Nejste přihlášen/a.
Vážení, tak jsem si pořídil zajímavý stroj, říká se tomu "polínkovač" ale teď nevím co s tím a bojím se to zapojit.
Pracuje to tak že mezi dva válce opatřené na obvodu trojicí nožů vzájemně na střih vtáhne větve a dělí je tak po deseti centimetrech. Zpracovaná hromada větví tak na rozdíl od štěpky nebo pilin může volně prosychat.
Prodávající jej na ukázku poháněl přes jistič 25a, ale to já mám hlavní domovní, ale na dílnu je slabší. Je to kus točícího se železa aby setrvačností zvládl nárazově i větší kusy. Ale co mohu posoudit, je to opravdu profi konstrukce včetně nastavení nožů, jako na hoblovce a má to dokonalý střih. Asi to je výkonný a trvanlivý profi stroj – uvidíme. Jsem přesvědčen že tento je konstrukčně i výkonově značně předimenzován a bylo by možné použít i slabší motor.
Potřeboval bych poradit jaký potřebuji jistič pro tento originální motor včetně rozběhového proudu.
3x foto v příloze.
Libor.
To jaký máš jistič pro dílnu motor nezajímá. Dle štítku má motor dle zapojení odběr až 17A ve fázi (8kW cos fí 0,65)
Takže bych se bál i přes náraz těch 25A (určitě charakteristika B). Ale když to původnímu majiteli na 25 A jelo, tak proč to nezkusit. Určitě né méně!
Tento motor neznám, ale dle štítku by měl jít přepínat - měnit otáčky a hlavně ten rozběh, pokud je natvrdo trojúhelník namotán na 380V(400), tak samo s sebou půjde spouštět na hvězdu a pak ho do trojúh. přepnout. Bude ovšem záležet, jestli se na tu hvězdu roztočí- zdy bude stačit výkon hvězdy k roztočení naprázdno. Třeba odzkoušet!
Těch 25A to vypadává?
Hele nevím zkoušet to nemám moc odvahu. Ale když proklemuji ten do dílny a vypadne ten na baráku, tak jsou na řadě pojistky v Antoníčku a na ty já nemohu. A vysvětlovat čezákům co jsem prováděl se mi také moc nechce.
Ten motor má tři ampéráže, ale to musí jít přes speciální zapínač. Znám jen hvězda trojůhelník ale tu třetí u 380 už ne. Komedianti používaly na rozjezd a rychlost kolotoče ponorný odpor - reostat kdy fáze samostatně pouštěli přes vodu a ponorem lamel regulovali proud. Děcka jim tu vodu osolili a prý to točilo rychleji.
To je asi ta třetí a prehistorická možnost a něco mi navádí... po núspěšných pokusech to zkusit.
To jo, ale to si pleteš! Ty motory neměly kotvu nakrátko! Byly to komutátorové motory s vinutou kotvou.
Elektrolyt ve spouštěči při různém ponoření elektrod měnil odpor, který byl zapojen v kotvě! Jaké máš poj v antoníčku. Tam by měly být alespoň o stupeň vyšší než máš jistič tedy 32A a ty by měly rozběh podržet... Kdyžtak bych to zkusil rozbíhat na hvězdu. Ještě ideák by bylo změřit klešťákem skutečný odběr..
Aha, díky.
RE: Byly to komutátorové motory s vinutou kotvou
Že to fungovalo vím od otce ale že to byl motor s uhlíky to mi on ani historie už neřekli.
Tak že při zkoušení budu díky tobě klidnější. Pokud v Antoníčku jsou 35A tak snad to vesnický rozvod přežije.
Díky za diskusi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.