Nejste přihlášen/a.
Na Pražském hradě byla skupinka japonských turistů, kteří stále ještě nosí vč.žen u nás na krku v hojném počtu již nemoderní retro fotoaparáty těžké zrcadlovky zn.Canon, Nikon, které u nás v Evropě byly již nahrazené moderními výkonými smartfony s několika super čočkami např.Samsung Galaxy S23 Ultra (100MPx rozlišení) se stejnými nebo-li lepšími parametry v lehkém miniaturním provedení. Když jsem se chtěl vyfotit před katedrálou a půjčil svůj smarton jedné japonce, tak byla udivená čím to fotím jako by to nikdy neviděla nadupaný smartfon, ale jen se usmála.To jsou japonci s technikou nějak pozadu oproti nám, co myslíte když běžný člověk už by se za zrcadlovku tak trochu v moderní době styděl, když technika pokročila k miniaturizaci?
7x
Souhlas, nebál bych se i říct že jde o jednovaječné dvojče .
Celkově velmi zajímavý a divně podlézavý styl psaní
Téměř každý čech v létě na dovolené u moře fotil smartfonem.Zrcadlovku jsem viděl naposledy před 15-20 lety nebo u fotografa v ateliéru.Potom k čemu je u nás drahý smartfon varianta pro fotografy-Ultra v hodnotě 35tis.Kč když by nedosahoval kvalit fotoaparátu?
I ten nejdražší foun nedosáhne kvalitní snímek jako fotoaparát. Viděl jste snad fotografa, profesionála, který by fotil vše founem? Takový snad neexistuje
Vývoj zrcadlovek stojí, u mobilů to jede.
Mj. na těchto základních neznalostech založil už cca před 30 lety svůj trik "zmizení studiové kamery"David Copperfield. Celý trik zde:
v "krabici"na kameramana a kameru je druhá, miniaturní kamera, zatímco při uzavření čelní stěny je kamera odvezena dozadu za dekorační kulisu ("úklid"po opětovném uzavření kulisy je dokonce viditelný a to v čase 3:22). Tehdy však byl trik o to zajímavější, neboť tehdy málokdo věděl, že už tak malé kamery existují. A že by někdo poznal rozdíl v obrazu? Profíci ano. Zbylých 99% lidí ne. Stejně jako dnes
1x
Já fotím se zrcadlovkou, protože mi to dává lepší možnosti než smartfony.
(Samozřejmě pokud vám stačí, že na té fotce jde poznat vás i katedrálu, tak smartfon vám tam sám zatahá za všechna nastavení a pak to ještě vylepší elektronicky)
Rád bych porovnal parametry profesionální zrcadlovku vs.nejmodernější smarton s několika čočkami a zoom.
1x
Tak jasně, na fotky katedrály, nebo vyšpulený huby na FB je smartphone víc než dostačující, zejména za situace , kdy dotyčný zpravidla ani netuší, že např. fotit skupinku proti Slunci není ideální nápad , neboť nemá ani šajn o základních pravidlech focení.
Samozřejmě, ve své sociální bublině asi neznáte lidi, co fotí s pořádným sklem a hlavně umí udělat opravdu pěknou fotku. Já např miluji leteckou techniku a na leteckých dnech je běžně k vidění nemálo lidí s fotobatohy, zrcadlovkami a pořádnými skly. . Ono totiž vyfotit něco, co letí rychlostí stovek km/h ve vzdálenosti stovek metrů od fotografa je už trošku jiná liga. - pokud ovšem ten Váš korejský zázrak dokáže podobné fotky, tak hluboce smeknu
Zdroj fotek
můžete se pokochat, co se dá udělat za fotky se slušným vercajkem ![]()
Krásné fotky,bydlím kousek od letiště a přinutit letadlo aby jen tak viselo bez pohybu ve vzduchu než si nastavím foťák je opravdu problém..Byl jsem na procházce ,nechtělo se mi tahat foťák a cestou pár pěkných panoramat..Poprosil jsem kolegyni s kvalitním smartfonem jestli by mi něco " necvakla: " - výsledek mě dost zklamal. Fotky nic moc,na mobilu OK ale při zvětšení na 19" monitor spíš nic než moc
1x
Na focení je foťák. Výběr v obchodech je poslední roky dost mizerný. Úspěchem je sehnat nějaký rozumný kompakt, o nějakém výběru se nám může jen zdát.
Zrcadlovky Canon a Nikon patří k tomu nejlepšímu, takže bych to nezatracoval. Na nošení je to trochu nepraktické ale snímky dělají skvělé.
Telefon nahradí v pohodě kompakt, to ještě jo. Ale zrcadlovku prostě nenahradí.
100 MPx je skoro zbytečné. 4 MPx bohatě stačí, pokud nechcete tisknout plakát. Ale nedá se z toho moc zvětšovat, osobně považuju za dostatečné 15-20 MPx.Jistě čím víc, tím líp, ale mnusí to být opravdové pixely, ne nějaká interpolace. Z nikona vím, že se dá dělat výřez do posledního pixelu, z kompaktů vznikne patlanina pokud se dělá z malé oblasti. S mobily takovou zkušenost nemám, na to nefotím.
Také jsem si zrovna nedávno všímal, jak všichni fotí telefonem. Potkal jsem za celou túru jen dva lidi s foťákem na krku. Je to určitá móda, ono nejdřív si to musí lidi vyzkoušet, aby se potom jako japonci vrátili k pořádnému foťáku.
Možná je tu i záležitost finanční. Digitální kompakt, pokud se sežene je dneska otázkou 3-5 tisíc, ale na to má spousta lídí právě telefon. Zrcadlovka (sada těla plus základního objektivu) je tak od 15-20 tisíc plus další příslušenství (uvádí se, že taková základní výbava vyjde na minimálně 100 tisíc) a to už si nikdo normální nebude kupovat, zatímco chytrý telefon má skoro každý.
Jistě hraje roli i pohotovost, mobil máte v kapse (podobně jako kompakt). A taky to, že když letíte na druhý konec světa, jistě letíte s jiným vybavením, než když sednete na tramvaj a dojedete před pražský hrad. Do Japonska byste si jistě bral jiné vybavení, než třeba na Konopiště.
0x
Včera, tedy v sobotu odpoledne, si na Karlově mostě nezafotil nikdo ničím. Vypadalo to (až do Karlovky), jako když jde manifestace, pomalu, naprosté nahuštění osob. Češtinu bylo slyšet minimálně, pochod turistů. A nebyli tozdaleka Japonci. To dřív bývalo vidět jenom ve Vatikánu
. Čím toje? Je asi fajn, že Praha na turizmu vydělává, ale není to trošku za hranou?
Fotící Japonci s vele-tele-objektivy mají jako job fotit svatby svých krajanů v Praze, mají svá místa s hradním svatovítským či malostranským či mostovým pozadím. Mají tak všichni lepší fotografický pocit, domnívám se. Možná dokonce nepropadli zírání do mobilu, považte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.