Pro zlepšuje kvalitu hlavně za šera. Pro běžné rodinné fotky je dnes zrcadlovka o ničem.
Vývoj zrcadlovek stojí, u mobilů to jede.
smode2

Mj. na těchto základních neznalostech založil už cca před 30 lety svůj trik "zmizení studiové kamery"David Copperfield. Celý trik zde:

v "krabici"na kameramana a kameru je druhá, miniaturní kamera, zatímco při uzavření čelní stěny je kamera odvezena dozadu za dekorační kulisu ("úklid"po opětovném uzavření kulisy je dokonce viditelný a to v čase 3:22). Tehdy však byl trik o to zajímavější, neboť tehdy málokdo věděl, že už tak malé kamery existují. A že by někdo poznal rozdíl v obrazu? Profíci ano. Zbylých 99% lidí ne. Stejně jako dnes :)

smode2

Dokonce se dívám, že se pod videem v komentech ještě v současnoti někteří "experti" hádají, že přece "tak malé kamery takové kvality v té době přece neexistovaly!"*smich* Svatá prostoto

hodnocení

1x

Já fotím se zrcadlovkou, protože mi to dává lepší možnosti než smartfony.

(Samozřejmě pokud vám stačí, že na té fotce jde poznat vás i katedrálu, tak smartfon vám tam sám zatahá za všechna nastavení a pak to ještě vylepší elektronicky)

adamec
hodnocení

Rád bych porovnal parametry profesionální zrcadlovku vs.nejmodernější smarton s několika čočkami a zoom.

jiofa

Jeden z nejdůležitějších parametrů za všechny světlo. Kam dopadne více světla potřebné pro senzor?

Japonci stále fotí s fotoaparáty těžké zrcadlovky
Japonci stále fotí s fotoaparáty těžké zrcadlovky #2

hodnocení

1x

Tak jasně, na fotky katedrály, nebo vyšpulený huby na FB je smartphone víc než dostačující, zejména za situace , kdy dotyčný zpravidla ani netuší, že např. fotit skupinku proti Slunci není ideální nápad , neboť nemá ani šajn o základních pravidlech focení.

Samozřejmě, ve své sociální bublině asi neznáte lidi, co fotí s pořádným sklem a hlavně umí udělat opravdu pěknou fotku. Já např miluji leteckou techniku a na leteckých dnech je běžně k vidění nemálo lidí s fotobatohy, zrcadlovkami a pořádnými skly. . Ono totiž vyfotit něco, co letí rychlostí stovek km/h ve vzdálenosti stovek metrů od fotografa je už trošku jiná liga. - pokud ovšem ten Váš korejský zázrak dokáže podobné fotky, tak hluboce smeknu *smich*

Zdroj fotek

vkolacek.cz/...

můžete se pokochat, co se dá udělat za fotky se slušným vercajkem :-D

Japonci stále fotí s fotoaparáty těžké zrcadlovky #3
Japonci stále fotí s fotoaparáty těžké zrcadlovky #4

Krásné fotky,bydlím kousek od letiště a přinutit letadlo aby jen tak viselo bez pohybu ve vzduchu než si nastavím foťák je opravdu problém..Byl jsem na procházce ,nechtělo se mi tahat foťák a cestou pár pěkných panoramat..Poprosil jsem kolegyni s kvalitním smartfonem jestli by mi něco " necvakla: " - výsledek mě dost zklamal. Fotky nic moc,na mobilu OK ale při zvětšení na 19" monitor spíš nic než moc

jsem analfabet na focení,ale pod toto se podepíšu! Pod oba dva příspěvky. *palec*

ml
hodnocení

1x

Na focení je foťák. Výběr v obchodech je poslední roky dost mizerný. Úspěchem je sehnat nějaký rozumný kompakt, o nějakém výběru se nám může jen zdát.

Zrcadlovky Canon a Nikon patří k tomu nejlepšímu, takže bych to nezatracoval. Na nošení je to trochu nepraktické ale snímky dělají skvělé.

Telefon nahradí v pohodě kompakt, to ještě jo. Ale zrcadlovku prostě nenahradí.

100 MPx je skoro zbytečné. 4 MPx bohatě stačí, pokud nechcete tisknout plakát. Ale nedá se z toho moc zvětšovat, osobně považuju za dostatečné 15-20 MPx.Jistě čím víc, tím líp, ale mnusí to být opravdové pixely, ne nějaká interpolace. Z nikona vím, že se dá dělat výřez do posledního pixelu, z kompaktů vznikne patlanina pokud se dělá z malé oblasti. S mobily takovou zkušenost nemám, na to nefotím.

Také jsem si zrovna nedávno všímal, jak všichni fotí telefonem. Potkal jsem za celou túru jen dva lidi s foťákem na krku. Je to určitá móda, ono nejdřív si to musí lidi vyzkoušet, aby se potom jako japonci vrátili k pořádnému foťáku.

Možná je tu i záležitost finanční. Digitální kompakt, pokud se sežene je dneska otázkou 3-5 tisíc, ale na to má spousta lídí právě telefon. Zrcadlovka (sada těla plus základního objektivu) je tak od 15-20 tisíc plus další příslušenství (uvádí se, že taková základní výbava vyjde na minimálně 100 tisíc) a to už si nikdo normální nebude kupovat, zatímco chytrý telefon má skoro každý.

Jistě hraje roli i pohotovost, mobil máte v kapse (podobně jako kompakt). A taky to, že když letíte na druhý konec světa, jistě letíte s jiným vybavením, než když sednete na tramvaj a dojedete před pražský hrad. Do Japonska byste si jistě bral jiné vybavení, než třeba na Konopiště.

makak
hodnocení

0x
Je to jednoduché. Japonci maji malé pindiky, tak si to kompenzuji velkými foťáky. Češi jsou vesměs velcí k****i, tak mají malé foťáky...
01.10.23 15:49

liska5
hodnocení

0x

Prý nastává retro doba. Začínají přitahovat dokonce Flexarety, kinofilm, černobílé foto,...Začalo to vinily s Beatles a Abbou, ale i retro oděvy jdou do módy.

fram
hodnocení

0x

Včera, tedy v sobotu odpoledne, si na Karlově mostě nezafotil nikdo ničím. Vypadalo to (až do Karlovky), jako když jde manifestace, pomalu, naprosté nahuštění osob. Češtinu bylo slyšet minimálně, pochod turistů. A nebyli tozdaleka Japonci. To dřív bývalo vidět jenom ve Vatikánu*andel*. Čím toje? Je asi fajn, že Praha na turizmu vydělává, ale není to trošku za hranou?

Fotící Japonci s vele-tele-objektivy mají jako job fotit svatby svých krajanů v Praze, mají svá místa s hradním svatovítským či malostranským či mostovým pozadím. Mají tak všichni lepší fotografický pocit, domnívám se. Možná dokonce nepropadli zírání do mobilu, považte.

liska5

Když Japonci cestují po světě, vozí si s sebou své fotografy. Ti mají na starosti udělat jim reportáž, zatímco rodina obdivuje Tádž Mahal, Hradčany nebo leze na Uluru.

rt
hodnocení

0x
něco k tématu:

youtu.be/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]