Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Černobyl následky

Od: cernobyl odpovědí: 14 změna:
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat zda mohl Černobyl způsobit mozkovou mrtvici.
Moje máma tvrdí, že nějakou dobu po Černobylu dostala jako mladá mozkovou mrtvici ve 35 letech. Myslíte že to je možné? A jaké je riziko že to dostanou moje děti.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

3x
Jestli z toho měla takovou paniku že ji z ní rupla cevka tak to možný je.
Samotný záření tezko, z toho leda různý rakoviny a potraty,údajně se v té dobe počty skokové zvýšily.. potvrdí/vyvrati někdo kdo má přístup ke statistikam..

hodnocení

1x

Z Černobylu určitě ne.

hodnocení

1x

Myslíte že to je možné?***Není to možné

že to dostanou moje děti***určitě ne následkem Černobilu.

Co by měl dělat maník, který při malování dostal ránu od vypínače, ten na tom byl hůře.,

hodnocení

1x

Pokud se v Černobylu neodehraje nějaká další nukleární nehoda, tak Vaše děti jeho vlivem mrtvici nedostanou.

Nicméně je otázka, jestli toto bylo důvodem mrtvice u Vaší matky. Pokud nebyl a je tam nějaká dědičná predispozice, tak se to může stát Vám i Vašim dětem... Černobyl, neČernobyl.

hodnocení

0x
Tak pokud vaše děti mají vysoký tlak, kouří a špatnou životosprávu...je možné vše.

liska5
hodnocení

0x

To zrovna byly nádherné slunečné dny a já šla v Jeseníkách hřebenovku. Celý den na slunci. A jak mi slunko nevadí, tak druhý den jsem měla na ramenou podivné vodnaté puchýře. Pak jsme se teprve přes rakuskou Tv opožděně dozvěděli, že bouchl Černobyl a že se máme schovat a co vše nesmíme.

Vaše maminka mohla mít děs z té radioaktivity. Nebyla to sranda. Ale asi měla i sklony k mrtvici, což potomci mohou dědit. Ale fakt, že Čenobyl vnuky přes dvě generace zasáhne, to ne. Pokud mají maminčini vnuci po ní nějaké dispozice, pak je třeba prevence. Zdravá strava, pohyb, dostatečný spánek a nestresovat se.

JJ, pravda. Já byl v Krkonoších. Odmalička zvyklej na hory, nikdy jsem neměl s jakoukoliv túrou problém. Ten den jsem byl ale nepříčetnej a nahoru jsem za žádnou cenu nechtěl. Túra se nekonala, protože tohle moje neobvyklé chování mámu tak zarazilo, že jsme se ani ne po hodině chůze otočili a jeli zpět. Později to komentovala slovy: Bylo mi divný, že tak vyvádí, že jsem si řekla, že to možná má nějakej důvod. Pak jsme se dozvěděli, že zrovna ten den byla radioaktivita na nejvyšší úrovni. Náhoda? Projevy puberty? Možná. Každopádně hory miluju a od tý doby jsem podobnej stav už nezažil.

asd1

Můžeš zkusit zajet do Jáchymova jestli se ta nepříčetnost objeví znova *smich*

liska5

V Jáchymově to se mnou nic nedělalo.:-D ...Ale chodila jsem tam po hřbitově a zírala, jak mladí lidé tam léta letoucí umírali, když se ještě nevědělo o radioaktivitě..

ovecka
hodnocení

0x
Ve 35 uz zas tak mlada nebyla. Ale prezila to ne? A zije dodnes kdyz tvrdi.
liska5

Na mrtvici byla mladá teda! To už třeba mít "opotřebované" cévy. Já mám víc jak dvojnásob roků a ještě s mrtvicí nepočítám.:-D

Na CMP stačí krevní sraženina pro ucpání. Nemusí být opotřebované cévy.

Buď jde o ucpání nebo prasknutí. U mladých spíše to ucpání.

wave.rozhlas.cz/...

vzp.cz/...

Mrtvice může postihnout všechny věkové kategorie.

liska5

Většina nemocí typických pro starší věk, může postihnout i mladé. Jen to procento bývá nízké.

Spíše bývalo.

Dnes není vyjímkou obezita, cukrovka, astma,psychické poruchy,...

Taky nejsou vyjímkou střevní choroby.

Málo pohybu, špatné stravování, špatný životní styl.

Mladým se vyhýbá stařecká demence, alzheimer, křečové žíly,atd...

Predispozice k CMP mohou mít i lidé s nemocným srdcem, kdy se uvolní krevní sraženina a ta ucpe. Třeba fibrilace síní.

Dříve děti cukrovkou moc netrpěly a byla to výsada starší v populaci.

Taky možná fakt, že je dnes spousta nemocí léčitelná a diagnostikovatelná a tak se možná zdá, že je jich vice než když se dříve umíralo bez detailního zkoumání proč a nebo se tomu po smrti přisuzovalo, že to bylo to či ono, co bylo známé tehdy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]