Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, tento dotaz chci směřovat především na ty, kteří si prošli něčím podobným a jsou o pár kroků přede mnou. Je mi 24 let a od té doby, co jsem skončil školu, se co se týče zaměstnání dost plácám. Brigády sem a tam, časté střídání prací, neschopnost si udržet práci... To je největší problém.. práci si udržet.
Před pár dny mi byla diagnostikována hraniční porucha osobnosti, a najednou mi vše začalo zapadat... Jsem skoro ukázkový příklad. Kdo si HPO prochází, tak určitě ví, proč je těžké si tu práci udržet a fungovat.
Terapie a stacionář mám naplánované, ale čekací doba je dlouhá a já si potřebuji práci z finančních důvodů najít co nejdříve.
Rád bych se tedy zeptal těch, kteří mají stejný nebo podobný problém s duševním zdravím, a zvládli si najít zaměstnání, ve kterém jsou schopni vydržet dlouhodobě bez velkého utrpení.
Jaký typ práce jste si našli? Plný nebo zkrácený úvazek? Práce mezi lidmi? Obor?
všem díky!
Hraniční Porucha Osobnosti a vztahy - radím samostudium, sebepoznání, "strejčka"na terapii:
...Pro HPO je typické selhávání v sociálních i pracovních vztazích. Tito lidé zřídka uzavírají manželství. Vztah se osoby s HPO obvykle snaží navázat tak, že chtějí pro druhého něco významného udělat nebo vykonat. Bývají revoluční...
Jejich interpersonální vztahy bývají intenzivní, nespokojené, často velmi divoké. Mnozí se během života naučili, že extrémní emocionální projevy jsou potřebné k získání pozornosti a pomoci od druhých. Protože si nejsou jisti druhými lidmi a jejich vztahy, vytvářejí buď závislé a těsné svazky, nebo se naopak chovají distancovaně a chladně. I při dlouholetém vztahu mají problémy s chápáním partnerových pocitů a motivací. Druhé lidi prožívají buď jako dobré, nebo jako zlé. Ve vztahu s partnerem, rodiči i terapeutem se tyto póly mohou rychle střídat. Rovněž pracovní anamnéza velmi často ukazuje na těžký funkční deficit. Pracovní prostředí může být jedním z kolbišť, kde se odehrává boj za zachování vlastní identity oddělené od identity ostatních spolupracovníků. Konflikty s nadřízenými jsou na denním pořádku. Pracovní vzorce jsou charakteristické nestálostí, intentivním zaujetím s následným náhlým ukončením činnosti, nedostatkem uspokojení z práce, problémy ve vztazích.
Doporučená (?) literatura:
1. RÖHR, Heinz-Peter. Hraniční porucha osobnosti: vznik poruchy, průběh a možnosti jejího překonání. Překlad Antonín Konečný. Praha: Portál, 2012. 117 s. ISBN 8026203119, ISBN 978-80-262-0311-7.
Tento Autor Rohr řekl, že jako málokdo náladu osob s hraničním syndromem vystihl v díle
2. Tulákova balada již v15. století francouzský básník Francois Villon.
3. Diplomová práce Kateřiny Hlubučkové, Univerzita Hradec Králové, Filozofická fakulta, Ústav sociální práce (2018) on line: theses.cz/... Kapitola 6.2. (str 29 - 30)
Jedná se o nejčastější poruchu osobnosti, která se objeví v psychiatrické péči. Hraniční pacienti tvoří podle studií 11 % všech ambulantních psychiatrických pacientů, 15–50 % hospitalizovaných pacientů a 30–60 % všech léčených poruch osobnosti.
Já bych volila práci, co by mne bavila, kde by na mne nebyl tlak, kde bych mohla pracovat svým tempem a nikdo by na mém výkonu nebyl závislý. Tohle by byla pro mne piorita, takže bych si nemohla moc vyskakovat ohledně platu. Jak se znám, tak bych svou hraniční poruchu nezmiňovala.Oni ani velcí šéfové nevědí o co jde a měli by mne pak za nějakého magora. Jestli to není vidět a projeví se to jen přístupem k práci, tak bych to brala jako terapii a soutěžila tajně sama se sebou, nakolik u toho vydržím. Já takhle bez hraniční poruchy dělám v důchodu na dohodu zahradničinu, což je přímo léčivá činnost. Vedení je srozuměno, že budu postupně ubírat kvůli věku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.