Nejste přihlášen/a.
Pro toho, kdo uvěří, že to s tím růžencem udělalo něco zajímavého bude mít určitě hodnotu vyšší, než pro někoho, kdo by ho jen porovnával s jiným růžencem stejného typu. Určitě bude mít vyšší hodnotu pro lidi, co hledají "předměty s příběhem".
Ale jako u všeho bude ta hodnota určena nabídkou a zejména poptávkou.
Nemyslím, že by existoval nějaký oficiální ceník s položkama typu "s příběhem = +100%" "s pravdivým příběhem = +200%" "s doloženým příběhem = +300%" a podobně.
Někdo věřící v zoufalé situaci si ho může cenit jako zaručenou spásu a dá za něj první poslední. Já ho nekoupím ani hluboko pod pořizovací cenou, protože pro mě nemá použití ani jako materiál.
Já sem "hluboce věřící" a uznávám Bibli, jako směrodatné vodítko pro život křesťana. Žádný růženec bych nechtěl i kdyby mě jej někdo věnoval zdarma, nebo daroval.
fibi: "svěcený přímo v Jeruzalémě na kameni pomazání" - to tvrdil prodejce? Na poutních místech samozřejmě kvete obchod se svatými předměty, které se většinou vyrábějí sériově, a vymyšlené příběhy zlepšují jejich prodej. Každý se nějak živí, že.
Pokud jde o autentický svatý předmět, pro člověka v rámci dané tradice má objektivně neměřitelnou hodnotu danou jeho důvěrou v moc onoho předmětu.
Asi jediný způsob, jak testovat sílu těchto předmětů, je v kontaktu s démonskými entitami, kdy podle síly jejich negativní reakce na předmět se dá posoudit jeho vliv. Ale jak se říká v Americe, "nedělejte to doma".
xy: Protože jste protestant apod. Růženec je tradiční záležitost, tedy katolická a ortodoxní. Kromě toho se používá v různých variantách i dalších tradicích, zvláště východních.
"bala"
Ano - tradice. Tradice ale nemá nic společného s křesťanskou vírou a základem pro víru, tedy s Biblí.
Ježíšova slova v Matoušově evangeliu: "... kvůli svým tradicím porušujete Boží přikázání ..., ... jste kvůli svým tradicím prohlásili Boží slovo za neplatné."
Jednou jsem na Sv. Hoře v Příbrami koupila drobný přívěsek - Panenku Marii s jezulátkem, že to pošlu synovi, který někde na druhé straně zeměkoule onemocněl jistým tropickým svinstvem. Paní, co mi přívěsek prodala, řekla, ať počkám, až bude po bohoslužbě, že mi přívěsek posvětí. A fakt, sympatický mladý farář mi přívěsek v dlani pokropil a něco k tomu pronesl. Ten mrňavý plíšek jsem pak vlepila do obálky a poslala. Ač nevěřící, uklidnilo to víc mne, než syna. Ten to vzal shovívavě a vzkázal mi, co jsem chtěla slyšet, že už se uzdravil... A dokonce ji neztratil, takže zas ji mám tu Panenku Marii Svatohorskou dodnes v krabičce. Mezi všemi mými různými přívěsky má pro svůj příběh privilegované postavení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.