Nejste přihlášen/a.
Nedávno jsem se tu ptal na tekutou měkčící pěnu a po objevu tekuté gumy jsem si vzpomněl ještě na jedno řešení. Kdysi používal jako hlavní materiál silikon (silikonový tmel). A jelikož modeláři používají na své modely tekutou gumu, aby ochránili elektroniku před vlhkostí a povětrnostními vlivy, musím se zeptat - proč se nepoužívá silikon? Zdá se že je to mnohem běžnější a jednodušší, levnější materiál. Zatímco na eshopech je 200g PLASTI DIP je od 629 Kč, silikony se zdají být o více než polovinu levnější. A já si vzpomínám že jsem kdysi používal Silikon pro styk s potravinama od Den Braven a ten byl o něco dražší. Nevím ale kolik váží, protože tam je to udávané v jednotkách ml.
Tedy když porovnáme tekutou gumu vs. silikon jaké máme rozdíly ve vlastnostech? Ten potravinářský silikon od Den Bravenu, zjistil jsem, že když to aplikuji v hodně tlusté vrstvě (trochu se to ještě smrskne) tak je to takové příjemně měkké, dá se to zmáčnout, ale současně, pevnost není vysoká, takže dá se přetrhnout.
A ještě jsem jako kutil co rád rozebíral starou elektroniku kdysi narazil na takovou hmotu, co nepřipomínala gumu a ani silikon, zdála se být o něco pevnější, soudržnější než tento silikon, ale dnes vím, že se to dělá pomocí takových tyčinek co se strkaj do tavící pistole, která rozpouští tyčinku na jakési lepidlo. Tak se chci ještě zeptat na tuto možnost, kolik stojí pořízení takové pistole i s tyčinkama třeba v Lídlu a jaké to má vlastnosti (měkkost, pevnost, trhavost). Protože už je to fakt dlouho co jsem se naposled dostal do styku s těmito materiály.
Odpověděl jste si sám. Příčinou nepoužívání silikonu jsou jeho mizerné mechanické vlastnosti. Pokud nehrozí mechanické namáhání, můžete použít silikon. Typicky pro nějaké zalévání do pouzdra, přetěsnění spoje apod. Pokud hrozí mechanické namáhání, je třeba použít jiný materiál. Standardní sanitární silikon je, co se týká mechanických vlastnost, to nejhorší (cena odpovídá). Zkuste nanést housenku silikonu, rozetřít ji a nechat vyzrát. Potom ji žmoulejte prstem. Spolehlivě ji "užmouláte". A teď druhý pokus: Udělejte si ze silikonu tyčinku. Stačí použít zatuhlý silikon z aplikační "špičky" kartuše. Při pokusu o natažení se prodlužuje a prodlužuje. Tak to má být. A teď vezměte ostrý nůž a v polovině délky tyčinku kolmo k ose nařízněte. Stačí půl milimetru hloubky ostrého řezu. A znovu tyčinku natáhněte, případně ohněte tak, aby se trhlina rozevřela. Co se děje? Simulovaná povrchová trhlina se rozjela a při minimální zátěži došlo k přetržení vzorku. Typická vlastnost silikonu.
Tip na závěr: Pokud chcete profesionální silikon určený pro různé technické aplikace, nekupujte ho v akci v baukrámu. Podívejte se do nabídky Lučebních závodů Kolín - výrobky řady Lukopren. Tam se nechá vybrat, ovšem cena je "jiná".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.