Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Škodlivost palmového oleje

Od: magdon® odpovědí: 12 změna:
avatar magdon

Čím je škoodlivý palmový olej? Proč je škodlivější, než třeba řepkový?

 

 

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

asd1
hodnocení

5x

Škodlivý neni olej samotný, ale způsob pěstování - vymydlí se původní vegetace a udělá se palmová plantáž, místo se vytěží stylem "po nás potopa"

 

ben®
hodnocení

2x
avatar ben
Dobrý den, jen Vás mírně opravím - ze zdravotního hlediska je řepkový olej srovnatelný s olivovým. Fuj je ten slunečnicový. U toho palmového oleje jde snad o to, že se kvůli výsadbě palem nadměrně kácejí původní lesy/pralesy. Výrobci ho mají rádi, protože je pro ně levný a příroda je nezajímá. Zdravím!
okolik

Řepka výrazný alergent.

Palmový také žádný zázrak není.

ben®
okolik - alergici to jistě vědí a ostatním to je fuk.
Ben má 100% pravdu. Jeho škodlivost není v tom, jak se používá ale v tom, že se kvůli jeho pěstování ničí původní rostlinná biodiverzita. Jeho pěstování je tak výnosné že farmáři co ho pěstují likvidují veškeré původní rostliny a zakládají monokulturní plantáže.

Proč je "fuj" slunečnocový a ne smradlavý řepkový co nevydrží zdaleka tolok jako slunečnicový?

Bod vzplanutí je jednoznačně vyšší u řepkového. To znamená že slunečnicový se začne přepalovat daleko dřív. Ten je lepší do studené kuchyně. Na smažení je pak zase daleko lepší ten " ošklivý" palmový nebo sádlo.
ben®
diesel - to "fuj" neberte doslovně. Zkrátka řepkový je zdravější, i když Vám smrdí. Před časem jsem na Google viděl srovnávací tabulku třech rostlinných olejů v pořadí - olivový, řepkový, slunečnicový.
pb®
Slunečnicový má strašně moc omega 6 a minimum omega 3, k tomu víc nasycených mastných kyselin, než řepkový. Navíc se začne přepalovat při nižší teplotě.

 

pb®
hodnocení

2x

V potravě potřebujeme hlavně mono a poly-nenasycené mastné kyseliny, z nich hlavně omega 3, omezit nasycené a transmastné kyseliny. Jelikož palmový olej má těch nasycelých 50%, zato omega 3 žádnou a řepkový nasycených a transmastných do 10% a k tomu ještě druhý nejvyšší obsah omega 3, po rybím tuku, je jasné, proč je palmový horší a řepkový nejlepší.

stobklub.cz/...

 

hodnocení

avatar magdon

Aha. Takže když odhlédnu od ekologie, je to olej jako každý jiný.

 

fram
hodnocení

0x

"Zdravější" občanovi jsou omega-nenasycené mastné kyseliny:

Palmový olej obsahuje zhruba 50 % nasycených kyselin / tuků, palmojádrový olej dokonce téměř 85 %! Což činí z palmového oleje spolu s kokosovým olejem suverénně nejhorší tuk po stránce zastoupení nasycených mastných kyselin, a to dokonce i ve srovnání s tolik kritizovaným vepřovým sádlem.

Řepkový olej obsahuje přibližně 8 % nasycených, okolo 10 % omega 3 a 20 % omega 6 mastných kyselin. Obsah nasycených mastných kyselin je z běžných olejů a tuků nejnižší (zhruba 2 x nižší než v olivovém oleji, a více než 5 x nižší než v živočišných tucích).

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]