Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svěcený růženec

Od: fibi® odpovědí: 16 změna:
Jakou má prosim hodnotu růženec koupený a svěcený přímo v Jeruzalémě na kameni pomazání? Ptám se na hodnotu náboženskou i když ta hodnotová by mě také možná zajimala. Diky

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pro toho, kdo uvěří, že to s tím růžencem udělalo něco zajímavého bude mít určitě hodnotu vyšší, než pro někoho, kdo by ho jen porovnával s jiným růžencem stejného typu. Určitě bude mít vyšší hodnotu pro lidi, co hledají "předměty s příběhem".

Ale jako u všeho bude ta hodnota určena nabídkou a zejména poptávkou.

Nemyslím, že by existoval nějaký oficiální ceník s položkama typu "s příběhem = +100%" "s pravdivým příběhem = +200%" "s doloženým příběhem = +300%" a podobně.

Někdo věřící v zoufalé situaci si ho může cenit jako zaručenou spásu a dá za něj první poslední. Já ho nekoupím ani hluboko pod pořizovací cenou, protože pro mě nemá použití ani jako materiál.

hodnocení

Já, to pořídil jako suvenýr z cest. Jinak jako pro ateistu to pro mě má hodnotu jen jako právě ten suvenýr, suvenýr s příběhem... Chtěl jsem jen znát obrácený pohled třeba hluboce věřícího ...
xy

Já sem "hluboce věřící" a uznávám Bibli, jako směrodatné vodítko pro život křesťana. Žádný růženec bych nechtěl i kdyby mě jej někdo věnoval zdarma, nebo daroval.

bala

fibi: "svěcený přímo v Jeruzalémě na kameni pomazání" - to tvrdil prodejce? Na poutních místech samozřejmě kvete obchod se svatými předměty, které se většinou vyrábějí sériově, a vymyšlené příběhy zlepšují jejich prodej. Každý se nějak živí, že.

Pokud jde o autentický svatý předmět, pro člověka v rámci dané tradice má objektivně neměřitelnou hodnotu danou jeho důvěrou v moc onoho předmětu.

Asi jediný způsob, jak testovat sílu těchto předmětů, je v kontaktu s démonskými entitami, kdy podle síly jejich negativní reakce na předmět se dá posoudit jeho vliv. Ale jak se říká v Americe, "nedělejte to doma".

xy: Protože jste protestant apod. Růženec je tradiční záležitost, tedy katolická a ortodoxní. Kromě toho se používá v různých variantách i dalších tradicích, zvláště východních.

xy

"bala"

Ano - tradice. Tradice ale nemá nic společného s křesťanskou vírou a základem pro víru, tedy s Biblí.

Ježíšova slova v Matoušově evangeliu: "... kvůli svým tradicím porušujete Boží přikázání ..., ... jste kvůli svým tradicím prohlásili Boží slovo za neplatné."

hodnocení

Neříkal prodejce nic, je tam mnou koupený a na kámen mě ho pokládal místní "člověk" v chrámu božího těla.
hodnocení

Jinak moc děkuji za odpovědi protože v naší rodině už žádný věřící není a není tedy kobo bych se ptal
bala

fibi: Zeptat se můžete nějakého kněze, mnicha či mnišky, až je potkáte.

xy: Ano, to je tradiční protestantská odpověď.

marg
hodnocení

2x
Ano, takový růženec má větší duchovní hodnotu než klasický růženec. Katoličtí křesťané nevěří, že by svěcené předměty měly nějakou magickou sílu, ale můžou skrze ně získat zvláštní Boží požehnání nebo ochranu, jsou-li používány s vírou a důvěrou v Boha a žije-li člověk podle křesťanské víry. Ke stejnému účelu slouží i různé škapulíře, medailony, obrazy např. obraz k Božímu milosrdenství, putovní relikvie, poutě na poutní místa, atd... Jestli se ptáte na finanční hodnotu, tak posvěcené předměty se nemohou prodávat, ale pouze darovat.
hodnocení

Díky, pořídil jsem sobě i svým 3. dospělým dětem jako nezvyklý dárek. Kdo se tam jen tak podívá, že...
Ještě jednou díky

liska5
hodnocení

2x

Jednou jsem na Sv. Hoře v Příbrami koupila drobný přívěsek - Panenku Marii s jezulátkem, že to pošlu synovi, který někde na druhé straně zeměkoule onemocněl jistým tropickým svinstvem. Paní, co mi přívěsek prodala, řekla, ať počkám, až bude po bohoslužbě, že mi přívěsek posvětí. A fakt, sympatický mladý farář mi přívěsek v dlani pokropil a něco k tomu pronesl. Ten mrňavý plíšek jsem pak vlepila do obálky a poslala. Ač nevěřící, uklidnilo to víc mne, než syna. Ten to vzal shovívavě a vzkázal mi, co jsem chtěla slyšet, že už se uzdravil... A dokonce ji neztratil, takže zas ji mám tu Panenku Marii Svatohorskou dodnes v krabičce. Mezi všemi mými různými přívěsky má pro svůj příběh privilegované postavení.

hodnocení

Náhoda,shoda okolností, nebo že by zásah z hůry?
No prostě něco mezi nebem a zemí co neumíme pochopit...
Hlavně že to dobře dopadlo.

liska5

Tady byl problém v přepravě. Někde v Malajsii čekala Panenka Maria Svatohorská kdovíjak dlouho na "přestup". Každopádně skoro objela planetu, když byla i na Novém Zélandu.

hodnocení

0x
Dobrý večer, cena pořizovací byla jistě vyšší,než ta, za jakou by se to dalo prodat. Většinou tam prodávají cetky. Ale mě to nevadí, já mám ráda když je to koupené přímo na místě a vysvěcené na požádání. Jsem ateista, ale i tak mám ráda, když ta věc má příběh. A vysvěcení na takovém místě,jako je Chrám Božího hrobu, je prostě super. S pár věřícími lidmi jsem se na podobné téma bavila - pokud si to nechají posvětit sami, v rámci vlastní cesty, tak to pro ně má větší cenu. Duševní. Ale neposílí to jejich víru nebo nebudou za to někomu platit majlant. Čistě otázka ze zvědavosti: kdy jste tam prosím byl?
hodnocení

Byl jsem tam přesně ve středu 16.8. Někdy po poledni . Byli jsme totiž na dovolené na Sinaji a udělali jsme si výlet, mrtvé moře, Jordansko, Izrael, Palestina.
Měli jsme tam výborného místního průvodce
Děkuji za Vaši odpověď.Tak to jste tam byl o pár dní dříve ;) Je to pěkný zážitek, takhle to celé procestovat. A o dobrodružství a fronty na hranicích není nouze *smich* Sehnat auto v půjčovně na místě, bez predchozí rezervace dalo zabrat. A ty barevné lístečky na hranicích, než zjistí že jste z EU *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]