Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč radit? Proč neradit?

Od: bimbam® odpovědí: 21 změna:

Mezi běžnými dotazy se opět po čase objevil požadavek na pomoc se čtením kurentu. Objevuje se tak asi jednou za půl roku, tentokrát je už třetí během asi měsíce. Mám se čtením kurentu jakési dávné zkušenosti a na tyto dotazy, pokud je objevím, odpovídám. NIkdy to nebyl problém. A teď najednou je tazatel napadán, že se má naučit číst kurent sám, že je dotaz neslušný, že existuje jakási etika na genealogických fórech.

Pokud je to všechno pravda, proč se podobné poznámky neobjevily u starších podobných dotazů? Proč se mám já cítit špatně, když mě někdo osočí, že napomáhám čemusi špatnému? Proč potom zde vesměs odpovídáme na banální dotazy, na které máme znát odpovědi ze základní školy, případně si je můžeme najít po dvou kliknutích na inernetu?

Odkaz na tern dotaz je níže. Než jsem toto dopsala, zaačíná docela košatět, a to samými invektivy. Fakt je dozat na čtení kurentu něco příšeně ohavného?

Rozpoznání písma/...

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

12x

Tak sem si to precetl a musim s politovanim konstatovat, ze Vili a Ka jsou zabednenci, kteri promarnili sanci jak poradit, tak radeji mlcet.

vili
No vidíte, a to se domnívám, že s prosbou o trochu vlastní snahy a slibem, že co tazatel nezvládne, to později doplním, jsem byl velice taktní a slušný.
Ovšem, jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá, urážky mě obvykle kladně nemotivují.
Takže z mého pohledu, buď jste nečetl pozorně, nebo jste jeden z těch, kteří nemají příliš vyvinutý smysl pro slušnou diskusi.
ka

A já se omlouvám, že jsem tam hodil odkaz, který tam měl dát sám tazatel.

Jen ať na ten text i ostatní čumí několik minut, než zjistí, že se jedná o dvě století starou češtinu, kdy i ten tisknutý text je někdy k nepřečtení..

vili
@ka, ještě vás trochu doplním pro axuse, který evidentně nezná pozadí tohoto oboru.
Totiž, že požadavek běžný na fórech, tedy když to jde, dát odkaz, je legitimní právě z toho důvodu, aby bylo jasné, v které oblasti se pátrá, a tedy o jaké obce v textu zřejmě půjde. A také, porovnáním textu v jiných zápisech lze snadněji určit, jak konkrétně zapisující některá málo čitelná písmena píše, a tím lze snadněji text přesně přepsat. Bez odkazu je to sice také možné, ale luštitel se zbytečně více "nadře" a vzniká určitá míra nejistoty.
Ostatně, v jiných typech dotazů je i zde na poradně je zvykem dát požadavky na doplnění dotazů a nejlépe fotku, ale to zjevně nebereme jako analogii, že?
Pan Axus ale nejspíš ten komentář o promarnění příležitosti mlčet myslel tak, že rád objevuje již dávno osvědčené metody a proto se mu naše první reakce nezdají.
Zabedněnce v tomto kontextu raději komentovat nebudu.
Tím bych to z mého pohledu uzavřel.

hodnocení

5x

Samozřejmě-když umíte -poraďte, když neumíte-neraďte. Torlů je nejlepší nevšímat si tím víc když se neumí zaregistrovat. Pěkný večer!

k2

Howgh *smich* - taky neregistrovanej

k2 byť mi kradete adresu, ale umíte i poradit !

k2

adresu jsem ti neukradl.mám svoje trvalé bydliště.neregistrovaný nick můžu používat jaký chci..když se ti to nelíbí,tak si ho zaregistruj.co ti vadí? - neregistrovaní torlové? tady je volná diskuze radit se nemusí.

k2

napiš ještě něco chytrýho o neregistrovaných *cteni* si to rád přečtu

k2

Koukam, ze tu nekomu hodne lezim v zaludku...

k2

dam na tvoji radu.nebudu uz reagovat na neregistrovanyho torla.howgh

Když nechápeš , tak proč reaguješ?!

hodnocení

Pánové Vili a Ka, možná máte dojem, že výchova tazatelů je to úplně nejdůležitější, co tato poradna potřebuje. A jen tak na okraj, tazatel je zde registrovaný první den. Jen sysové budou vědět, jestli on (a stejně tak i vy dva) patří mezi dlouhodobé nakukovače, nebo je to opravdu jeho první kontakt s poradnou. Pěkné přivítání jste mu dali! Já za chvíli přidám do původního dotazu pár dalších slov. Určitě bude co opravovat a doplňovat. Jste znalí, zkušení. Tazatel už ví, že příště si má za četbu kurentu někde zaplatit. Tak mu teď ještě dejme těch pár jmen a obcí zdarma.

vili
Vážená paní, pokud byste sebrala zbytek logiky, tak my s Ka mu v prvních postech neřekli jediné křivé slovo. Naopak, tu pomoc jsem mu již v prvním, velmi slušně napsaném příspěvku s konkrétním vysvětlením, jak bych si představoval jeho snahu, NABÍDL.
A on začal urážet a vyhrožovat. Vašimi slovy, pěkně se uvedl na poradně.
Takže v tomto případě, je mi líto, tolerance podobných individuí je u mě velmi křehká.
Vy samozřejmě máte právo ho podporovat, klidně mu to celé přepište. Ale rozhodně mi nepodsouvejte něco, co není pravda.
Takto, i s okamžitým založením dalšího vlákna vaší osobou ve volné diskuzi, které, jak získávám dojem, mě má pouze perzekuovat, mi přijde vaše reakce hysterická a neadekvátní chování tazatele v původní otázce.
Já osobně už se v jeho dotazech angažovat nebudu, (a předpokládám ani ve vašich, při vašem postupu), i kdyby se mi nakrásně omluvil za hrubé nadávky a vyhrožování fyzickým napadením, které předvedl.
ka

Bimbam.

Kdo se tu snaží koho vychovávat? Proč k nám mluvíš jako ke klukům, co rozbili okno?

Ta košatá diskuze, která ti vadí, vznikla hlavně díky neomalenosti toho, koho se tu zastáváš.

To je tak těžké tazateli odpovědět a ostatního si nevšímat?

vili
@ka, nemá to smysl, axusův komentář o nás jako zabedněncích tu sbírá body, bombám se cítí rozhořčen a, protože jí nevadí radit někomu , kdo sprostě nadává, takže hlas lidu, hlas boží. Evidentně tu Franzovo chování berou na rozdíl od nás jako normu, tak ať si ho nechají. Připadá mi to tady jako sekta.
Já si nebudu dál kazit den.
ka

Kazit den není čím. To že Axovi na ten koment pár lidí kliklo neznamená, že má pravdu, třeba souhlasili i s tvou odpovědí. Já nemám potřebu tu sbírat body ve zvláštních komentech nebo zakládat kvůli mému rozrušení nová témata.

Ani za co se stydět.

nerentier
hodnocení

0x

Odkaz nefunguje, takže...o co vlastně jde? *nevi*

nov
nerentier

Zajímavé, díky. S poradnami je to těžké. Účast, ať už v roli tazatele či poradce, je čirou ztrátou času, doslova krácením dlouhé chvíle. V mém případě stoprocentně. Dělat si z toho vrásky opravdu nemá wert. Co si pamatuji, jednou jedinkrát jsem na poradně (samozřejmě ne tady) dostal geniální radu s velkým obecným přesahem, bez špetky ironie. Doposud toho využívám. Ale tady, s takovými, jako je ben, etana, Cukrář...neblázněte. *vtip*

ben®
nerentier - díky za vzpomínku. Ale přestat sledovat poradnu a psát sem tou Vaší trapnou až dětinskou češtinou, kterou různě komolite slova, přestat nejde, co?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]